Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Martinic vs. Jovanovic, duelul ”locomotivelor de oțel”

Costin Marinescu

Costin Marinescu
14.01.2013

Goran Martinic este imaginea noului Municipal București, proiectul început în sezonul 2011/12, cu Hristu Șapera pe banca tehnică și cu mult mai puține scandaluri despre contractele jucătorilor sau antrenorilor într-un sezon și jumătate decât au fost în returul campionatului 2010/11.

Conducătorul de joc sârb a fost liderul marcatorilor echipei sale în sezonul trecut, cu 22.9 puncte pe meci, iar în acest an este liderul campionatului, cu 22.7 puncte pe meci. Un shoot first point guard care distribuie doar 5 pase decisive pe meci în condițiile în care aruncă la coș de 14.2 ori (o pasă la fiecare 2.9 aruncări), fără a lua în calcul încercările de a marca terminate cu fault din partea adversarului.

Oricât am dori să asociem CSM cu altceva în afara lui Martinic, echipa din capitală se identifică în ochii fanilor baschetului din România cu jucătorul în vârstă de 25 ani.

La rândul său Zlatko Jovanovic este imaginea noului BC Timișoara. În era lui Coach Jovanovic, the point guard Jovanovic a devenit cel mai important jucător al unei echipe ce pare a pune mai mult accent pe combinațiile simple, jocul individual și discursuri motivaționale decât pe disciplina tactică cu care ne-a obișnuit vechiul antrenor, Bandjarevic.

Conducătorul de joc aflat, ca și Martinic, la al doilea sezon în România, are, cu noul antrenor pe bancă, medii pe meci în LNBM de 20 puncte, față de 13.11 reușite în primele 9 partide ale sezonului. Anul trecut reușea în sezonul regulat 16.5 puncte pe meci și, după trei runde de playoff, inclusiv Finala, termina campionatul cu 16.4 puncte. În ultimele 7 meciuri din actualul campionat, el a aruncat de 13.14 ori la coș pe meci în condițiile în care a distribut 5.14 pase decisive (o pasă la 2.55 aruncări). În prima parte a turului, cu Bandjarevic pe bancă, Zlatko a avut o medie de 7 pase decisive pe meci. Cifrele sunt mai bune decât în cazul lui Martinic, dar denotă tot imaginea unui conducător de joc care în ultima vreme preferă să înscrie mai mult decât să paseze.

Din acest punct de vedere duelul dintre cei doi de luni, 14 ianuarie, devine mult mai interesant decât precedenetele opt.

Municipal a întâlnit Timișoara de șapte ori sezonul trecut, cele două formații fiind protagonistele celei mai disputate serii de PlayOff. Ambii jucători au contribuit consistent la victoriile echipelor la care evoluează, dar duelul lor nu a fost perceput ca fiind decisiv pentru desemnarea formației care să meargă mai departe. Mai mult, nici măcar nu au făcut foarte des pereche în apărare, Martinic fiind ”preluat” de Branko Ciuc când bănățenii se apărau om la om. Timișoara s-a impus cu 3 – 2 la general în fața unei echipe lipsite de aportul veteranului Virgil Căruțașu, accidentat în Final 4 Cupa Românie. În cele 5 întâlniri, Jovanovic a avut medii de 16.4 puncte și 5.4 pase decisive. Martinic a terminat seria cu 22.8 puncte și 6.2 pase decisive

În turul actualului campionat, în victoria cu 86 – 68 a Timișoarei, Jovanovic a marcat doar 2 puncte dar a pasat decisiv de 10 ori. Martinic, în schimb, a înscris 17 puncte și a dat o singură pasă decisivă.

Văzut de pe bancă, meciul de luni va fi decis de micile amănunte. O pasă greșită, o recuperare în plus, o rotație venită târziu. La nivel macro, văzut din tribună, duelul dintre ocupantele locurilor 6 și 3 în clasament se va reduce la Martinic versus Jovanovic, două ”locomotive de oțel”, cum spune colegul Adi Cojocaru, capabile, fiecare, să ducă garniturile în stație.

Foto: forzaviola.ro

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!