Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Valoarea individuală nu aduce victorii!

Adrian Micinic

Adrian Micinic
26.01.2013

U Mobitelco Cluj-Napoca a câștigat mult așteptatul duel cu Baschet Club Timișoara, scor 95-84, în meciul de deschidere al etapei a 19-a în sezonul regulat al Ligii Naționale de baschet masculin.

Partida a avut parte de suspans, fiind decisă în prelungiri. Echilibrul consemnat pe tot parcursul meciului și faptul că acesta a intrat în runda suplimentară a constituit singurul plus. La modul general partida a lăsat foarte mult de dorit în condițiile în care vorbim despre înfruntarea a două dintre cele mai valoroase echipe din România la ora actuală.

Faptul că meciul s-a desfășurat sub semnul echilibrului are darul de a ascunde puțin alte aspecte, cu mai multă legătură cu baschetul, pe care însă cei familiarizați și cu ochiul format le-au observat la acest joc.

Desigur, prestația individuală de excepție a lui Derek Wright, jucător care confirmă încrederea deplină pe care o primește din partea antrenorului, în pofida tensiunilor uneori foarte evidente dintre cei doi, respectiv reușitele lui Garry Gallimore - nouă puncte consecutive, au ieșit în evidență, alături de alte câteva realizări notabile.

Însă, la modul general nivelul jocului a fost mai degrabă modest. El a fost presărat de erori individuale flagrante, de-a dreptul îngrijorătoare. Se poate trece cu vederea peste aceste aspecte dacă în finalul jocului toată lumea este concentrată și se evită greșelile. Însă în ultimul minut de joc din timpul regulamentar s-a consemnat abatere de pași la Sean Barnette, respectiv două aruncări libere ratate la Bogdan Popescu. Nu mai vorbim despre ratări, cum este, spre exemplu, cea a lui Robert Sarovic, din serviciul excelent al lui Zlatko Jovanovic.

În primul rând trebuie notat faptul că ambele echipe au apelat la formule neconvenționale de joc și au evoluat astfel o bună perioadă din timpul de joc. Se evidențiază faptul că ambele echipe au jucat preț de 45 minute fără jucători de poziția 2. Nu mă refer neapărat la un jucător clasic pentru acest post, însă este cât se poate de evident că în aceste condiții capitolul creație a avut de suferit. Desigur statistica poate contrazice acest lucru, dar numai până la un anumit punct. Circulația mingii a suferit cumplit, în special atunci când mingea a fost mânuită de oamenii îmbrăcați în violet. Nici măcar o clipă una dintre echipe nu a avut pe parchet doi jucători de creație în același timp.

În plus, lipsa unui jucător de poziția 2, care prin definiție aduce - pe lângă un plus de imaginație, mai multe variante de finalizare, atât pe pătrundere cât și din aruncare - în mod special un plus de viteză. Timișoara îl are pe Garry Gallimore, jucător capabil să evolueze pe acest post (dar care nu poate să creeze pentru cei din jurul său), însă de cealaltă parte nu a existat niciun jucător acest gen. Pentru că Barnette e prea mare și e clar un jucător de poziția 3.

Practic concludent a fost modul în care a început partida. Clujul în formula de start deja consacrată, iar Timișoara l-a forțat pe Tuljkovic alături de Archie, într-o formulă ce a cuprind doi jucători de interior. Așadar, bănățenii au avut talie, dar nu au strălucit la deplasarea pe teren. Din raționament pur tactic se poate spune că Srdjan Jovanovic a gândit foarte bine, dovadă fiind faptul că Timișoara a impus ritmul în primul sfert și astfel au fost contracarate oarecum principalele arme ofensive ale adversarului, mai puțin Wright.

De asemenea, modul de desfășurare al sfertului al 3-lea a evidențiat încă o dată care este nivelul real al baschetului din campionatul nostru. Cei care urmăresc și alte competiții vor înțelege la ce anume mă refer. Nu contează cum începi sau cum termini un meci. Cel mai important este să ai un nivel de joc constant preț de 40 minute sau oricât ține un meci. Lucru care nu s-a întâmplat în acest meci. Nivelul de joc din secvența a 3-a a fost incredibil de modest în ambele sensuri. Dacă în etapa a 19-a, la un meci precum cel dintre două echipe de top se consemnează asemenea fluctuații și nivelul de joc coboară atât de jos încât titulari de bază și jucători cu un statut solid în acest campionat, precum Hristo Nikolov, Mujo Tuljkovic sau Robert Sarovic, comit erori atât de flagrante este un lucru extrem de grav. Sarovic a pasat direct în brațele adversarului, Tuljkovic a comis abatere de pași în condițiile în care nu avea pe nimeni în preajma sa la trei metri de coș, iar Nikolov a scăpat mingea de parte s-ar fi aflat pentru prima oară în teren. Nu mai vorbesc despre ratări impardonabile.

