Final 1 2 3 4 T
U BT Cluj 23 11 25 9 68
Oradea 12 17 12 20 61
  • Cupa României Masculin
  • Final 4
  • Finala
  • 10.02.2020
  • 19:00
  • Arbitru: Ciulin Marius
  • Arbitri secundari: Olaru Alexandru, Faur Alin Mircea
  • Comisar: Oprea Marian
  • Sala "Horia Demian"
  • 3000 spectatori

U-BT Cluj-Napoca a câștigat Cupa României în Sala Sporturilor „Horia Demian”

David Istrate
10.02.2020

Luni, 10 februarie, în direct la Digisport 3, U-BT Cluj-Napoca s-a întâlnit cu CSM CSU Oradea într-un meci ce a contat pentru finala Cupei României. Gazdele au început foarte bine duelul, însă în următoarele două sferturi și jumătate, oaspeții au restabilit echilibrul. Totuși, U-BT Cluj-Napoca nu a mai pierdut niciodată conducerea și a învins cu 68 la 61.

Partida a fost oficiată de o brigadă de arbitri formată din Marius Ciulin, Alexandru Olaru și Alexandru Olaru, iar comisar a fost Marian Oprea.

Primele puncte ale finalei au fost înscrise de către Donatas Tarolis, după ce alb-negrii au reușit o recuperare ofensivă. La celălalt panou, Giordan Watson a ratat o aruncare de la distanță și Kerron Johnson a dus-o pe U-BT la patru puncte diferență. Clujenii au continuat să evolueze foarte bine, atât în apărare, cât și în atac, și au ajuns la 12-5, cu ceva mai mult de șase minute rămase din actul inaugural. În spațiul de trei secunde, Darko Planinic și-a făcut treaba excelent, în timp ce orădenii au părut lipsiți de inspirație în ofensivă. În cele din urmă, primul sfert s-a încheiat cu scorul de 23-12 pentru elevii lui Dusko Vujosevic.

Oaspeții au început mult mai bine următoarea secvență de zece minute și au realizat un parțial de 6-1, provocându-l pe Mihai Silvășan să solicite un time-out. Gazdele nu au mai avut aceeași prospețime din primul sfert și au comis o mulțime de greșeli de care a profitat CSM Oradea. Jocul a devenit foarte echilibrat, iar cele două tabere au oferit mai multe faze spectaculoase. Pe finalul reprizei, „studenții” au preluat din nou inițiativa, însă Nikola Markovic a dat o triplă pe sirenă și a stabilit scorul final al perioadei: 34-29.

După revenirea de la vestiare, Patrick Richard a spart gheața de la distanță și apoi Darko Planinic a înscris de lângă panou. Dragan Zekovic a marcat de două ori pentru oaspeți, însă Kerron Johnson a restabilit diferența de zece puncte. Baschetbaliștii formației din Cluj-Napoca au arătat o apărare foarte agresivă, iar aceasta a dat roade. Bihorenii nu au mai finalizat cu aceeași ușurință și U-Banca Transilvania s-a distanțat la 52-36. Alb-negrii, susținuți de aproape 3000 de suporteri, au continuat să pună presiune pe adversari și au intrat în ultimul act cu un avantaj de optsprezece puncte: 59-41.

În debutul sfertului patru, orădenii au reușit două coșuri consecutive de la distanță, prin Dragan Zekovic și Kris Richard, iar banca Clujului a solicitat timp de odihnă. Timp de cinci minute, gazdele nu și-au găsit precizia la aruncări și CSM CSU Oradea s-a apropiat la zece puncte. În cele din urmă, după un capac al lui Donatas Tarolis, Patrick Richard a marcat pe contraatac și scorul a devenit 62 la 49. Pe finalul meciului, U-BT Cluj-Napoca a reușit să se mențină la conducere, în ciuda eforturilor depuse de CSM CSU Oradea și s-a impus cu 68-61, câștigând Cupa României.

Darko Planinic a marcat 17 puncte cu 6 recuperări, Patrick Richard 16 puncte cu 6 recuperări, Kerron Johnson 11 puncte și Donatas Tarolis 10 puncte și 7 recuperări. De partea cealaltă Kris Richard a adunat 16 puncte cu 7 recuperări și 6 intercepții, în timp ce Dragan Zekovic și Nikola Markovic au adunat fiecare câte 12 puncte.

Datorită acestei victorii, U-BT Cluj-Napoca câștigă a patra cupă din ultimii cinci ani și a treia în fața lui CSM CSU Oradea.

*foto: Manases Sandor/u-bt.ro