U-BT Cluj-Napoca a trecut de CS Universitatea Viitorul Cluj-Napoca în prima semifinală din cadrul Final Four-ului Campionatului Național U20 Masculin, scor 86-81 marți (05.04). U-BT a revenit de la -15, producând un ultim sfert excelent împotriva lui Universitatea Viitorul, în lotul căreia s-au aflat doi juniori de la CSM Oradea și unul de la CSU Sibiu.
U-BT: Lăpuște, Lungoci, Coste, Colceag, Grasu
CS Universitatea Viitorul: Albu, Năstruț, Vescan, Simionca, Todea
Ambele formații s-au aflat la conducere în primele minute, CS Universitatea Viitorul Cluj ducându-se la 15-11, de unde s-a restabilit egalitatea prin punctele aduse de Lungoci și Grasu și apoi U-BT a preluat inițiativa la 19-18. Luca Năstruț a scuturat de două ori la rând plasa de la distanță și Universitatea Viitorul a terminat cu un run de 8-2 sfertul inaugural, pentru 26-21.
Egalitatea s-a restabilit repede în sfertul al doilea (28-28), de unde Năstruț, Vescan și Albu au dus-o pe Universitatea Viitorul la 34-30. Pașca și-a transformat cele două libere și U-BT Cluj a egalat, 34-34, apoi Lungoci a punctat de la distanță, urmat pe următorul atac de Năstruț, U-BT revenind în față la 41-40. Vescan și Năstruț au înscris ultimele puncte ale reprizei pentru Universitatea Viitorul, Pașca stabilind scorul la intrarea la cabine, 47-46 pentru CS „U” Viitorul Cluj.
Luca Năstruț a fost omul primei reprize, cu 23 de puncte în dreptul numelui său (4/6 de la distanță), în vreme ce de la U-BT în double digits au fost Ștefan Grasu și Toma Lungoci, ambii cu câte 14 puncte.
U-BT a putut restabili egalitatea la 50-50, de la acest scor CS Universitatea Viitorul prinzând un run de 16-1 în următoarele șapte minute și diferența a ajuns la una formată din două cifre, 66-51. Lungoci, Grasu și Pașca au redus din handicap cu liberele lor precise, 66-57, Vescan reușind un coș pe sirenă în finalul sfertului trei, 69-57.
Cu un parțial de 11-3 a deschis U-BT Cluj sfertul patru, diferența devenind de patru puncte (72-68), tripla lui Lungoci obligându-i pe cei de la CS Universitatea Viitorul să solicite un timp de odihnă. Luca Năstruț a oprit pentu moment seria lui U-BT, cu o liberă pentru un tehnic încasat de Horia Pascu, Lungoci venind cu un nou coș și organizatorii turneului se apropiau la 73-70. Diferența a devenit de +7 pentru „U” Viitorul, handicapul fiind redus la un singur punct cu coșul lui Pașca (77-76) cu trei minute înainte de final, Colceag completând revenirea cu o triplă, 79-79. Grasu a fost trimis la linia de fault, unde și-a împărțit liberele, Colceag fiind atent la recuperarea ofensivă și U-BT conducea cu 84-81, adversarii ratându-și ultimele atacuri și în cele din urmă s-a terminat 86-81 pentru gazdele turneului final.
Toma Lungoci a terminat cu 25 de puncte (3/4 de la distanță), 5 recuperări, 3 pase decisive și 2 intercepții pentru U-BT, urmat de Ștefan Grasu (21 de puncte, 12 recuperări, 5 pase decisive), în double digits fiind și Alexandru Pașca (19 puncte) respectiv Luca Colceag (16 puncte). Luca Năstruț a contribuit cu 33 de puncte (5/7 de la distanță) și 4 recuperări pentru CS Universitatea Viitorul, secondat de Enzo Vescan (14 puncte, 7 recuperări) și Henrique Simionca (11 puncte, 11 recuperări).
15 comentarii la aceasta stire:
ahile89 - :
fain
cu 2 ani în urmă (05.04.2022) Raspundestim coregrafia pentru diseara :)
bela57 :
Intrbare :
cu 2 ani în urmă (05.04.2022)Luca Nastrut al cui e, a Sibiului sau a Universitatii ? Multumesc .
gyke:
@bela
cu 2 ani în urmă (06.04.2022)Sezonul acesta Nastrut are contract cu Sibiu pentru LNBM (joaca si la Liga 1).