În ceea ce o privește pe U Mobitelco Cluj trebuie notat că deși Djapa a comis două greșeli personale în primele șase minute de joc, antrenorul Niksa Bavcevic a optat să continue meciul cu o formulă neconvențională, cu care însă ne-a obișnuit deja. Baciu a fost lăsat iarăși pe bancă la o echipă unde la nivel declarativ se promovează tinerele talente, fiind preferată o formulă cu patru extreme și un fundaș. Baciu a apărut pe parchet în sfertul al 3-lea, într-un moment în care Bavcevic a fost constrâns să apeleze la pivotul venit de la Clemson University. Motivul acestei decizii a fost cât se poate de simplu: atât Djapa cât și Silvășan aveau câte trei greșeli personale la începutul reprizei a doua. Așadar, antrenorul Clujului nu a avut altă alternativă. Decât să se vadă fără jucători prin sfertul al 4-lea, a acceptat să-l trimită în teren pe Baciu, complet neîncălzit și fără să fi luat pulsul jocului în primele 20 minute de joc efectiv.

Pe de altă parte, se impune să remarcăm raportul recuperărilor din sfertul al 2-lea: 13-3! Acesta este motivul principal pentru care U Mobitelco a revenit în actual al doilea, deși Djapa și Wright, titularii posturilor 1 și 5, au avut probleme cu greșelile personale pentru formația gazdă. Privind astfel lucrurile absența de pe parchet a pivotului nu mai constituie o problemă pentru Cluj.

În schimb, Bavcevic a început repriza a doua cu Strowbridge în teren. Decizia de a-l nominaliza pe american pe foaia oficială în detrimentul lui Vedran Nakic a fost deosebit de inspirată. Motivul e cât se poate de simplu. Cu Wright având trei greșeli personale la jumătatea timpului regulamentar de joc, Clujul a apelat la celălalt fundaș, care dispune de calități similare: viteză și capacitatea de a impune un ritm accelerat întregii echipe.

De cealaltă parte s-a aflat o echipă a Timișoarei care nu a reușit să se apropie de nivelul de joc etalat în sezonul trecut. Chiar dacă în acest meci Leii din Banat au jucat în echipamentul din stagiunea precedentă. Jocul colectiv suferă cumplit pe ambele faze. Valoarea individuală extraordinară a celor care alcătuiesc lotul salvează din aparențe până la un anumit punct. Circulația mingii pe faza ofensivă, în mod special, ajutorul mereu întîrziat, pe apărare, respectiv problemele de comunicare dintre jucători sunt lucruri reale în jocul Timișoarei. La nivel declarativ se poate spune orice, asta însă nu schimbă realitatea. Timișoara suferă serios la capitolul omogenitate, dar mai ales la atmosferă. Valoarea individuală e un atu uriaș, dovadă este faptul că acest meci a fost aproape câștigat. Dar spunem aproape câștigat în loc de câștigat.

Bănățenii au încercat să se apere zonă în anumite momente ale jocului, dar viteza lui Wright a dejucat această apărare. El a depășit cel mai apropiat om și a creat superioritate prin faptul că a trimis mingea în zona din care a plecat omul care a venit să dubleze. Deși la un moment dat Clujul a avut probleme a se apăra la poziția 1, la modul general Timișoara nu a avut nicio soluție utilă de a-l opri pe conducătorul de joc advers.

Victoria Clujului nu e surprinzătoare în acest meci. Ardelenii sunt pe val, iar bănățenii nu. U Mobitelco este neînvinsă în 2013, iar BC Timișoara pierde pentru a 3-a oară în patru meciuri disputate în compania unor echipe din jumătatea superioară a clasamentului în luna ianuarie.

7 comentarii la aceasta stire:
  • realHQ :

    Elegant spus...
    Poetic acest "valoarea individuala nu aduce victorii". Mult mai ciobaneste -si realist - titlul ar fi sunat simplu: "Timisoara nu are antrenor".

    cu 11 ani în urmă (26.01.2013) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe gabi30us :

