Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

LNBF - Motivarea premiilor speciale acordate de redacţia Total Baschet

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
19.03.2015

Joi este o zi importantă pentru baschetul feminin românesc, odată cu aceasta debutează playoff-ul şi playout-ul Ligii Naţionale de Baschet Feminin. Au trecut mai bine de trei saptămâni de la ultimul joc din cadrul sezonului regulat, stagiune câştigată de către formaţia ACS Sepsi SIC cu un bilanţ excelent de 24 victorii şi 2 înfrângeri. Site-ul nostru a anunţat într-un articol precedent premiile oferite cluburilor la finele primei părţi a campionatului. În acest articol vom explicita alegerile noastre.

MVP-ul sezonului regulat: Stefanie Murphy

Baschetbalista de 25 de ani și înaltă de 1.93 metri a fost o piesă extrem de importantă pentru Zoran Mikes în sezonul regulat, sportiva nelipsind niciodată de pe parchet, iar în tot acest timp a arătat o constanță în joc rar întâlnită în campionatul de baschet feminin al României. Americanca și-a arătat clasa atât împotriva echipelor puternice din campionat cât și în fața formațiilor mai slab sau mult mai slab cotate decât Sepsi. 

În cele 26 de prezențe în echipamentul alb-verde, Stefanie a terminat o singură dată cu mai puțin de 10 puncte puse pe tabela de marcaj. Totodată, aceasta a bifat nu mai puțin de 11 partide terminate în double-double. Murphy este lidera echipei din Sfântu Gheorghe atât la capitolul punctelor marcate, cât și la recuperări și cel mai important, la eficiență. 

Cu o medie de 28:44 (747 în total) minute jucate pe meci, Murphy a acumuat în medie 18.3 puncte (477), 9.3 recuperări (241), 1.8 pase decisive (48), 1.9 intercepții (50), 1.0 capace (25), dar și 2.0 mingi pierdute (50), totul pentru un indice la eficiență de 24.2 (629). Din punct de vedere al procentajelor, jucătoarea formației covăsnene a terminat cele 26 de etape cu 63.7% (188/295) din interiorul semicercului, 27.8% (10/36) de la mare distanță, respectiv 72.4% (71/98) din dreptul liniei de fault. 

De asemenea Murphy a contribuit decisiv la câştigarea Cupei României de către formaţia îmbrăcată în alb-verde. Ea a contabilizat, în cele două meciuri, 45 de puncte, 36 de recuperări, 4 pase decisive, 7 capace şi 73 de unităţi la eficienţă.

Cel mai bun tehnician al sezonului regulat: Zoran Mikes

Performanţele înregistrate de ACS Sepsi SIC în acest sezon i se datorează în mare parte tehnicianului bosniac. Sosit stagiunea trecută la gruparea din Sfântu Gheorghe, Mikes a format un grup omogen în rândul jucătoarelor sale, inducându-le un spirit de luptă. Meticulozitatea cu care pregăteşte fiecare meci, încercând să surprindă echipa adversă, a transformat de multe ori un dezavantaj în avantaj. Cel mai bun exemplu poate fi oferit drept surprinderea formaţiei ICIM Arad în semifinalele Cupei României, atunci când Mikes a decis să evolueze cu Marshall pe poziţia 4, datorită absenţei lui Flori Paşcalau.

De menţionat că ACS Sepsi SIC are la activ un bilanţ de 19 victorii consecutive în toate competiţiile, fiind invincibile în deplasare. Recent Mikes şi-a trecut în cont şi primul trofeu la cârma grupării din judeţul Covasna: Cupa României. Datorită acestor performanţe, dar şi a modului de lucru, Total Baschet îi acordă premiul de cel mai bun tehnician al sezonului regulat.

Cel mai bun tehnician al sezonului regulat - Menţiune: Dan Calancea şi Jose Araujo

Ne bucurăm că astfel de premii se pot acorda mai multor tehnicieni. Ne-a fost foarte greu să delimităm între cei trei, având ca şi criterii de departajare nu doar rezultatele obţinut. Astfel premiul de cel mai bun tehnician al sezonului regulat - menţiune - merge spre tehnicienii formaţiilor Olimpia CSU Braşov, Dan Calancea şi al Univ. VG Arad, Jose Araujo.

Pentru Dan Calancea nu este nevoie de o introducere. Braşoveanul este preşedintele Colegiului Central al Antrenorilor de Baschet fiind renumit pentru cunoştinţele sale baschetbalistice şi modul de a le pune în practică. Calancea îşi îndreaptă atenţia foarte mult spre baschetul românesc, oferind cât mai multe minute şi încredere sportivelor autohtone. Chiar dacă rezultatul de anul acesta este mai slab valoric, comparativ cu stagiunea precedentă, Calancea şi-a îndeplinit obiectivul, acela de a pregăti sportivele de origine română pentru EuroBasket 2015, eveniment ce va avea loc la Oradea şi Timişoara, în luna iunie a acestui an.

