Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Oana Băluţă a renunţat la baschet!

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
06.09.2011

Într-o perioadă în care România suferă la capitolul jucători ce vin din urmă, atât la masculin cât şi la feminin, o jucătoare de perspectivă a lotului U18 al ţării noastre, Oana Băluţă, a decis, la doar 18 ani, să renunţe la baschet în detrimentul studiilor. Pivotul nu este singura sportivă participantă la europenele U18, care a luat această decizie. Se pare că Laura Pal şi Ştefania Pal au decis şi ele să renunţe la baschet.

Oana se afla sub contract cu CSM Satu Mare şi practica baschetul de 10 ani, însă mai multe aspecte au determinat-o să renunţe. Antrenorul Dan Fleşeriu a opinat pentru satumaresport.ro că decizia Oanei a fost luată şi din cauza deziluziilor de la loturile naţionale din această vară, care i-au pus capac.

Cred că deziluziile de la loturile naționale din această vară i-au pus capac și au împins-o să ia o astfel de decizie. Îmi pare nespus de rău căci e o jucătoare foarte bună, cu calități și care abia acum începuse să culeagă roadele muncii de zece ani de cînd s-a apucat de baschet.

Pentru a afla adevăratul motiv care a făcut-o pe sportiva care are la activ şapte participări la Campionatele Europene, să renunţe la baschet după 10 ani de muncă, Total Baschet a luat legătura cu Oana Băluţă. Sportiva originară din Bucureşti ne-a spus că motivul principal au fost studiile, iar echipa din Satu Mare nu a avut nicio legătura în balanţă. De asmenea Oana este de părere că lotul U20 al României putea să rămână în Divizia A dacă îi avea pe Fleşeriu sau Săndulache antrenor în locul lui Calancea.

Este adevărat că te-ai lăsat de baschet ? Ce te-a condus să iei această decizie ?

Da, este adevărat m-am lăsat de baschet. Motivul principal pentru care m-am lăsat e pentru că mi-am dat seama ce aş vrea să fac mai departe şi continuând cu baschetul alături de ce doresc eu să fac nu cred că aş da randament mai ales că se bat cap în cap. Pur şi simplu simţeam că alerg după doi iepuri şi nu puteam să fac exact ce trebuie. Nu găaseam timp cu 2 antrenamente pe zi şi să învăţ şi să studiez. Am stat să mă gândesc care mi-ar plăcea să fie cariera mea şi am zis că baschetul a fost până acum pentru mine şi încă iubesc baschetul, dar de acum încolo aş vrea să continui alt ceva, în domeniul publicităţii. Echipa din Satu Mare nu a avut nicio legătură cu decizia mea.

Când ai luat în considerare decizia ? Înaintea Campionatelor Europene U18 ?

La Campionatul European nu m-am gândit aproape deloc la lucrul acesta. Întrebarea mi-o pun chiar de câteva luni. După europene am luat decizia. Nu s-a întâmplat totul acolo. A trebuit să stau să mă gândesc câteva luni şi chiar în ultima perioadă când trebuia să dau răspunsul final la Satu Mare, încă mai aveam dubii. Am stat şi mi-am dat seama ce doresc să fac cu adevărat. Multă lume mi-a spus: "ai făcut 10 ani de baschet şi te laşi ? E timpul să îşi dea baschetul ce trebuie să îţi dea el, acum trebuie să se vadă rodul muncii tale ". Însă nu consider că a fost inutil pentru că baschetul şi sportul te cresc altfel şi înveţi foarte multe lucruri ce te vor ajuta în viaţă.

Antrenorul Fleşeriu spune că deziluziile de la loturile naţionale ţi-au pus capac. Te-ai lăsat de baschet din cauza a ceea ce s-a întâmplat vara aceasta la loturile naţionale ?

Pot spune că nu este adevărat, nu m-am lăsat de baschet din cauza unor oameni chiar dacă m-au deranjat respectivii şi s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat. Am experienţe foarte plăcute la Timişoara, cu domnul Fleşeriu am trăit cea mai frumoasă vară din perioada mea baschetbalistică. Fetele şi cu mine am creat o legătură cu stafful tehnic (Fleşeriu, Borş, Grigoriu, Albu) să fie o familie şi să credem că putem câştiga tot. Însă anul acesta la U20 a fost greu pentru noi să creăm o legătură cu antrenorul pentru că nu a ştiut cum să ne lege. Cu ei a fost o relaţie strict bazată pe antrenamente, ce trebuie să faci în antrenamente şi în meciuri şi nu putea să comunice cu noi. A lipsit comunicarea şi astfel nici încrederea nu a fost atât de mare în niciuna dintre părţi. Ştiu că acum un an domnul Fleşeriu, când a preluat reprezentativa, a vorbit cu domnul Mandache şi a luat de la dânsul informaţii şi scheme şi a făcut continuitate cu noi. A fost foarte bine că nu a tăiat un stil şi am trecut la altul. Anul acesta nu s-a interesat de fiecare în parte, personal, sau de la domnul Fleşeriu. Nu putea să creeze o legătură cu noi, fapt care ştiu că ne-a adus unde ne-a adus. Cred că dacă ar fi fost la lot domnul Fleşeriu sau domnul Săndulache, cel mai bun antrenor şi în acelaşi timp antrenorul meu de suflet, altfel stăteau lucrurile la U20. Puteam să facem o mişcare mult mai bună în Divizia A.