Sunt sigur ca regulamentul permite ca el sa joace pentru o alta echipa la U20, altfel nu-l vedeam pe foaia de meci; de altfel tot pentru Universitatea acolo i-am regasit pe Enzo Vescan si Vlad Marinau, care sunt jucaturii lui CSM Oradea. Intrebarea care merita a fi pusa de ce este permis sa faci un astfel de "transfer" pentru turneul final U20?
bela57 :
gyke,
cu 2 ani în urmă (06.04.2022) Raspundemultumesc pt informatii . Si da, sa joci in LNBM la o echipa, si la U20 la alta, este ceva revoltator, dar pt FRB ceva normal ...
jordan 23 :
dubla legitimare
cu 2 ani în urmă (07.04.2022)Eu nu consider un lucru rau dubla legitimare. E vorba de jucatori tineri care din pacate prind prea putine minute la echipa mare si chiar au nevoie de jocuri multe si disputate. Daca e normal sau nu si de ce permis acest lucru, nu ma pronunt. Dar daca anul trecut Clujul l-a putut "transfera" pe Tudor Somacescu pt turneul final, jucator care nici macar nu mai evolua in tara, nu vad de ce in acest an ar fi diferit.
razv-an:
Somacescu
cu 2 ani în urmă (07.04.2022)Aici e o situatie diferita, Somacescu a fost jucatorul lui U, doar ca s-a hotarat sa plece in alta tara - acum nu stiu ce presupune asta, daca si-a pastrat statutul de jucator legitimat la U sau nu. Da, e posibil sa "reducem" tot la dubla legitimare, dar situatia e putin diferita.
Nu mi se pare normal sa ai doua legitimari la cluburi din aceasi tara. Ce i-a impiedicat pe cei de la Oradea / Sibiu sa isi inscrie echipe la acea categorie de varsta, ca sa prinda minute si tinerii din lotul lor? Dar vina cea mai mare tot la federatie e:
1 - ca permite dubla legitimare (si mai e un caz, Diaby, care a plecat de la U la Steaua, dar a mai jucat in Yuth league tot pt U)
2 - ca nu incurajeaza competitiile juvenile - ca daca tot vrei sa cresti jucatorul roman, nu regula cu 1/2 jucatori min in echipa in LNB ajuta mai mult, ci obligativitatea echipelor de a avea si echipe inscrise la alte categorii de varsta - ma gandesc aici la U20 (ca sa nu fie asa mare gap-ul dintre U18 si U 23) / U18. Atunci cel putin baza de selectie ar fi mai mare.
La U20 doar U, Constanta si Focsani au echipe.
la U18 sunt mai multe echipe (vreo 50) , dar e o diferenta f mare fata de urmatoarea categorie de varsta (doar 9 echipe la U20!!!). Oare ce sanse are sa continuie un tanar baschetbalist dupa ce iese din U18?
gyke:
@razv-an
cu 2 ani în urmă (07.04.2022)atentie, Sibiu nu are inscrisa echipa la U20, dar are satelit in Liga 1, acolo unde meciurile sunt mult mai multe si mai tari decat la U20. Nastrut, Rotaru si Ardelean au minute bune acolo si ar trebui sa se vada acest lucru in dezvoltarea lor ulterioara. Eu am vazut cateva meciuri de Liga 1 si Nastrut imi place extrem de mult, cred ca va fi un jucator care va confirma si in LNB in anii urmatori.
Sibiul a preferat sa inscrie echipa in Liga 1, deoarece are un mix diferit de jucatori: cativa trecuti de U20 (Costeiu, Banciu, Vlad Georgescu), cei U23 de la echipa mare numiti mai sus, plus cei mai promitatori de la U18.
Ar fi fost bine ca si U-BT sau Oradea sa se inscrie in Liga 1, dar probabil rosterul de romani este mult prea scurt pentru aceasta competitie.
TitiAcs:
Copii astia trebuie sa joace
cu 2 ani în urmă (07.04.2022)daca pot la 15 cluburi, la 15 sa fie ( glumesc ). Absolut orice competitie e bine venita. Eu sper sa se dezvolte mai mult acele Youth League. Sa capete si experiente internationale sa se masoare cu alti tineri de virsta lor. Mult mai bine decit sa aiba minute "gratuite" in LNBM.