Pentru Jose Araujo acesta este al doilea sezon în campionatul României. În tot acest timp portughezul a izbutit câştigarea Cupei României şi a Ligii Europei Centrale de Baschet. Araujo i se aseamăna ca şi profil lui Zoran Mikes, fiind extrem de pasionat de aspectele tactice ale jocului. De asemenea, tehnicianul a pus şi el mare accent pe jocul sportivelor autohtone, dându-i credit Alinei Crăciun, pivotul gălăţean ce a crescut mult în valoare în ultimele sezoane.

Cel mai bun parcurs european - Universitatea Vasile Goldiş Arad

Chiar dacă nu putem compara EuroCup cu Liga Europei Centrale la Baschet masculin, această competiţie este una care, sezon după sezon, a împlementat o tradiţie în baschetul regional feminin. Ne bucurăm că pentru a doua oară la rând o echipă din ţara noastră şi-a adjudecat titlul, respectiv o alta a încheiat stagiunea pe poziţia secundă. Practic a fost vorba de o finală în familie, Uniersitatea Vasile Goldiş Arad izbutind, la limită, să învingă CSU Alba Iulia.

Este important că echipele din baschetul feminin românesc să evolueze în cupele europene. Anul acesta România nu a avut o reprezentativă în EuroCup, însă sperăm că anul viitor va fi unul mai pozitiv din acest punct de vedere. 

Astfel premiul de cel mai bun parcurs european revine formaţiei Universitatea Vasile Goldiş Arad, pentru performanţa de a câştiga Liga Europei Centrale la baschet feminin.

Cel mai inteligent management - CSM Târgovişte

Premiul pentru cel mai inteligent management revine formaţiei CSM Târgovişte, campioana en-titre a României. După cum bine ştiţi, gruparea din judeţul Dâmboviţa are la activ mai multe sancţiuni dictate de Tribunalului de Baschet Arbitral împotriva sa, însă cu toate acestea conducerea clubului a reuşit să formeze un grup valoros de jucătoare pentru a încheia sezonul regulat pe poziţia a 2-a. 

Rămâne de văzut dacă aceste practici vor putea oferi clubului rezultatele scontate şi în următorul sezon, în cazul în care situaţia juridică nu va fi stinsă.


Cea mai bună selecţie - ACS Sepsi SIC

ACS Sepsi SIC mai culege un premiul din partea site-ului nostru, după cel obţinut de Zoran Mikes şi Stefanie Murphy. Este vorba de premiul pentru cea mai bună selecţie, conducerea clubului din judeţul Covasna începând campania de achiziţii încă din luna iunie a anului trecut reuşind să contureze un lot extrem de competitiv. Trebuie subliniat faptul că ACS Sepsi s-a bazat pe doar patru jucătoare străine, faţă de şase câte au avut contracandidatele directe, Târgovişte, Arad sau Alba Iulia. Modul în care s-a gândit această selecţie este unul de remarcat pentru ACS Sepsi SIC, izbutind o performanţă excelentă cu un lot ce nu a fost plin de jucătoare străine.

Surpriza sezonului - BCM Danzio Timişoara

Distincţia de supriză a stagiunii 2014-2015 ia drumul Timişoarei. BCM Danzio Timişoara a izbutit un final de sezon excelent, graţie căruia l-a încheiat pe poziţia a 6-a, cea mai bună clasare a grupării în ultimii ani. Trebuie să amintim că anul trecut doar aruncarea de trei puncte, izbutită în ultima secundă de Pesovic a trimis formaţia din Timişoara în playoff, însă anul acesta calificarea a fost de mult adjudecată.

Considerăm că BCM Danzio Timişoara şi-a depăşit în acest an condiţia, obţinând un surprinzător loc 6. În aceste considerente site-ul nostru numeşte BCM Danzio Timişoara drept surpriza plăcută a sezonului.

Deziluzia sezonului - CSM Satu Mare

Problemele din managementul formaţiei CSM Satu Mare şi-au pus mult amprenta pe evoluţia echipei în acest an competiţional. Gruparea din judeţul Satu Mare nu a izbutit calificarea în playoff, confruntându-se cu multe probleme pe tot parcursul sezonului. Modul în care a fost îndepărtat de la echipă Peter Eleş culminat cu strategie preşedintelui clubului a avut drept consecinţă un rezultat modest ce a alungat de la sală suporterii echipei sătmărene.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!