Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Ioana David, jucătoarea de 16 ani care a marcat coșul victoriei pentru Olimpia Brașov

Ioana David, jucătoarea de 16 ani care a marcat coșul victoriei pentru Olimpia Brașov

CSU Olimpia Brașov a învins-o astăzi, 29 septembrie, pe CS Agronomia București cu scorul de 64 la 56 și a obținut calificarea în faza următoare a Cupei României. Elevele lui Dan Calancea aveau nevoie de o victorie la minim șapte puncte pentru a merge mai departe, iar finalul a fost dramatic.

Ioana David s-a născut în Făgăraș și la opt ani a început să practice baschetul. Acest sport a devenit pasiunea ei și munca depusă de-a lungul timpului a dat roade. Jucătoarea în vârstă de 16 ani are în palmares: o medalie de aur (U15 – 2018-2019), o medalie de argint (U18 – 2020-2021), două selecții în cea mai bună echipă a turneului (U14 – 2017-2018 și U18 – 2020-2021) și un titlu de cea mai bună pasatoare a turneului U16 din stagiunea 2018-2019.

Am început să joc baschet când aveam opt ani. La început a fost doar un mod de relaxare, o distracție, dar m-am îndrăgostit imediat de acest sport și, de atunci, e cel mai bun lucru din viața mea. Am încercat o grămadă de sporturi pe parcursul anilor dar niciunul nu mi-a dat satisfacția pe care mi-o dă baschetul. E un joc care îmbină inteligența, agilitatea, munca și dorința. În plus, este un joc de echipă și să faci parte dintr-o echipă unită este o experiență extraordinară”, ne-a mărturisit Ioana în cadrul unui interviu acordat publicației noastre.

Prestațiile foarte bune din campionatele de juniori i-au adus Ioanei David două selecții la lotul național. În această vară, sub comanda Mirunei Crâsnic, baschetbalista brașoveancă a participat la Challenger-ul European U16 din Slovacia. România le-a avut drept adversare pe Slovacia, Israel, Elveția, Luxemburg și Irlanda și a terminat pe locul al treilea în grupa D.

Lotul din această vară a fost extrem de interesant și provocator. Am învățat foarte multe, chiar și cu o săptămână de pregătire. Cred că am fi putut câștiga grupa, dar emoțiile au fost un factor major pe parcursul meciurilor.

Tricolorele au câștigat cu Luxemburg (66-40), Irlanda (69-37) și Israel (52-43) și au pierdut cu Elveția (54-63) și Slovacia (54-55). Ioana David a fost cea mai bună marcatoare (14.4 puncte) și cea mai eficientă jucătoare a României (9.8). Cea mai bună prestație a avut-o în duelul cu Luxemburg, când a terminat cu 17 puncte, 7 recuperări, 3 intercepții și un capac în 27 de minute.

Încrederea crește câte puțin cu fiecare meci. Cum sunt cea mai mică din echipă, simt mereu nevoia să dovedesc ce pot și să încerc să mă afirm în fața fetelor. Motivația mea vine din dorința de a fi mândră de mine și de a fi mereu mai bună decât am fost ieri.

După turneul din Slovacia, Ioana s-a întors la Brașov, acolo unde a început al treilea sezon în Liga Națională de Baschet Feminin. Olimpia Brașov a debutat oficial în stagiunea 2021-2022 cu o dublă-manșă disputată împotriva Agronomiei București.

În turul primei faze a Cupei României, formația din Capitală s-a impus cu 63 la 57, într-un meci în care Ioana David a adunat 10 puncte și 4 intercepții. În ciuda deficitului de șase puncte, baschetbalistele lui Calancea au intrat în partida din retur cu o atitudine bună. „Astăzi am intrat cu foarte multă încredere pe teren. Toată lumea a știut ce are de făcut și am fost pregătite să dăm totul pe teren”, ne-a spus Ioana.

Cu 14 secunde înainte de final, la scorul de 62-56 pentru gazde, Anca Sipoș a interceptat pasa lui Jordan Hawkins, care s-a văzut nevoită să faulteze. Baschetbalista româncă, având șansa de a aduce calificarea echipei sale, a ratat ambele libere. Cu două secunde înainte de fluierul final, Ioana David a aruncat la coș, a marcat și a stabilit scorul final (64-56) care i-a asigurat Olimpiei calificarea în următoarea fază a Cupei.

Știam scorul și timpul și trebuia neapărat să marcăm. Colega mea, Maria (n.r. Maria Suarez), mi-a pasat și am realizat că are încredere în mine așa că mi-am asumat aruncarea. Am fost în stare de șoc câteva secunde, până am realizat ce tocmai se întâmplase. Apoi m-am uitat către colegele mele și am fost cuprinsă de sentimente de mândrie și extaz.

 

Bucuria calificării în faza următoare a Cupei României 💪💪🏀🏀🎉🎉🎉

Posted by Olimpia Bv on Wednesday, September 29, 2021

Așadar, Ioana David a început foarte bine cel de-al treilea sezon la nivel de senioare. În cele două meciuri din Cupă, baschetbalista născută în 1 ianuarie 2005 a adunat 16 puncte, cu un procentaj foarte bun al aruncărilor (70% - 7/10). Ioana ne-a spus cum se simte în cadrul lotului din care face parte și care sunt obiectivele ei pentru această stagiune:

Mă simt foarte bine în echipă. Am ajuns să ne cunoaștem foarte bine și să fim ca o familie. De fiecare dată când am nevoie de ceva știu că pot conta pe fete. Eu sper să ajungem din nou în Final Four și să câștigăm o medalie. Avem mult de muncă, dar asta este frumusețea jocului.

Olimpia Brașov va debuta în noua ediție de campionat duminică, 3 octombrie, de la ora 17:30, împotriva FCC Baschet Arad.

*foto: fiba.basketball

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!