Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Locomotiva de oţel. Jucătorul care ţine Timişoara pe şine!

Adrian Cojocaru

Adrian Cojocaru
11.01.2013

Jovanovic nu a putut fi oprit nici de patru adversari. Dar a fost singur împotriva tuturor

BC Timişoara a pus aseară punct unei serii de cinci victorii la rând în campionat şi şapte în toate competiţiile. Victime au fost în ultima vreme Mediaşul, Sibiul şi Asesoft. A venit însă BC Mureş şi a spus "stop". Leii din Banat au pierdut la zece puncte în faţa foştilor colegi Cuic şi Păltinişanu, ultimul cu o prestaţie excelentă la debutul în "albastru".

Timişoara a câştigat ultimele jocuri pentru că a avut forţa să revină. Condusă de două ori de Sibiu în retur, a întors şi s-a calificat. Condusă de Asesoft acasă a revenit de două ori, a egalat şi a câştigat în prelungiri. În toate aceste meciuri, cel puţin pe final a existat un jucător care a făcut diferenţa.

Zlatko Jovanovic nu a ratat decât o singură liberă cu Sibiul, în rest a transformat tot ceea ce era de la punct fix în aceste jocuri. De altfel, a trecut razant de o performanţă unică: nicio ratare la libere în tot sezonul! Nu e uşor, mai ales când ai presiunea rezultatului.

Joi seara, "Atomic Zlatko" a evoluat ca de obicei. Excelent! A marcat 26 de puncte, a dat 2 pase decisive şi a recuperat 4 mingi. Pentru el nu a fost nimic deosebit, de vreme ce Timişoara a pierdut. Dar adăugate la total, aceste cifre înseamnă foarte mult!

Jovanovic a intrat în zodia "punctelor". Trece lejer de borna 20/meci şi o face de multe ori în momente decisive. Trei aruncări de trei puncte cu Sibiul în sfertul trei, două aruncări de trei puncte cu Asesoft şi două libere care au adus egalarea, două aruncări de trei puncte cu BC Mureş aseară, dar de data asta fără să mai contribuie la succes.

BC Timişoara a fost o formaţie epuizată joi. Duelurile cu Sibiu şi Asesoft şi-au spus cuvântul. Archie şi Gallimore - dezastru, Sarovic mediocru, Johnson în nota lui. Singurul care a tras la căruţă în jocul cu BC Mureş a fost fundaşul bosniac. Nu a fost suficient. Nici nu avea cum. L-am văzut joi seara pe Jovanovic apărându-se chiar şi la Liviu Dumitru. A avut duelul său cu Navickas şi Ceskovic. A căutat să organizeze jocul şi s-a impus în faţa antrenorului cu o soluţie tactică într-unul din time-out-uri. Joi, Jovanovic a fost adevăratul căpitan al timişorenilor.

A jucat accidentat, a jucat obosit. A stat doar atunci când nu a mai putut

Zlatko Jovanovic a impresionat încă din sezonul trecut. Timişoara l-a dorit în continuare şi a trecut peste opoziţia şi acum ciudată a lui Predrag Badnjarevic. Bănăţenii l-au ţinut în lot şi "Atomic Zlatko" le-a răsplătit încrederea. Iată câteva borne ale bosniacului în 16 etape de campionat.

- are o medie de 16.1 puncte marcate

- în 5 din ultimele 6 meciuri a marcat între 22 şi 26 de puncte (şase în total)

- are o medie de 94.9% la aruncările libere (cel mai bun din LNBM)

- are 6.2 pase decisive (al treilea în LNBM)

- e cel mai bun marcator al echipei sale

- e liderul minutelor jucate la BCT, 34':23''

- e cel mai eficient jucător al echipei, cu un indice de 16.6

- în 7 meciuri a avut 100% la libere (de două ori 8/8 şi o dată 10/10)

- a ratat doar 3 (!) aruncări libere în tot sezonul de LNBM (56/59)

- în 8 jocuri a marcat între 20.8%-38.8% din punctele echipei sale (vezi tabel)

Adversar Puncte marcate Procent din echipă
BC Mureş 16 18.82%
Energia R. 22 24.71
U Mobitelco 18 22.78
Miercurea-Ciuc 19 20.87
Gaz Metan 26 33.76
BC Timba 22 25.58
Farul Cta. 22 22.68
CSU Ploieşti 26 25.24
BC Mureş 26 38.81

Faceţi acum un simplu exerciţiu de imaginaţie şi vedeţi cum ar arăta BC Timişoara fără acest jucător. Desigur, de multe ori, evoluţiile lui Jovanovic au fost posibile şi datorită echipei. A beneficiat de culoare, de mingi scoase la şut, de sprijinul colegilor. Însă poate de tot atâtea ori a fost printre puţinii care au dat înapoi echipei mai mult decât a primit. A jucat cu probleme de stomac, de braţ, cu crampe. Nu a cedat însă decât atunci când corpul pur şi simplu nu l-a lăsat. A avut şi meciuri în care a marcat 2 puncte în 30 de minute. A avut partide în care a fost inexistent 30 de minute şi a punctat doar pe final, dar ele cad în derizoriu privind evoluţia sa per ansamblu.

Dar cum ar arăta clasamentul şi echipa dacă nu l-ar avea pe bosniac?

