Final 1 2 3 4 T
CSU Sibiu 20 22 17 12 71
U BT Cluj 13 28 16 20 77
  • Liga Natională de Baschet Masculin
  • Faza I
  • Etapa 11
  • 21.12.2019
  • 20:00
  • TV: Digi Sport 4
  • Arbitru: Ciulin Marius
  • Arbitri secundari: Olaru Alexandru, Nicolae Dragoş
  • Comisar: Marinescu Marius
  • Sala Transilvania
  • 1900 spectatori

U-BT Cluj-Napoca se impune în Derby-ul Ardealului după ce a fost condusă timp de trei sferturi

David Istrate
21.12.2019

Sâmbătă, 21 decembrie, Sala Transilvania a găzduit încleștarea dintre BC CSU Sibiu și U-BT Cluj-Napoca, din cadrul etapei a 11-a a Ligii Naționale de Baschet Masculin. Meciul transmis doar online, pe digisport.ro, s-a încheiat cu scorul de 71-77 (20-13, 22-28, 17-16, 12-20).

Disputa a fost oficiată de o brigadă de arbitri formată din Marius Ciulin, Alexandru Olaru și Dragoș Nicolae, iar comisar a fost Marius Marinescu.

Primul sfert al partidei a fost unul anost, fără prea multe reușite, marcându-se doar două coșuri în primele trei minute și jumătate. După acest moment, jucătorii celor două formații și-au dat drumul și a urmat o perioadă în care oaspeții s-au aflat în avantaj, grație evoluțiilor lui Kerron Johnson și Patrick Richard. De partea cealaltă, s-au remarcat pivoții gazdelor, Randal Falker și Chris Cooper, care au reușit trei triple. Americanii lui BC CSU Sibiu au aruncat foarte bine și și-au dus echipa în avantaj la prima pauză: 20-13.

În debutul actului secund, clujenii au avut câteva pase ratate, iar adversarii au profitat imediat de aceste greșeli. Elevii lui Dan Fleșeriu au jucat foarte bine în atac, reușind câteva recuperări ofensive decisive, care au dus-o pe BC CSU Sibiu la 32-21. În partea a doua a sfertului, baschetbaliștii antrenați de Mihai Silvășan au evoluat cu o mai mare atenție în apărare și au început să arunce foarte precis de la distanță. Prin urmare, Donatas Tarolis și Kerron Johnson au făcut ca, la pauză, diferența să fie de un singur punct în favoarea gazdelor: 42-41.

Vicecampionii României au deschis sfertul al treilea cu trei coșuri consecutive din afara semicercului, semnate de Falker (2) și Chatman (1). Mai mult decât atât, galben-albaștrii au prestat o apărare foarte bună și au reușit să își mențină un avantaj de peste cinci puncte. Totuși, în ultimele minute ale penultimului act, Artis Ate a aruncat excelent de la distanță și și-a readus echipa în meci. Înaintea sfertului decisiv, scorul era 59-57 pentru BC CSU Sibiu.

Spre deosebire de secvența precedentă, alb-negrii au început foarte bine cel de-al 4-lea act, continuându-și prestația excelentă din afara semicercului. Artis Ate a dus-o pe U-BT Cluj-Napoca la 71-61, cel mai mare avantaj deținut de formația coordonată de Dusko Vujosevic. Gazdele au reușit să revină și s-au apropiat la patru puncte, însă au urmat câteva minute fără coș marcat. În cele din urmă, oaspeții au ținut de diferență și s-au impus cu 77-71.

Cheia succesului obținut de U-BT Cluj-Napoca a fost precizia deosebită din afara semicercului. Jucătorii lui Silvășan au avut 58% la nivelul aruncărilor de trei puncte (10/17).

Cei mai buni jucători ai oaspeților au fost: Patrick Richard (19 puncte, 2 recuperări, 2 pase decisive), Artis Ate (14 puncte, o recuperare, o pasă decisivă, un capac), Kerron Johnson (11 puncte, 4 recuperări, 3 pase decisive, 2 intercepții) și Darko Planinic (11 puncte, 5 recuperări, 2 intercepții).

Din lotul lui Dan Fleșeriu, s-au remarcat: Randal Falker (22 de puncte, 10 recuperări, 3 intercepții), Jordan Chatman (12 puncte, 2 pase decisive, o recuperare, o intercepție) și Barry Stewart (11 puncte, 2 recuperări, 2 pase decisive, o intercepție).

În timpul meciului, Rolland Torok și Karlo Zganec au suferit niște accidentări. Internaționalul român nu a mai revenit în teren, în timp ce baschetbalistul lui U-Banca Transilvania a fost transportat la vestiar. Rămâne de văzut cât de gravă este situația în loturile celor două rivale.

Datorită acestui rezultat, formația învingătoare ajunge la un bilanț de 10 victorii și o înfrângere și se menține pe prima poziție a clasamentului. De partea cealaltă, trupa gazdă încasează cea de-a patra înfrângere și se află pe locul al treilea în LNBM.

În următoarea etapă, BC CSU Sibiu primește vizita campioanei CSM CSU Oradea, în timp ce U-BT Cluj-Napoca se deplasează pe terenul lui SCM Timișoara.

*foto: Manases Sandor/u-bt.ro