Din câte ştiu, Laura Pal şi Ştefania Pal au luat şi ele această decizie. S-a întâmplat ceva la lotul U18 ?

Am aflat şi eu însă nu am vorbit cu ele nu ştiu de ce au luat decizia aceasta. Mă bucut că am rămas în Divizia A dar puteam să câştigăm mult mai multe meciuri mai ales că au fost diferenţe mici. Noi îl ştim pe domnul Mandache şi tot ce am observat eu e că se pune prea mult preţ pe lucrurile din afara baschetului. Nu mă refer la ieşit în cluburi (am văzut că asta s-a comentat pe Total Baschet) că e normal să avem o viaţă sportivă cât timp facem asta şi reprezentăm România, dar sunt unele lucruri pe care se pun foarte mult accent. De exemplu unele reguli de zi cu zi care le dă staful tehnic cu care nu ai nicio treabă în viaţa de zi cu zi.

4 comentarii la aceasta stire:
  • Mandy :

    Adevarata fatza a curajului
    Nu este prima situatie de acest gen, cand invatatura este pusa inaintea carierei de sportiv. Incepe sa se faca inteles in baschet faptul ca oricat de bun esti, sunt oameni care prin deciziile lor, isi bat joc de sacrificiile tale, de visurile tale, de performantele si de prestigiul pe care l-ai adus federatiei, echipei, tarii tale. Copilaria pierduta si timpul petrecut departe de familie nu pot fi recuperate. In curand, din ce in ce mai multe Sperante vor decide ca nu se merita efortul si vor renunta....una cate una...pana cand Federatia nu va mai avea pe cine sa se bazeze. Ce este Federatia fara acesti jucatori care dau tot ce e mai bun din ei pe teren? Federatia este un nimic fara ei, o corabie in deriva momentan, esuarea este iminenta....dar cand se va realiza acest lucru de catre mai marii FRB-ului, va fi deja prea tarziu. Felicitari Oanei pentru acesta decizie indrazneata, sunt sigura ca nu va regreta alegerea facuta. A accepta sa fii calcat in picioare nu este dovada de curaj, a decide sa pui capat batjocurei, aceasta este adevarata dovada de curaj. A decide sa lasi in spate ceva ce te-a definit pe tine ca persoana si sa alegi un drum nou, asta te face sa fii un erou.

    cu 12 ani în urmă (06.09.2011) Raspunde
  • pesekattila :

    a pornit ceva
    Asa cum spune Mandy, dupa Oana vor urma si altii... din pacate. Mai ales, daca frb-ul va aduce decizii pe care dicteaza uni, care cred prin chelie sunt superpriceputzi la baschet. cum poate sa propuna cineva, ca in divizia A (camp. national) sa se poate folosi la nesfarsite jucatoare straine. daca aceste Sperante, ca si Oana, nu vor avea nici o sansa la o echipa de perspectiva din camp. romaniei, atuncea oare de ce sa-si strica copilaria? Dar din pacate tocalitza face, cum dicteaza un chel. nu ai ce face. din pacate. Oana, noi te-am iubit la Satu Mare. Ne pare nespus de rau, ca ai luat aceasta decizie. Sa ai succes in viatza!

    cu 12 ani în urmă (06.09.2011) Raspunde
  • Asgaard :

    Bravos!
    Bravo Oana, lumea te sustine desi nu ai nevoie de asta. In viata sunt si alte lucruri frumoase...you`ll see. Noi ne bucuram din plin ca gemenele Pal si-au inceput noua viata...desi au sacrificat cea mai frumoasa parte a vietii lor pentru anumiti oameni care nu meritau sacrificiul si mai ales...pentru o tara care in afara de un bombardament nu merita nimik. La fel ca si d-sorul Gherdanut...care inca mai creste

    cu 12 ani în urmă (06.09.2011) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Adi Micinic :

    @Asgaard:
    Nu prea am înțeles ultima parte a postării. Ce anume nu merită Sabin Gherdan (penru că așa îl cheamă) ? Dacă e tânăr care e problema? Unde scrie că numai după o anumită vârstă poți să faci un anumit lucru? Pe de altă parte observ că dai cu parul în direcția celor care scriu pe acest site ori de câte ori ai ocazia. Nu mă deranjează neapărat, dar mi-ar face plăcere să cunosc măcar numele interlocutorului. Sau e mai simplu din spatele unui pseudonim? :)

    cu 12 ani în urmă (06.09.2011) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!