Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Mureș mai harnică. Ploiești departe de potențialul acestui grup

Adrian Micinic

Adrian Micinic
15.10.2012

BC Mureș a furnizat surpriza debutului de campionat reușind să se impună pe terenul lui CSU Ploiești, deținătoarea titlului, scor 85-79, după o repriză de prelungiri. Succesul ardelenilor este o confirmare a modului în care a decurs jocul. Deși prahovenii au pornit cu prima șansă, având drept atu-uri palmaresul, bilanțul meciurilor directe, valoarea extraordinară a lotului și avantajul terenului propriu, formația ardeleană a venit hotărâtă să-și vândă scump pielea și a refuzat să cedeze.

Formația pregătită de Srecko Sekulovic a fost mai inspirată și a avut mai mult inițiativa pe tabela de marcaj, cu precădere în repriza a doua. De asemenea, în momentele în care s-a văzut condusă, echipa ardeleană a dat dovadă de mai multă luciditate în joc decât a făcut-o adversarul. De altfel, deși nu prestează la un nivel ieșit din comun, fiind totuși o echipă nouă, alcătuită din jucători proveniți din diferite campionate, BC Mureș dispune de suficienți jucători experimentați care s-au întâlnit cu situații în care a fost nevoită să joace cinci minute suplimentare, a rămas fără unul dintre pivoți, iar celălalt a trebuit protejat pentru a nu avea aceeași soartă.

Meciul s-a derulat în marea lui majoritate pe joc pozițional, fiind extrem de rare situațiile în care s-au consemnat acțiuni în viteză. Practic tranziție ofensivă nu a existat în acest meci, deși este un aspect pe care Mureșul îl agreează în principal pentru simplul fapt că până în prezent nu a strălucit pe joc 5 la 5.

De fapt nici în această partidă BC Mureș n-a arătat că și-ar fi rezolvat toate problemele. Desigur se vede o îmbunătățire evidentă față de turneul de cupă respectiv meciul cu Timișoara din prima etapă. Însă succesul alb-albaștrilor se datorează în mod deosebit prestației extrem de palide pentru CSU Ploiești.

Cu excepția tripletei Tica - Burlacu - Stănescu, niciun jucător nu a adus un plus în jocul echipei prahovene. Dovadă în acest sens este numărul de puncte marcate din spațiul de trei secunde: 42-30 pentru gazde. Asesoftul exagerat cu aruncările de la mare distanță și niciunul dintre oamenii lui Arnautovic nu a reușit să transforme cu regularitate. Timermanis și Vlahovic au exagerat de-a dreptul, totalizând împreună patru reușite dintr-un total de 17 aruncări din spatele semicercului. Sincer să fiu nu ştiu ce antrenor acceptă ca un jucător aflat la primul sau al doilea joc la acea echipă să poată aruncă în voie, fără niciun fel de reacţie din partea băncii. Mai ales când ratează în neştire. Nu contează că a ieşit de pe buză să a aruncat la doi metri lângă coş. Ca să nu mai vorbim despre faptul că orice ar fi, Vlahovic nu va fi niciodată un aruncător.

De asemenea, Darius Hargrove nu a fost dispus la efort pe faza defensivă, acesta fiind un exemplu cât se poate de evident că prahovenii nu sunt foarte interesați de jocurile din acest debut de sezon. Oamenii par concentrați mai mult să se menajeze, atât din punct de vedere al efortului cât și să nu se accidenteze.

Ploieștiul a avut grijă de minge, pierzând doar șapte posesii, iar dacă nu ținem cont de faptul că trei dintre aceste posesii s-au pierdut sub coșul echipei mureșene, unde oaspeții au avut capacitatea de a strânge foarte bine, atunci ajungem la concluzia că Asesoftul nu strălucește, dar joacă corect. Adică deloc hazardat. Preferă un joc așezat. Problema rămâne însă precizia execuției.

