Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Modificări importante pentru LNBF în ediția 2019-2020, inclusiv taxe mai mici

Modificări importante pentru LNBF în ediția 2019-2020, inclusiv taxe mai mici

Federația Română de Baschet a propus cluburilor feminine un format nou pentru următoarea ediție de campionat, cu grupe geografice în prima fază, grupe valorice în faza a doua și un play-off cu doar 6 echipe. Forul de specialitate a propus și taxe mai mici față de cele anunțate inițial pentru întrecerea feminină, după ce inițial doar 5 echipe eligibile s-au înscris pentru următoarea ediție a Ligii Naționale.

Cluburile au un nou termen de înscriere în campionat, 21 august. Noul format va fi validat la următoarea ședință a Consiliului Director, din 26 august, când va fi și tragerea la sorți pentru cupă și campionat.

Așa cum informa site-ul nostru, în prima fază vor fi două grupe zonale, Est și Vest, stabilite pe zone geografice și criterii valorice. Iată repartizarea în cele două grupe, echipele bolduite confirmând până acum participarea. (CSM Târgoviște nu e eligibilă având decizii BAT neachitate)

Pentru grupa VEST, probabil: Satu Mare, Oradea?, Arad, Cluj, Tg Mureș?, Tg Secuiesc, Sibiu?;

Grupa EST, probabil: Sf Gheorghe, Brașov, Rapid, Agronomia, Alexandria, Constanța, Târgoviște?

În prima fază se va juca în grupele regionale, tur-retur. Primele 3 clasate din cele două grupe vor avansa în grupa A, iar celelalte vor merge în grupa B. Se joacă din nou tur-retur. Există două posibilități în ceea ce privește punctajul pe care echipele îl vor avea la startul fazei a doua. Se va porni cu punctele din prima fază dacă în cele două grupe regionale a fost un număr egal de echipe. Dacă nu sunt la fel de multe echipe în cele două grupe se va porni de la 0 în faza a doua.

O noutate va fi play-off-ul de 6 echipe. Primele două clasate la finalul fazei a 2-a a campionatului se califică direct în semifinale. Locurile 3-6 și 4-5 vor juca în primul tur de play-off, în sistemul 3 din 5 partide. În semifinale se vor întâlni locul 1 cu învingătoarea dintre 4-5 și locul 2 cu învingătoarea dintre 3-6. Duelurile din penultimul act și finala mare se vor juca tot în sistemul 3/5, iar pentru bronz se vor juca cel mult trei partide. Echipele din grupa B vor juca în play-out, 3 tururi cu 2 din 3 jocuri.

Regula româncelor rămâne cea anunțată în luna mai, cu cel puțin două jucătoare autohtone în teren tot meciul, dintre care cel puțin una trebuie să fie U23. În ceea ce privește jucătoarele străine, echipele au dreptul să aibă în lotul lărgit și să treacă pe foaia de arbitraj maxim 5 straniere (cel mult 2 non-europence). Campioana ACS Sepsi SIC, ca participantă în cupele europene FIBA, are dreptul să aducă în plus 2 jucătoare străine pe perioada participării în EuroCup.

Echipele vor avea voie să efectueze 6 înlocuiri de jucătoare până în 28 februarie 2020. Ca o noutate, în sezonul următor va exista posibilitatea unui transfer în caz de accidentare gravă în perioada 1-31 martie. În acest caz jucătoarea accidentată nu va mai avea drept de joc până la finalul campionatului.

Cluburile ar urma să aibă taxe de participare mai mici decât cele anunțate inițial după Consiliul Director din luna mai. Cluburile vor fi și în acest sezon obligate să aibă o echipă de junioare înscrisă în CN U13-U18, iar nerespectarea acestei cerințe se va sancționa cu o depunctare de 5 puncte. Printre condițiile de eligibilitate se numără și participarea în LNBF 3x3 și CRF 3x3 2019, iar neînscrierea sau neparticiparea în aceste competiții se sancționează cu 10.000 de euro pentru fiecare competiție și interzicerea transferurilor de jucătoare străine pentru sezonul 2019-2020.

Cupa României va avea 2 tururi și Final 4. În funcție de numărul de echipe se va decide dacă în primul tur stau finalistele campionatului trecut sau doar prima clasată. Primul tur de cupă se va disputa în 16 și 23 octombrie, iar Final 4-ul va fi la jumătatea lunii februarie. Campionatul va începe în 9 octombrie și se va termina în 26 aprile (dacă vor fi 12 echipe și se joacă play-off).

*foto: Henning János

1 comentariu la aceasta stire:

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!