Final 1 2 3 4 T
U BT Cluj 31 23 17 21 92
Balkan Botevgrad 11 20 25 24 80
  • FIBA Europe Cup
  • 29.10.2019
  • 19:00
  • Sala "Horia Demian"

U-BT Cluj, victorie clară în fața bulgarilor de la Balkan Botevgrad

U-BT Cluj a întâlnit în runda a doua din faza grupelor FIBA Europe Cup pe Balkan Botevgrad. Ca fapt inedit, partida s-a jucat la Sala „Horia Demian”, din pricina faptului că BTarena era ocupată de un concert al artistului Enrique Iglesias. Revenirea elevilor lui Silvășan în sala „tradițională” a Universității a fost însă de bun augur, U-BT reușind victoria în fața bulgarilor, scor 92-80. 

Clujenii au început meciul în formula Kerron Johnson, Patrick Richard, Artis Ate, Donatas Tarolis. De partea cealaltă s-au aflat pe teren în primul cinci Dimitar Dimitrov, Kris Minkov, Marko Radonjic, Jordan Callahan și Kenneth McElrath.

Gazdele au început extrem de bine partida iar Patrick Richard a transformat două aruncări de la 3 puncte. Primul coș din acțiune al oaspeților a venit de pe urma unei recuperări offensive a lui McElrath. Clujul a avut o defensivă extrem de agresivă care a ținut Balkan la doar 6 puncte în primele opt minute ale întâlnirii, când după reușita lui Rareș Uță, scorul arăta 23-6. O triplă a lui Dimitrov ducea Balkan la 11 puncte, dar imediat Rareș Uță a răspuns cu un and-one din assist-ul lui Johnson, iar după un coș de 3 puncte al lui Zganec, scorul primului sfert a fost stabilit la 31-11!

Sfertul doi a început cu un coș de 3 puncte al lui Stanislav Tsonkov. U-BT a răspuns  prin două stop-șuturi ale lui Patrick Richard (37-17). După un slam-dunk al lui Mihailo Sekulovic (39-23), Mihai Silvășan a cerut time-out. Kerron Johnson a pus stăpânire pe joc în finalul primei reprize, reușind chiar și cu un coș de 3 puncte cu care a încheiat prima repriză și a dus scorul la 54-31.

A doua repriză a debutat cu mai multe ratări, de ambele părți. Bulgarii au spart gheață, prin Daishon Knight și Marko Radonjic (54-36). Primele puncte ale ardelenilor în sfertul 3 au venit pe mâna lui Kerron Johnson. Treptat bulgarii s-au apropiat și au ajuns la 15 puncte (60-45). Tarolis a oprit seria bulgarilor cu un coș de 3 puncte. După două libere ratate de Planinic, Jordan Callahan a pus un coș de 3 puncte. Au urmat însă două reușite consecutive ale lui Artis Ate, din pasele decisive ale lui Calnicenco, grație cărora scorul s-a dus la 67-48 iar bulgarii au cerut timp de odihnă. Finalul sfertului 3 a aparținut însă oaspeților, care prin același Jordan Callahan au ajuns la 15 puncte după 30 de minute (71-56).

Artis Ate a deschis sfertul 4 cu un coș de 3 puncte și cu o pasă la alley oop pentru Darko Planinic, grație cărora diferența a ajuns din nou la 20 de puncte (76-56). Bulgarii nu s-au lăsat însă bătuți și au pus un run de 9-0 cu care au ajuns la 11 puncte de gazde (76-65). Clujenii s-au regrupat însă și după un stepback al lui Patrick Richard au readus U-BT la 18 puncte, cu 2:12 rămase de jucat (87-69). Pe final, clujenii s-au mai relaxat și Balkan a venit și la 10 puncte. Scorul final a fost stabilit de Patrick Richard, 92-80.

Patrick Richard a marcat 19 puncte, cu 8/15 din acțiune și 5 recuperări. Kerron Johnson a strâns 18 puncte, 9 pase decisive și 8 recuperări, pentru +26 eficiență, Darko Planinic a marcat 18 puncte, în timp ce Donatas Tarolis și Artis Ate au înscris câte 10 puncte. De partea cealalată, Jordan Callahan a marcat 16 puncte, în timp ce Dimitar Dimitrov și Daishon Knight au înscris câte 11 puncte.

Pentru U-Bt a fost a doua victorie din faza grupelor FIBA Europe Cup, după cea obținută în Suedia, contra Sodertalje, în timp ce Balkan a ajuns la 1-1. Etapa viitoare, elevii lui Mihai Silvășan și Dusko Vujosevic vor juca în deplasare, miercuri 6 noiembrie, pe terenul celor de la Enisey Krasnoyarsk.

*foto: fiba.basketball