Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Stacey Nolan: "Pornim cu ideea că putem să ne calificăm la EuroBasket 2011"

Mihai Liţiu

Mihai Liţiu
17.05.2011

Cu mai puţin de trei săptămâni înaintea demarării turneului de calificare pentru EuroBasket Women 2011, echipa naţională de baschet feminin a României a fost găsită de către TotalBaschet în plină febră a pregătirilor pentru un examen extrem de dificil. Tricolorele se antrenează în această perioadă la Arad, sub comanda lui Stacey Nolan, antrenorul american care în acest an a cucerit cupa şi campionatul naţional precum şi Liga Europei Centrale, toate alături de ICIM Arad. Tehnicianul venit de peste ocean a vorbit pentru cititorii TotalBaschet.ro atât despre misiunea primei reprezentative cât şi despre noul său angajament în baschetul românesc la nivelul echipelor de club.

În primul rând aş dori să vă întreb din punctul dumneavoastră de vedere care este diferenţa între a antrena o echipă de club şi una naţională?

Când antrenezi o echipă de club, valoarea lotului depinde de bugetul alocat, când antrenezi echipa naţională ai în mare parte cele mai valoroase jucătoare din ţară. Este o plăcere să le poţi juca de exemplu şi pe Annemarie Pârâu şi pe Flori Diaconu pe postul de conducător de joc, sau să le ai în acelaşi timp la dispoziţie pe Claudia Pop şi Cristina Ciocan, aceasta este diferenţa în a antrena echipa naţională.

Echipa a fost alcătuită de dumneavoastră sau a fost un lot decis de federaţie?

A fost mai mult un acord. Cei de la federaţie mi-au acordat o mare libertate de a alege şi consider că alegerile făcute de federaţie împreună cu alegerile mele sunt pentru binele României aşa că eu am fost de acord cu alegerile dânşilor şi dânşii au fost de acord cu alegerile mele.

Obiectivul rămâne calificarea la turneul final?

Normal! Nu mergem acolo să încercăm să arătăm oamenilor că putem învinge o echipă sau două, trebuie să pornim cu ideea că putem să reuşim calificarea. Bineînţeles că va fi o misiune dificilă deoarece avem în grupă echipe care sunt greu de învins dar asta nu înseamnă că nu le putem învinge. Avem mult talent şi cred că ne putem califica.

Au fost jucătoare pe care le-aţi fi dorit în lot şi au refuzat convocarea?

Nu, toate jucătoarele pe care le-am dorit sunt aici şi o consider o onoare să am jucătoare care îşi doresc să joace pentru mine deci funcţionează în ambele sensuri. Eu îmi doresc să antrenez anumite jucătoare şi ele îşi doresc să joace pentru mine, e foarte bine aşa!

Aţi încercat să colaboraţi cu alţi antrenori din ţară, sau cu antrenori de la loturile de tineret?

Am încercat. În primul rând sunt foarte mulţumit să-l am pe Călin ca secund, a fost o alegere surprinzătoare dar foarte potrivită. A venit, mi-a arătat de ce este în stare, este un tip deosebit, este devotat baschetului, îmi place să colaborez cu el dar am dorit să colaborez şi cu Attila Veres, cu Dan Ionescu de la Timişoara, dânşii ar fi fost alegerile mele ca şi secunzi, dar din păcate dânşii sunt în vacanţă iar d-l Ionescu are şi unele probleme de sănătate şi pe această cale îi doresc toate cele bune, dar îl apreciez pe Călin şi lucrăm bine împreună.

Trecând la noua dumneavoastră echipă de club, este o provocare pentru dumneavoastră să lucraţi cu o echipă nou-promovata?

Da, totul este nou-nouţ, tot ceea ce vom realiza va intră direct în istoria clubului. Îmi plac provocările, viaţa e plictisitoare fără provocări. ICIM Arad va rămâne ICIM Arad, indiferent ce se va întâmpla, acest club va rămâne competitiv, dar şi acest club are nevoie de provocări, aşa că eu voi încerca să le ofer o provocare. În acelaşi timp nu există mânie sau resentimente între mine şi fostul meu club - ICIM Arad, a fost extraordinar aici. Am primit şansa să încep ceva nou şi baschetul feminin e la un nivel înalt aici şi consider că dacă ai un club consacrat şi ai un antrenor care doreşte să pornească un club nou, este pentru a ţine în viaţă baschetul feminin. Ţelul meu nu este de a câştiga pentru mine, ţelul meu este dacă sunt aici şi înţeleg ceva din bascehtul feminin să cresc calitatea baschetului feminin românesc, de aceea mă bucur şi că am fost ales ca antrenor al echipei naţionale. S-ar putea să fiu în Târgu Mureş pentru două sezoane, iar apoi să încep altundeva, ţinând cont că îmi place România.

Sunt zvonuri că aţi dori să luaţi cu dumneavoastră o parte din fostele dumneavoastră eleve de la ICIM.

Trebuie să vă gândiţi la următoarea situaţie: sunt un antrenor cariua i-a făcut plăcere să antreneze anumite jucătoare şi acelor jucătoare le place să joace pentru mine, colaborează bine cu mine şi eu sunt mulţumit de ele, de ce nu ar exista şi această posibilitate să îşi urmeze antrenorul la noul club?

Puteţi să ne daţi şi nişte nume?

Păi aveţi loturile, ştiţi cine a jucat pentru ICIM sezonul trecut, pot să vă spun doar atât: nu există nicio fata pe care să nu o doresc, puteţi începe de aici lista de nume!

Foto flash: Balazs Gyurko
Foto 1: sportarad.ro
Foto 2: aradon.ro 

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!