Timişoara şi Srdjan Jovanovic trebuie să ştie acum cum gestionează potenţialul fizic al fundaşului. Dacă va evolua în acelaşi ritm susţinut până la final s-ar putea să cedeze. Alb-violeţii l-au adus în iarnă pe Daniel Tudosă. Românul a jucat puţin, dar a fost precis! Cu Sibiu a scos un fault şi a marcat, cu Ploieştiul a avut 1/1 la 3 puncte şi o pasă decisivă, iar aseară a fost din nou 1/1 la 2 puncte. Antrenorul l-a introdus tocmai pentru a-i oferi lui Jovanovic minute de răgaz, dar Daniel Tudosă a stat mai puţin de 3 minute pe parchet. Poate ar trebui mărit acest număr. E însă decizia tactică a antrenorului, cel care răspunde până la urmă de rezultatele echipei.

Revenind la subiectul analizei, după toate aceste cifre, după ceea ce arată Zlatko Jovanovic în teren, poate că vine întrebarea firească: "ce caută un astfel de jucător în România?". Zlatko a venit în ţara noastră din postura de MVP al campionatului iranian. Anul trecut a fost aproape de aceeaşi performanţă, dar a pierdut în faţa lui Bogdan Popescu (MVP în sezonul regulat). Acum însă a pus mâna pe frâie şi e în pole-position pentru acest titlu. Mai are 14 etape la dispoziţie să îşi etaleze jocul şi calităţile. Rămâne de văzut dacă vor fi ultimele în România.

foto 1: fortaviola.ro

foto 2: Sebastian Tătaru (sebatataru.ro)

5 comentarii la aceasta stire:
  • observator :

    raspuns
    Munceste si castiga bani,multi chiar,joaca foarte mult,se perfectioneaza,intr-un campionat destul de bun zic eu,cu jucatori romani si straini buni,asa ca "asta cauta in campionatul romanesc ZLATKO.Este un jucator bun util echipei sale tot respectul pentru el si munca lui dar mai sunt si altii la fel de buni sau poate mai buni inca.

    cu 11 ani în urmă (11.01.2013) Raspunde
  • zapacitu79 :

    @ adrian cojocaru
    frumos imn de slava!
    intrebarea e de ce au plecat doi antrenori, perovici si Badnjarevic din cauza acestui jucator?
    de ce popescu a vrut sa plece din cauza lui?
    de ce leo di maio participa la toate antrenamentele ca sa tina sub control situatia conflictuala generata de marele conducator de joc care aproape conducea antrenamentele?
    de ce acelasi presedinte il tinea in brate marginalizandu-i pe ceilalti?
    toate acestea nu au repercursiuni asupra jocului echipei si a pozitiei in clasament?
    de urmarit ce se intampla dupa ce i-a plecat protectorul!

    cu 11 ani în urmă (11.01.2013) Raspunde
  • SCM Timișoara sorin :

    zapacitu@79pe langa
    zapacitu79@Pacat ca nu apreciezi munca unui jucator cu mult peste valoarea campionatului.Nu-i nici o tragedie sa scrii ceva despre cineva care chiar merita asta,nicidecum nu este un imn de slava.Chiar crezi ca Perovic si Badnjarevic au plecat din cauza lui Z.Jovanovic?Intre cei doi a intervenit o ruptura probabil pe latura profesionala,iar apoi Badnjarevic a plecat in urma neindeplinirii obiectivului din EuroChallenge,iar faptul ca o asemenea decizie poate periclita si campionatul este o alta discutie.Popescu nu pleaca pentru ca la varsta lui si la ce joaca acum nu-si mai permite nimeni sa-l ia.Totodata nu cred ca participi la antrenamente ca sa vezi cine-i favorizat si cine nu sau daca se aduc in dicutie chestii de genul asta.Cred ca Zlaja joaca mai bine decat acum 3-4 luni si poate pentru ca are mai mult control pentru organizarea atacurilor.Iar cifrele personale vorbesc de la sine despre calitatile acestui jucator.Una peste alta,Zlatko Jovanovic poate nu este nici asa tanar ca Vlahovic,nici carismatic precum Martinic,dar este cel mai bun coordonator de joc din campionat.Iar talentul nu poate sa il dea sau sa il i-a nimeni daca nu este urmat de munca.

    cu 11 ani în urmă (12.01.2013) Raspunde
  • CSM CSU Oradea suporter oradean :

    sorin
    Din punctul tau de vedere este cel mai bun coordonator de joc din campionat,din unghiul meu de vedere,este Franklin, e bineeeeee?
    fIECARE CU FAVORITII LUI,fiecare are dreptate.

    cu 11 ani în urmă (12.01.2013) Raspunde
  • marian rist :

    e bun
    Cred ca polemica in cazul asta nu-si are rostul. Zlatko e un jucator foarte bun in campionatul nosttru. Cine neaga asta nu se pricepe la baschet. cu siguranta sunt si altii la fel, poate chiar mai buni, dar in momentul de fata el este liderul Timisoarei. Cat despre repercursiuni am vazut, Timisoara cu Zlatko e vicecampiona nationala iar anul asta e din nou in Final Four in Cupa Romaniei si pe 2-3 in campionat.

    cu 11 ani în urmă (12.01.2013) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!