Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Seara în care jocul colectiv a clacat la final

Adrian Micinic

Adrian Micinic
02.02.2013

BC Timișoara a învins pe CSM Oradea, scor 63-56 , într-un meci contând pentru etapa a 20-a din sezonul regulat al Ligii Naționale de baschet masculin, ediția - 2012/13. Formația bănățeană își menține seria de victorii succesive în ducelurile cu CSM Oradea și în același timp opreșteșirul de 14 victorii consecutive ale bihorenilor în actuala ediție de campionat.

Partida a avut aproape 30 minute în care jocul a fost controlat de bihoreni, însă ultimele zece au consemnat revenirea spectaculoasă a bănățenilor. Pe de altă parte victoria Timișoarei poate fi pusă în aceeași măsură pe colapsul din jocul echipei orădene.

Victoria Timișoarei este un succes al baschetului 1-la-1 în fața baschetului ordonat, corect, jucat așa cum este el predat în cărți. Acest lucru se explică prin faptul că alb-violeții au fost mai determinați și oarecum mai inspirați în sfertul decisiv. Oradea a etalat un baschet colectiv pe care unii și-ar dori să-l vadă la mai multe echipe, însă acest lucru nu a fost completat la finalizare, acolo unde jucătorii lui Cristian Achim au fost mizerabili de această dată.

Meciul a demarat sub semnul echilibrului cu un plus evident din punct de vedere estetic pentru oaspeți. CSM-ul a executat extrem de atractiv pe faza ofensivă, combinațiile cu pivotul aducând jumătate din punctele acestei echipe în secvența inaugurală. Timișoara a echilibrat lupta prin determinare și angajament, însă fără o idee coerentă în ceea ce privește faza de atac. Totuși, Archie a înscris pe ultima posesie și a strâns scorul la 21-20 după zece minute de joc efectiv.

Actul al doilea demarează în nota de dominare a oaspeților. Oradea schimbă pivotul și continuă să evolueze eficient pe ambele faze ale jocului în condițiile în care Timișoara ratează șapte aruncări din acțiune și pierde posesia mingii de alte trei ori. Diferența continuă să crească, bănățenii marcând primul coș al acestei perioade în al 6-lea minut. CSM-ul se detașează la 15 lungimi pe tripla lui Maric, însă repriza se încheie cu revenirea gazdelor, care realizează un parțial de 13-2. În cadrul acestuia orădenii au fost penalizați cu greșeală antisportivă pe o fază identică în care gazdele nu au fost sancționate cu aceeași măsură disciplinară.

Repriza a doua continuă sub semnul echilibrului, revenirea bănățenilor fiind completată de Archie de la linia de pedeapsă. Urmează un parțial de 6-0 pentru Oradea, în care Maric și Pesic și-au servit perfect colegii de echipă. Din minutul 25 ofensiva echipei vizitatorea nu mai produce atât de consistent pe tabela de marcaj, însă pe finalul sfertului al 3-lea nici Timișoara nu strălucește pe faza ofensivă și oaspeții intrau în sfertul decisiv având 51-46 pe tabela de marcaj. De notat că în această perioadă de joc Topcov a ratat câteva situații favorabile, din apropierea coșului, iar antrenorul Cristian Achim a operat o modificare pe poziția 5, trimițându-l în teren pe Țibîrnă.

În debutul sfertului decisiv Oradea pare să fie capabilă de a juca la aceeași intensitate cu adversarul, Țibîrnă recuperând de trei ori ofensiv după propria aruncare, iar apoi a marcat din serviciul lui Stefanovic. Timișoara are mari probleme cu apărarea oaspeților și nu apucă să arunce la coș. Gazdele cer timp de odihnă, Archie înscrie de două ori consecutiv de trei puncte împotriva apărării neașezate și strânge la un punct. Oradea cere timp, iar Dillon înscrie ultimul coș al acestei echipe cu mai bine de șase minute rămase pe ceas. În finalul jocului echipa gazdă înscrie 11 puncte fără răspuns. În această perioadă s-au consemnat opt aruncări ratate și trei posesii pierdute pentru orădeni. A fost perioada în care absolut nimic nu a mers pentru Oradea. Greșeli și ratări incredibile au condus-o pe formația lui Achim spre al doilea eșec stagional în condițiile în care nici adversarul nu a strălucit din punct de vedere ofensiv. 
Jovanovic a egalat, iar Archie a marcat cu un coș de sus în forță dinamitând sala Constantin Jude. Apoi s-a consemnat coșul lui Popescu, contestat de oaspeți pe bună dreptate. Însă reușita a fost validată într-o seară cel puțin interesantă în materie de arbitraj. Johnson îl completează pe Archie cu o finalizare în forță, iar Jovanovic a stabilit scorul final de la linia de pedeapsă.

În concluzie valoarea individuală incontestabilă din efectivul Timișoarei, combinată cu disperarea (situația delicată în care se afla în clasament formația bănățeană) au triumfat împotriva CSM-ului într-un meci pe care CSM Oradea l-a terminat în genunchi. A fost acea seară în care până la un anumit punct poate fi pusă la îndoială utilitatea jocului organizat. Atunci când el clachează o face urât, dovadă sfertul decisiv. În schimb, Timișoara a fost determinată și în pofida procentajelor modeste au învins.

Foto: BC Timișoara (facebook.com)

5 comentarii la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe DaKoS :

    Titlu
    nu cumva vroiai sa spui „a clacat”?

    cu 11 ani în urmă (02.02.2013) Raspunde
  • CSM CSU Oradea mi :

    cred ca...adrian
    cred ca ai ales gresit unele cuvinte ( nu prea are ce cauta cuvantul "mizerabil" intr-un comentariu sportiv ) si in plus ai gresit la remarca facuta "succes al baschetului 1 la 1 in fata baschetului ordonat" pentru ca atata timp cat Oradea a jucat ordonat a fost la conducere.
    din pacate nu am mai putut citi restul comentariului din motive lesne de inteles chiar si incercand sa nu fiu subiectiv. Pana la urma cel mai important lucru este faptul ca ( sper din toata inima ca este asa) inveti mai mult din infrangeri decat din victorii

    cu 11 ani în urmă (02.02.2013) Raspunde
  • aloha :

    ...
    Felicitari Timisoara, felicitari arbitrilor pt victorie!

    cu 11 ani în urmă (02.02.2013) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe carcoteala :

    intrebare-mirare
    in concluzie sa jucat super,iar oradenii au pierdut doar pe final in rest a plouat cu pase decisive,blocaje,si tot felul de minuni din partea lui maric si pesic,care daca nu ar fi la echipa aceasta ar fi pe acelas loc cu dinamo??.Doamne, ce se va face aceasta echipa fara ei??.Cat despre Achim raman la convingerea ca este un antrenor bun,si atat timp cat ii poate controla pe cei 2 e bine.Succes pe mai departe echipei si lui Cristi le doresc.

    cu 11 ani în urmă (02.02.2013) Raspunde
  • verginel :

    trombon
    Aduceti urgent un antrenor,jocul e deseori dezlanat,ne bazam pe individualitati,nu suntem o echipa.Fostul secund,se vede clar,nu are autoritate,nu are idei,nu are solutii....jocul nostru parca e o continua miscare de refacere....sa fim onesti,rezultatul e mincinos...Oradea e cu 3 clase peste noi.As fi curios daca s-ar publica un clasament al bugetelor din liga,ar fi mari surpize,va asigur...si nu prea placute pt noi....

    cu 11 ani în urmă (03.02.2013) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!