Final 1 2 3 4 T
BCM U 25 22 23 21 91
SCM "U" 32 16 15 27 90
  • Liga Natională de Baschet Masculin
  • Faza I
  • Etapa 10
  • 16.12.2019
  • 18:30
  • TV: Digi Sport 4
  • Arbitru: Olaru Alexandru
  • Arbitri secundari: Bukuresti László, Drugău Sorin
  • Comisar: Martiş Mircea
  • Sala Sporturilor Trivale
  • 700 spectatori

BCM U Pitești trece de SCM Craiova

Petre O. Pavel
16.12.2019

Luni, 16 decembrie, la ora 18:30, în Sala Trivale din Pitești a avut loc disputa dintre BCM U FC Argeș Pitești și SCM U Craiova, partidă ce a contat pentru etapa a X-a a LNBM.

BCM U Pitești s-a impus cu scorul de 91 la 90, la capatul unui meci extrem de spectaculos, disputat până în ultima secundă. 

Comisar și arbitri delegați

Partida a fost arbitrată de Alexandru Olaru, Laszlo București și Sorin Drugău, sub supravegherea comisarului Mircea Marțiș.

Desfășurarea meciului

Hristu Șapera i-a trimis în teren pe James Washington, Mihai Măciucă, Goran Gajovic, Danilo Tasic și Devin Searcy, în timp ce Aco Todorov a mizat pe un prim cinci alcătuit din Tyler Laser, Dragoș Diculescu, Russel Byrd, Monyea Pratt și Omari Gudul.

SCM Craiova a început mai bine partidă, oltenii au profitat de cele 6 mingi pierdute de argeșeni și de situațiile de mismatch obținute după blocaje. Astfel, după primul sfert scorul era 32 la 25 pentru echipa oaspete.

Echipa antrenată de Aco Todorov a continuat să profite de modul în care piteștenii se apară la blocaje, însă BCM U Pitești a preluat conducerea la jumătatea sfertului doi grație reușitelor semnate de Tudor Gheorghe, Goran Gajovic și Bozhidar Avramov. Porter Troupe înscrie 8 puncte consecutive pentru echipa sa și SCM Craiova intră cu un avantaj de 1 punct la vestiare (48-47), la capatul unui sfert secund câștigat de BCM Pitești cu scorul de 22 la 16.

După 20 de minute disputate din partidă, Porter Troupe era cel mai bun marcator de pe teren cu 18 puncte, secondat de Tyler Laser cu 11 puncte și de piteștenii Goran Gajovic, Tudor Gheorghe și Devin Searcy, toți cu câte 8 puncte.

Sfertul al treilea a continuat în același ritm alert. La jumătatea sfertului BCM U Pitești conducea cu scorul de 61 la 55, după ce Tudor Gheorghe a reușit să obțină un fault antisportiv la Tyler Laser și lui Aco Todorov i-a fost acordat un fault tehnic pentru proteste. Tyler Laser a înscris un coș de la semidistanță în ultima secundă și a mai redus din handicap. Astfel, sfertul decisiv începe de la scorul de 70 la 63, după un sfert trei în care echipa gazdă s-a impus cu scorul de 23 la 15
Ultimul sfert a început cu Iuri Fraseniuc restabilind diferența de 9 puncte, după o reușită de la distanță.

Craiovenii au mărit intensitatea în defensivă și au forțat jucătorii lui Hristu Șapera să piardă câțeva mingi ușoare, pe care Pratt, Laser și Troupe le transformă în puncte. La jumătatea ultimei reprize scorul era 78 la 78 și partida era deschisă oricărui rezultat. 

Cele două echipe au mers cap la cap, până când Goran Gajovic a transformat două aruncări libere și a dus scorul la 89 - 85. James Washington a ieșit, la rândul său, în evidență cu o pătrundere, pătrundere care a dus scorul la 91 la 85 cu doar un minut rămas de joc din partidă. În doar 33 de secunde aceeași Laser și Troupe readuc speranțele în tabăra Craiovei, reducând diferență la doar un punct. scor 91 la 90. Tot Laser are șansa să închidă partida, după o ratare în ultima secundă de atac a lui Devin Searcy, însă ratează un lay-up necontestat pe contraatac în ultima secundă a partidei și BCM U Pitești câștigă cu scorul de 91 la 90.

Porter Troupe a fost cel mai bun marcator al partidei cu 27 de puncte, acesta a fost secondat de coechipierul său, Tyler Laser, cu 23 de puncte și de adversarii Gojan Gajovic și Devin Searcy cu 18, respectiv 16 puncte.

Cheia meciului

În opinia mea, cheia partidei a fost rotația mai lungă a celor de la BCM U Pitești și modul în care Hristu Șapera a administrat minutele jucătorilor săi. De asemenea, un factor important a fost și intensitatea și eficiența pe tranziție ofensivă de care piteștenii au dat dovadă în sfertul trei. 

Faza meciului

În debutul partidei, Tyler Laser și Omari Gudul joacă perfect o acțiune de pick-roll, acțiune care se finalizează cu un alley-oop extrem de spectaculos. Vom reveni cu material video.

Faulturi tehnice

Aco Todorov, antrenorul Craiovei, a fost sancționat cu un fault tehnic cu 5 minute și 30 de secunde rămase din sfertul al treilea. Tehnicianul macedonian a fost sancționat pentru proteste, după ce acesta a considerat că arbitrii nu au fluierat un fault la pe pătrunderea lui Porter Troupe

*foto: facebook BCM U FC Argeș Pitești