Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Mihai Silvășan despre provocările sezonului 2022-2023, primul în EuroCup pentru U-BT

Mihai Silvășan despre provocările sezonului 2022-2023, primul în EuroCup pentru U-BT

În cursul zilei de joi, 1 iunie, am publicat un interviu cu Mihai Silvășan despre finala Ligii Naționale de Baschet Masculin, câștigată de U-BT Cluj-Napoca în fața lui CSM CSU Oradea cu scorul de 4 la 2.

În cadrul acelei discuții, antrenorul alb-negrilor spunea că satisfacția de a câștiga titlul național „este extrem de mare, știind prin câte a trecut echipa”. De-a lungul stagiunii 2022-2023, U-Banca Transilvania a avut 63 de partide, dintre care 18 în EuroCup, acolo unde a adunat 5 victorii și 13 înfrângeri. Pentru campionii României, participarea în a doua cea mai importantă competiție europeană nu a fost ușoară, a explicat Silvășan:

„EuroCup, cu siguranță, a fost o provocare foarte mare. Numărul mare de înfrângeri în EuroCup a reprezentat o provocare mare și greu de gestionat. Faptul că am schimbat doi jucători pe parcursul sezonului și am adăugat un al treilea, mă refer aici la Jones, a fost din nou o provocare mare. Nu a fost sezonul perfect, din acest punct de vedere. Când te gândești la începutul anului, ca antrenor, îți dorești din tot sufletul să nu trebuiască să schimbi, să alegi bine jucătorii și să creezi o chimie foarte bună încă de la început. Însă nu tot timpul lucrurile îți ies cum îți dorești. Trebuie să te adaptezi pe parcurs. Evident, mai faci și greșeli, ești om, însă trebuie să treci peste și să scoți ce e mai bun din orice situație. Cu siguranță, a fost un sezon din care eu, personal, am foarte multe de învățat și e un sezon benefic pentru cariera mea de antrenor. Evident, dacă ai un sezon cum a fost precedentul, când am jucat în Champions League și toate au mers ca unse, am avut și noroc, am avut și chimie de la început, am avut cam tot ce se putea întâmpla pentru a avea performanță, lucrurile sunt mult mai ușoare. Însă când dai probleme, trebuie gestionate puțin altfel și lucrurile nu mai sunt la fel de ușoare. Pentru asta suntem plătiți, pentru asta suntem în meseria asta – să încercăm să scoatem ce e mai bun. Mentalitatea trebuie să rămână aceeași tot timpul – să ne dorim să câștigăm fiecare meci, chiar dacă vorbim de Liga Națională sau de EuroCup. Cred eu că s-a văzut că am abordat fiecare meci în EuroCup la victorie, am avut multe meciuri strânse pe care le-am pierdut pe final. Însă, cu siguranță ne doream un sezon mai bun și în EuroCup.”

U-BT Cluj-Napoca a făcut parte din grupa A, jucând cu formații precum Joventut Badalona, ratiopharm Ulm, Bursaspor, Cedevita Olimpija Ljubljana sau Umana Reyer Venezia. O parte din aceste echipe și-au demonstrat valoarea chiar în această săptămână: Ulm are 2-0 cu Bayern Munchen și a eliminat Alba Berlin, Badalona a trecut de Baskonia în sferturile playoff-ului Spaniei, iar Ljubljana are 1-1 cu Partizan Belgrad:

„Mă bucură foarte mult rezultatele lui Ulm. Sunt destul de apropiat de Anton (n.r. Anton Gavel, antrenorul nemților). Pentru primul lui an ca antrenor face o treabă extraordinară acolo și chiar îmi doresc să ajungă în finală și să și câștige primul lui titlu. Ulm are un sistem foarte bun. Au condiții foarte bune de pregătire și în fiecare an aduc jucători tineri, au un scouting bun, știu ce fac. La Badalona, de exemplu, se vede clar că este un club mare, se vede clar că vor performanță în fiecare an. Când intri în sală îți dai seama ce jucători au jucat acolo, ce trecut au. E foarte frumos de jucat acolo. Venezia, din nou, e un club mare, un club extrem de profesionist. Sunt multe lucruri pozitive pe care le-am văzut. Evident, la nivelul acesta nu sunt echipe slabe. Cel puțin la noi în grupă a fost o situație cu zece echipe bune. Cedevita, echipă care cu un sezon în urmă jucase semifinala EuroCup (n.r. a ajuns până în sferturile de finală, nu s-a calificat în finală), acum a terminat pe ultimul loc, cu așteptări foarte mari și cu un buget foarte mare. Însă acesta este sportul. Nu în fiecare an îți iese.”