Un alt aspect oarecum interesant și pe care nu aș fi crezut că-l voi remarca după cum a decurs sezonul precedent se referă la faptul că Vladimir Arnautovic l-a uitat pe Adrian Tudor pe bancă în repriza a doua, după ce în prima jumătate acesta a fost cel mai productiv jucător al echipei gazdă din punct de vedere al eficienței. Desigur, Vlahovic și-a demonstrat valoarea și statutul în echipă în playoff-ul sezonului precedent, însă e posibil să fi fost mai inspirată o rotire a celor doi conducători de joc în repriza a doua. De asemenea, antrenorul Asesoftului l-a cam uitat și pe Nyakundi. E dificil să intri în joc după ce ai stat pe bancă toată prima repriză. Mai mult, Virgil Stănescu a intrat foarte târziu în joc. E posibil ca nu toate aceste lucruri să fi fost detrimentale echipei, însă ele ridică semne de întrebare cu privire la inspirația băncii tehnice, respectiv la capacitatea acesteia de a schimba în bine sau rău destinul unei echipe pe parcursul unui meci. Iar dacă lucrurile nu se schimbă cât de curând putem să ne întrebăm dacă banca tehnică are capacitatea de a gestiona acest lot.

Din partea formației vizitatoare se remarcă implicarea și dăruirea în joc. Jucători destul de limitați din punct de vedere al talentului, însă extrem de harnici și care progresează la capitolul joc colectiv. Încă o dată experiență în această ligă a tandemului Liviu Dumitru - Branko Cuic s-a simțit, cei doi fiind adevărații lideri ai echipei.  'Gogu' nu a marcat din acțiune, însă și-a însușit rolul de creator. Experiența și inteligența acestui jucător l-au convins că din punct de vedere al finalizării nu avea să fie seara lui. În schimb, Cuic a jucat cu o ambiție deosebită, probabil motivat în plus de ratarea din finala precedentei ediții de campionat, când a jucat pentru BC Timișoara. El a marcat câteva coșuri extrem de importante în această partidă.

Ceskovic a avut o primă repriză solidă la finalizare, însă rămân serioase semne de întrebare cu privire la capacitatea sa de a valorifica calitățile colegilor săi. Peciukas și Ciric, doi jucători extrem de puternici în zona superioară au alternat momentete de satisfacție cu erorile. Cel din urmă a comis abatere de pași pe două faze consecutive în prelungiri, însă lipsa de reacție a adversarului l-a salvat de o situație extrem de neplăcută pe finalul confruntării. Totuși, a avut și momente de utilitate în joc, fiind un sportiv foarte puternic și capabil să se apere la oameni mai înalți.

Execuția ofensivă suferă, jocul elaborat nefiind în acest moment arma Mureșului. În schimb, ardelenii au fost mai inspirați și chiar dacă este un clișeu acesta e adevărul: jucătorii lui Sekulovic și-au dorit mai mult în acest meci. Dovadă stă și statistica. Oaspeții au avut 50-39 la recuperări, lucru ce le-a oferit mai multe posesii (92-89).

Remarcabil este progresul înregistrat de cei doi pivoți. Temi Adebayo nu a stat prea mult în teren, fiind descalificat în mai puțin de zece minute de joc, însă nu a făcut greșeli, fiind precis la finalizare și util la recuperare. În schimb, Darko Balaban a explodat. După zero puncte, trei recuperări și -5 la eficiență în 19 minute cu Timișoara, centrul sârb a avut 13 puncte și 19 recuperări cu 2 intercepții, fără posesie pierdută și 29 la eficiență pe terenul campioanei, împotriva unora dintre cei mai valoroși și experimentați jucători pe poziția 5 în România. Lucru care nu este la îndemâna prea multor jucători în acest campionat.

BC Mureș a fost mai implicată, mai harnică și infinit mai inspirată în acest meci. În schimb, CSU Ploiești pare să fie destul de departe de potențialul la care poate să ajungă această trupă. E greu de explicat de ce anumiți jucători lasă impresia că nu sunt concentrați la joc. E totuși posibil ca lucrurile să se urmească mai greu la prahoveni.

Foto: Radu Roșca (www.staychill.net) 

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!