Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Știm care sunt forțele baschetului românesc

Adrian Micinic

Adrian Micinic
07.01.2013

Foto: Mirela Oprea

Turneul final al Cupei României la baschet masculin - ediția 2013 va alinia la start echipele care au completat careul de ași al precedentei ediții de campionat. Este vorba despre CSU Asesoft Ploiești, BC Timișoara, Gaz Metan Mediaș și U Mobitelco Cluj.

Aceasta a fost ordinea în care s-a terminat sezonul 2011/12 și aproape aceeași este ordinea cronologică în care aceste formații și-au asigurat locul la turneul final. Desigur, matematic bănățenii s-au calificat primii, dar prohovenii au făcut primul pas în acest sens încă din tur.

Dacă vrem să vorbim despre specialiste ale cupei putem să spunem că vom avea trei echipe cu bogată experiență la acest competiții: Ploiești, Timișoara și Mediaș. Prima are patru trofee în ultimii șapte ani. A doua are o cupă și alte trei finale jucate, iar ultima are un trofeu și o altă finală. Singurul 'intrus' în acest sens este Clujul. Însă e greu să găsim în baschetul românesc o a 4-a echipă cu adevărat experimentată și testată în turneul final al cupei.

Trebuie notat că trei dintre echipele calificate la turneul final au intrat în cupă din turul al doilea. Acestea sunt trei dintre reprezentantele României în cupele europene. În schimb, Clujul ajunge la turneul final în condițiile în care nu a câștigat nici măcar turneul ce a înlocuit primul tur al competiției.

Altfel spus, niciuna dintre echipele care au triumfat la turneele din luna septembrie n-a avansat la turneul final. Ținând cont de performanța Clujului, respectiv de rateul, în principal al lui CSM Oradea, dar și cel al lui CSU Sibiu și CSȘ Giurgiu, putem afirma că este mai important când câștigi decât cât de mult o faci.

Oricum, un lucru e cât se poate de clar. Cel puțin în ultimele nouă luni avem patru echipe care s-au dovedit a fi mai bune decât celelalte formații implicate în baschetul românesc. Ploiești, Timișoara, Mediaș și Cluj, indiferent de alcătuirea lotului de jucători, de numele antrenorului sau de baschetul dezvoltat, au demonstrat că le sunt superioare celorlalte formații.

Foarte probabil în opinia unora eliminarea lui CSM Oradea este surprinzătoare. Oarecum de înțeles o astfel de abordare dacă ținem cont exclusiv de ceea ce s-a întâmplat în acest sezon. Atât prin prisma rezultatelor directe cu U Mobitelco Cluj, cât și a bilanțului general al echipei. Pe de altă parte, nu trebuie omis că până în prezent Oradea are o singură calificare între primele patru echipe în toată istoria clubului. Este vorba despre calificarea la turneul final de la București, din 2012. În schimb, doar în ultimii șapte ani, Clujul are patru finale de campionat, două semifinale de cupă și participări în cupele europene. Chiar dacă are un lot aproape în totalitate schimbat față de sezonul precedent, clubul în sine are experiența acelor rezultate. Lucru pe care CSM Oradea nu l-a avut niciodată.

Cele patru echipe au demonstrat că sunt capabile să se impună atât într-o cursă de anduranță cum este campionatul (cu sezon regulat și playoff), cât și într-una de sprint. Sunt echipele testate în jocuri cu miză și au demonstrat că pot să facă față cel mai bine sub condiții de presiune a rezultatului. Cert este că, pe baza rezultatelor consemnate în ultimele nouă luni avem toate premisele pentru un turneu final de excepție.

Unde va avea loc și cine îl va câștiga? Vom descoperi aceste lucruri la momentul oportun. Deocamdată este un prilej de jubileu pentru cele patru cluburi, au îndeplinit un prim obiectiv important în sezonul 2012/13: vor avea posibilitatea de a se lupta pentru un trofeu. Cine este atât de inspirat încât să prevadă ce va fi în aprilie, la un nou sprint. Unul de două zile. La capătul căruia vom descoperi numele noii deținătoare a Cupei României.

1 comentariu la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe soreli :

    Fratii Grimm !!
    Foarte frumos stiti sa povestiti , d-le Adi. Auzi , Oradea nu are experienta ? Sigur ca este surprinzatoare (eliminarea ) . Ma intreb , asa trebuia pregatit un meci ptr. Final-four ??
    Va intreb fiindca vad ca stiti tot ce se intampla in baschetul romanesc ? Nu va suparati . Eu unul chiar va admir pentru tot ce faceti pentru baschetul romanesc (adica totalbaschet), sunt de multe ori de acord cu comentariile d-voastre, pertinente, dar totusi CSM trebuia sa se califice in F4 . Poate gresesc ??.

    cu 11 ani în urmă (10.01.2013) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!