Am vazut mare parte din meciurile de finala la U20. Slab, foarte slab nivelul. Doar sfertul 4 din finala a mai salvat ceva, in rest toti o apa si-un pamint.
In ceea ce priveste Liga 1, U-BT a avut echipa dar se pare ca s-a schimbat politica sau pur si simplu nu mai sunt la numar jucatori pentru acest nivel, iar acum Clujul e reprezentat de CS Universitatea care are in componenta cam 70% fosti juniori la U-BT.
La numar eu zic ca stam bine, problema e CALITATEA si perspectiva. Cu antrenori blazati, slab remunerati dar si slab pregatiti rezultatele nu au cum sa fie altele. Daca antrenori straini nu le convine unora sa aducem, macar cei mai talentati sa plece spre cluburi de afara unde sa deprinda PLACEREA de a face sport de performanta. Sau poate chiar tineri antrenori sa caute internshipuri la cluburi din tari cu baschet ( si soprt in general ) dezvoltat. Numai asa, chinuindu-ne in mocirla dacica si cu reguli care aduc mediocritatea la rang de performanta, nu o sa progresam deloc. Iar exemplul cel mai bun e in chinul din meciul cu Albania. Care totusi ne-a depasit la numarul de kilometri de autostrada...
gyke:
@titi
cu 2 ani în urmă (07.04.2022)Apropo de antrenori, la Sibiu la Liga 1 si U18, antrenor e Tomas Rinkevicius, care este si unul dintre antrenorii secunzi ai nationalei Lituaniei, asa ca daca vor, baietii chiar au de la cine invata.
TitiAcs:
Mă bucur să aud asta.
cu 2 ani în urmă (08.04.2022)Știam că Sibiul este un oraș "deschis". Problema este că nici măcar cu doua, trei flori nu se face primăvară. E nevoie de un cîmp întreg.
razv-an:
@gyke
cu 2 ani în urmă (08.04.2022)Imi cere scuze, am uitat de posibilitatea de a avea echipa la liga 1. Dar e putin diferit. Eu ma gandeam la posibilitatea de a juca cu cineva mai ... apropiat ca varta/ valoare. Pentru ca e o diferenta f mare intre U18/U20 si liga 1. Crezi ca juniorii se pot dezvolta asa bine intr-o competitie gen Liga 1? Cati U20 sunt la echipele de liga1?
jordan 23:
@gyke
cu 2 ani în urmă (08.04.2022)Si Oradea are echipa in Liga 1
gyke:
@jordan
cu 2 ani în urmă (08.04.2022)da, dracu stie cum am uitat, doar am fost in sala la meciul de acasa...
gyke :
@razv-an
cu 2 ani în urmă (08.04.2022)Nu e nevoie de scuze, discutia e chiar buna.
Ca sa raspund la intrebarea ta referitoare la unde ar fi mai bine sa joace juniorii, eu as zice ca depinde mult de rosterul care il ai si care sunt obiectivele. La Sibiu, rosterul e mixt: U23, U20 si U18 si atumci s-a hotarat mentinerea satelitului, pentru ca jucatorii U23 sa aibe cat mai multe meciuri. Cei de U18 participa evident la U18, rolul lor la Liga 1 fiind mai redus.
Probabil ca pentru Cluj, cu rosterul actual, e mai logic sa joace U20. Problema e ca acolo Grasu si Colceag nu au adversar si meciurile sunt putine, pentru nivelul lor. Cred ca pentru U-BT ar fi fost mai bine sa incerce sa-si pastreze o parte din jucatorii formati: Brie, Lungoci si altii, iar atunci putea face o echipa de Liga 1, care ar trebui privita ca o "liga de dezvoltare".
jordan 23:
Liga 1
cu 2 ani în urmă (08.04.2022)Atat Oradea cat si Sibiul sunt in prima jumatate a clasamentului, asa ca din punctul meu de vedere se descurca destul de bine. Doar Stiinta, Muresul si Laguna sunt la distanta, fiind si principalele candidate la castigarea Ligii. Daca vrei sa te poti baza pe ei in LNBM, atunci e clar ca ai nevoie sa joace in Liga 1 impotriva unor adversari mai puternic. Degeaba dai 30 pcte la U18 sau U20 cand iti tremura mana cand il vezi in fata ta pe Stipanovic sau Richard.
Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.
Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.
Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.
După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!