O altă provocare a clujenilor a fost legată de schimbările din lot. Jordan Taylor și Victor Sanders au fost înlocuiți cu Nemanja Gordic și Kasey Shepherd, iar Jalen Jones a fost și el adus pe parcursul sezonului. Silvă a explicat de ce a renunțat la cei doi baschetbaliști americani:

„Două situații diferite. Jordan Taylor e un jucător bun, însă nu am simțit că avem chimia potrivită – atât eu cu el, ca antrenor, cât și el cu ceilalți jucători. Au fost și niște situații de gestionat care vor rămâne în interiorul echipei, însă am luat decizia să îl înlocuim. Am crezut că este mai bine pentru echipă să facem asta. În EuroCup nu s-a văzut în bine această schimbare pentru că nu am avut rezultate. Însă, în România, am câștigat toate trofeele puse în joc, deci cred eu că a fost ok.

Cred că pe Victor Sanders l-am selectat greșit, nu l-am selectat pentru rolul pe care și-l dorea el. Nu am avut posibilitatea să îi ofer mai multe șanse în structura de echipă, mai ales în campionat cu doi români în prima parte. Nu am avut posibilitatea să îi dau mai multe șanse așa cum a avut la Anwil, unde și-a dovedit valoarea și atunci am ales să aducem un alt tip, un alt profil de jucător care speram noi să ne ajute mai mult.”

Sanders a plecat în Polonia, la Anwil Wloclawek, a câștigat FIBA Europe Cup și a devenit cel mai bun jucător al alb-albaștrilor, fiind numit MVP-ul echipei de către fanii lor. În timpul playoff-ului, fostul baschetbalist al lui U-BT a dat un interviu în Polonia în care a declarat că nu a primit șanse în România, că i s-a spus din presezon că nu este nevoie de el și că era schimbat după fiecare greșeală. Iată cum a răspuns tehnicianul ardelenilor:

„Nu i-am spus chiar din presezon [că nu este nevoie de el]. Însă aici pot fi de-acord cu șansele. Cum ți-am spus și înainte, chiar nu am găsit oportunități pe poziția și locul pe care și le dorea el. Asta este viața, mergem înainte, lumea mai greșește. Până una alta, noi i-am dat șansa să vină într-o echipă de EuroCup, după un sezon destul de prost pe care l-a avut din multe puncte de vedere. De la noi a avut șansa să plece la o echipă care să îi dea rolul pe care și-l dorea. Deci, până la urmă, cred că lucrurile au ieșit bine pentru el în acest an. A câștigat și FIBA Europe Cup și în playoff a ieșit din primul tur, din ce știu. Însă, per total, cred că lucrurile au ieșit bine pentru el, până la urmă.”

O a treia mare provocare pe care a întâmpinat-o U-BT Cluj-Napoca în stagiunea 2022-2023 a fost reprezentată de incidentul care l-a avut drept protagonist pe Karel Guzman. Imaginile cu jucătorul cubanez, scăpat de sub control, au făcut înconjorul României, iar presa s-a hrănit din acel subiect timp de o săptămână. Mihai Silvășan a vorbit încă o dată despre decizia de a-i acorda a doua șansă lui Guzman:

„Acel incident a fost un alt moment greu de gestionat pentru echipa noastră. Multă lume se aștepta, probabil, să-l dăm afară. În continuare cred că multă lume se așteaptă să scăpăm de el. Însă eu, cunoscându-l de trei ani de zile și știind ce fel de om este, eram sigur că imaginea pe care și-a creat-o prin acel incident nu este imaginea lui reală. A fost un moment de slăbiciune, să spun, pentru el, un moment în care s-au adunat mai multe probleme. Până și-a dat seama ce a făcut, era prea târziu, însă și-a dat seama. A doua zi dimineața am și avut o conversație foarte lungă cu el. Evident că i-a părut rău și noi puteam să alegem să îi facem rău și, potențial, să îi oprim cariera. Foarte greu și-ar mai fi găsit o echipă după acel incident. Sau puteam să alegem să fim alături de un jucător care ne-a ajutat până în acel moment să câștigăm două titluri de campioni și de care aveam nevoie pentru a ne ajuta să mai câștigăm unul. Am ales să fim alături de el chiar dacă, evident, nu putem fi de-acord cu acea reacție. Însă, cred eu că el e un om, în primul rând, care a meritat această a doua șansă. El este un om foarte vesel de-obicei, un om cu zâmbetul pe buze tot timpul, care nu a avut incidente sau probleme majore în cei trei ani de când este la Cluj, evident, exceptând acest moment de la Oradea.”

Având în vedere progresul unor formații precum Rapid București și CSM Constanța, l-am întrebat pe antrenorul lui U-BT dacă este de părere că Liga Națională a devenit mai puternică în ultimul sezon:

