Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Regula româncei U23 va fi obligatorie pe toată durata meciurilor din LNBF și Cupa României în sezonul viitor

Andreea Vlase

Andreea Vlase
27.05.2019

Regula româncei U23 va fi obligatorie pe toată durata meciurilor din LNBF și Cupa României în sezonul viitor

Consiliul Director al FRB din 22 mai a luat câteva decizii importante în ceea ce privește Liga Națională de Baschet Feminin. Se păstrează regula cu două românce în teren tot meciul, iar cea mai importantă schimbare pentru sezonul următor este legată de prelungirea obligației de a avea o jucătoare U23 în teren pe toată durata partidelor, nu doar în prima repriză. Sistemul de disputare din LNBF va fi stabilit în funcție de numărul de echipe înscrise, luându-se în calcul o serie unică sau două grupe valorice. S-a reînființat Liga 1.

15 iulie este data limită pentru înscrierea în Liga Națională de Baschet Feminin, ediția 2019-2020. Se pot înscrie în campionat cluburile care au participat în ediția recent încheiată a LNBF, dar și alte cluburi afiliate la FRB care îndeplinesc condițiile de eligibilitate. Și în acest an cluburile afiliate provizoriu se pot înscrie și vor fi repartizate în ultima grupă (dacă va fi cazul), dar nu vor avea dreptul să acceadă în grupa 1-8 de play-off. În funcție de numărul de echipe înscrise se vor forma 2 grupe sau o serie unică în LNBF.

Și în acest an cluburile au criterii de eligibilitate pe care trebuie să le îndeplinească. Se păstrează și pentru  sezonul următor obligativitatea unei echipe de junioare care să participe într-unul din campionatele U13-U18. Poate fi echipă proprie sau în colaborare. Dacă o echipă nu participă și în CN de juniori sau se rupe colaborarea, sancțiunea va fi depunctarea de 5 puncte. Printre criteriile de eligibilitate se numără obligația de a participa în Cupa României, LNB 3x3 și Cupa României 3x3. Se mărește numărul minim de turnee din LNB 3x3 la care echipele din LNBF trebuie să participe. În acest sezon acestea erau obligate să participe la 4 turnee înainte de turneul final, iar în următorul vor trebui să bifeze 7 turnee plus cel semifinal și final.

Tragerea la sorți pentru LNBF va fi în 7 august, la sediul FRB. Este sub semnul întrebării prezența celor de la CSM Târgoviște în următoarea ediție de campionat. Fosta multiplă campioană a primit ultimatum pentru a își rezolva sancțiunile BAT în cazurile Dikeoulakos și Matic. În caz contrar, CSM Târgoviște nu poate participa în nici o competiție națională de seniori în sezonul următor.  

Cea mai importantă modificare este regula U23. Și în următorul sezon echipele vor trebui să aibă în teren două românce pe toată durata partidei. Dacă în ediția recent încheiată era obligatorie prezența unei jucătoare U23 în teren doar în prima repriză, în sezonul viitor românca sub 23 de ani va trebui să fie în teren tot meciul.

În ceea ce privește limita de straniere, pe site-ul oficial al federației se specifică: echipele din grupa A, cu excepția celor care participă în cupe europene FIBA, au dreptul să aibă în lotul lărgit și să înregistreze pe foaia de arbitaj maxim 5 străine (dintre cele 5 străine, maximum 2 non-europene). Echipele din cupele europene au dreptul să aducă în plus  doar jucătoare europene. În grupa B  au dreptul la maximum 3 străine, dintre care cel mult una non-europeană.

Sezonul feminin va fi deschis cu meciurile din primul tur al Cupei României, care sunt programate în 25 și 28 septembrie. Primele două clasate în LNBF în acest an, ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe și CSM Satu Mare, vor intra direct în turul secund. După cele două tururi se va juca Final 4, programat în 15 și 16 februarie. Liga Națională de Baschet Feminin va începe în 9 octombrie și se va termina cel târziu în 2 iunie.

*foto: Dan Potor

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!