    Jalnic
    Timisoara are un staff tehnico-administrativ in care sunt inclusi, pe langa altii, doi antrenori (care i-au inlocuit pe Perovic si Badnarevic ca nu erau buni),il are pe Vermesan, pe De Maio,plus presedintele clubului.Dar la Timisoara e trai pe vatrai. Nu cred ca bugetul e la nivelul locului 6-7 pe care o sa fim la sfarsitul etapei acestea.Capitanul Sarovic e cel mai slab de pe teren dar la sfarsitul meciului rade cu gura pana la urechi de bucurie.La recuperari sunten ciuca batailor desi Clujul joaca o jumatate de meci fara niciun pivot pe parchet.Ne amagesc prin declaratii ca,Clujul e cea mai buna echipa sa justifice infrangerea dar astazi Clujul a fost dezastru si cu toate astea am reusit sa luam bataie. Apropo dl. Popescu cred ca are si el o ,,mica'' vina pentru aceasta infrangere (pe greseala lui antisportiva am pierdut 5 puncte plus ratarile lui de la libere inca doua). in rest despre Galimore numai de bine, a venit la efacere la Timisoara iar Tuljkovic a ,, contribuit'' si el dupa posibilitati.
    Eu cred ca faptul ca sunt cu banii la zi le dauneaza la ca se antreneaza prea relaxati

    cu 11 ani în urmă (26.01.2013) Raspunde
  • marco :

    "dezastru"
    Eu cred ca daca ar fi sa se vorbeasca de vreun dezastru la meciul de ieri, cu certitudine Timisoara a fost dezastru si cand spun acest lucru, ma bazez pe rezultat si statistica.Asa ca lasa tu Clujul si sustine-ti echipa favorita in continuare ca un adevarat suporter..bafta.. Numai U
    !!!

    cu 11 ani în urmă (26.01.2013) Raspunde
  • SCM Timișoara sorin :

    doar cateva aspecte negative
    Popescu "are grija" sa fie a doua etapa consecutiv cand incasam 5 puncte pe lipsa lui de inspiratie.Totodata lipsa de imaginatie a celor mai experimentati jucatori din tabara timisoreana(Popescu si Sarovic),ce puteau incheia meciul daca concretizau acele oportunitati,lipsa schemelor de joc ale lui S. Jovanovic,pasa proasta prin care trece Archie,utilizarea neinspirata si continua a lui Gallimore la capacitate redusa sunt doar cateva din motivele infrangerii de ieri de la Cluj,precum si a celor viitoare,poate si al ratarii unui loc de playoff.Felicitari De Maio...

    cu 11 ani în urmă (26.01.2013) Raspunde
  • CS Municipal Mediaș bbfreak :

    benzina
    Cu un lot destul de numeros, se pare ca incet incet se termina benzina la Timisoara. Sunt obositi. Neinspirati tactic. Archie o umbra a ce a fost, volutia lui Sarovici ca un EKG: cand bun, cand slab. Cu echipa stand intr-un singur om si meciuri destule pana in playoff, nu cred ca va repeta performanta de anul trecut.

    cu 11 ani în urmă (26.01.2013) Raspunde
  • ssmihai :

    bun articol
    Bine scris articolul, felicitari. Intr-adevar nici una din echipe nu a jucat foarte bine, dar probabil ca sunt si prea aproape ca valoare si s-au anihilat destul de bine. Totusi cu jocul prestat ieri nici Cj nici Tm nu pot castiga campionatul. In prelungiri, cu 4 greseli, Jovanovic nu s-a mai putut apara la Wright si acolo "s-a rupt" echilibrul. Fara Jovanovic Tm nu poate juca decat run'n gun.
    Legat de afirmatia ca echipele au jucat fara jucator de pozitia 2 nu sunt de acord. Tm a jucat cu Jovanovic si Galimore (2?) destul de mult timp, iar Galimore cred ca a fost veriga cea mai slaba de la Tm (noroc ca i-a facut Ciulin cadou 2 perechi de aruncari libere), a jucat exclusiv singur. Ca 2-ul de la Tm nu creeaza ... asta ii alta poveste. Eu ma mir ca Cj reuseste sa joace atat de bine fara 5 dar cred ca echipe ca si Asesoft sau Medias care sunt foarte bune sub panou o sa ne cam ... "deranjeze"

    cu 11 ani în urmă (26.01.2013) Raspunde
  • zapacitu79 :

    @realHQ
    sugestiv pt ce se intampla la timisoara a fost momentul in care a luat popescu antisportiv. jucatorii s-au strans si jovanovici statea cu spatele la antrenor si dadea indicatii coechipierilor. cand timisoarenii o sa inteleaga ca antrenorii au rolul lor o sa devina redutabili in campionat.
    perovici si badnarevici nu au fost buni pt ca nu ascultau instructiunile lui jovanovici si au plecat. probabil ca mai trebuie sa piarda timisoara meciuri ca sa il calmeze cineva pe marele conducator

    cu 11 ani în urmă (26.01.2013) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!