„Acuma, când ne referim la un campionat puternic, ne referim la suma echipelor. Adică ce valoare au ultima clasată, penultima clasată. Din punctul acesta de vedere, nu mi s-a părut un campionat puternic sau mai puternic. Au fost multe echipe, să recunoaștem, slabe, la început de drum, care, sincer, și acuma lumea probabil că iar o să mă atace, nu cred că își au locul într-o ligă care se vrea puternică. Se aud povești că suntem în primele șase, zece ligi din Europa. Dacă am avea un campionat cu 10-12 echipe, probabil că am fi acolo. Însă așa, cu 18 echipe, nivelul general al campionatului scade destul de mult. Acum, referindu-ne la partea de top, cred eu că sunt mai multe echipe competitive. Cum ai spus tu, a apărut Rapidul, a apărut Dinamo cu buget semnificativ care, uite, nici nu a reușit să intre în playoff. Sibiu, o echipă de tradiție, chiar dacă a început foarte prost, a continuat extrem de bine și a fost o surpriză extrem de plăcută. Din punctul meu de vedere, aș vrea să fie cât mai multe echipe care să ofere baschet de calitate și să ajute Liga Națională de Baschet să crească. Constanța, din ce am înțeles, are un proiect bun acolo și va fi din ce în ce mai puternică. Rapidul va continua, Dinamo va continua. Felicit revenirea lui CSM Târgu Mureș în prima ligă. Au jucat meciul cu noi cu sala plină. Avem nevoie de astfel de centre de baschet. Mureșul este o echipă de tradiție în România, jucând finale în trecut. Cred eu că vor fi și ei din ce în ce mai buni. De astfel de echipe avem nevoie, care pot să crească de la an la an și să ofere competitivitate în Liga Națională. De astfel de echipe avem nevoie, nu de echipe care sunt doar ca să existe, fără a-și dori foarte mare performanță și fără a progresa evident în anii ce au fost în Liga Națională. Lucrurile, în partea de top a clasamentului, merg bine. Din punctul meu de vedere, trebuie găsit un echilibru între numărul de echipe și valoarea campionatului. Cred că 18 echipe sunt prea multe, sunt multe meciuri care nu prezintă absolut niciun interes. Însă asta este situația, trebuie să ne adaptăm și să mergem mai departe.”

La final, Mihai Silvășan a vorbit despre interesul acordat baschetului de către fanii din România, fiind săli pline la Cluj, Oradea, Sibiu, Pitești și Târgu Mureș. În același timp, la meciurile lui U-BT, s-a observat o diferență între jocurile din campionat și cele din EuroCup, unde formația clujeană a avut cea mai mare medie de spectatori:

„Despre asta este vorba într-o ligă cu 18 echipe. Sunt multe formații care nu prezintă interes. Sunt convins că la fel este și la Oradea. Nu prezintă interes. În campionat vine baza noastră de fani la multe meciuri – cei 2000 de oameni. Însă doar la meciurile importante vin peste 5000. În EuroCup au fost la toate meciurile peste 5000 de fani. Însă, în România, doar la finală am reușit să aducem atât de mulți fani. Bine, în semifinala cu Rapidul am jucat în Horia Demian, deci nici nu puteam aduce atât de mulți fani. Dar, cu siguranță, interesul nu era la fel de mare precum în EuroCup sau în finala cu Oradea. Un lucru extrem de îmbucurător e că, după 8-9 ani de când e ridicată această sală, am reușit să o umplem la un meci din LNBM. Dacă îmi spuneai asta acum 5 ani, ziceam „nici vorbă, nu se poate întâmpla asta”. Emulația a fost extrem de mare pentru această finală. Numărul de spectatori, atât la noi, cât și la ei, a fost îmbucurător pentru baschetul românesc și eu cred că avem nevoie de astfel de momente și trebuie profitat de astfel de momente pentru a atrage sponsori, pentru a atrage copii la baschet, pentru a atrage noi fani. Doar așa baschetul românesc poate să crească. În această finală, cu siguranță, ar fi fost sala plină și dacă ar fi avut mai multe locuri. Mai ales la meciul 6 de la noi, interesul a fost enorm.”

Sâmbătă, 3 iunie, urmează să publicăm a treia parte a interviului cu Mihai Silvășan, în care antrenorul lui U-BT explică ce a învățat din acest sezon și ce urmează pentru alb-negri în stagiunea următoare.

Citiți și:

*foto: Manases Sandor/u-bt.basketball

3 comentarii la aceasta stire:
  • varu silvois :

    dorinte
    ce mult ne dorim sa vedem noul lot, nu-i asa? E clar, e necesar sa fie schimbari majore ca de sfarsit de ciclu si nu doar inlocuiri, incropeli. Asa cum am precizat deja, rolul hotarator il va avea BT. Silva sa invete din greseli si sa faca mult mai bine ceea ce tine exclusiv de el. De exemplu...repetari de libere pana li se acreste. Hai U.

    cu 10 luni în urmă (02.06.2023) Raspunde
  • Silvois :

    Varu,
    daca schimbarile din lot vor fi alea pe care le visezi, probabil nu va fi nevoie de atatea repetari, nici la aruncarile libere, nici la cele de 3 puncte, nu?!
    Sa fim numa sanatosi!

    cu 10 luni în urmă (02.06.2023) Raspunde
  • varu silvois :

    antrenament
    Din pacate schimbarile vor fi probabil doar la nivel de straini si spun din pacate pt ca nu avem valori nationale. Asa ca la U ratarile in veselie de la libere sunt in are masura si ale romanilor, pana si Petrica e in top!!! Prin urmare....antrenament, tactica, logica, rabdare, etc. Hai U

    cu 10 luni în urmă (02.06.2023) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!