Joi, 22 februarie, naționala masculină de baschet a României a primit vizita selecționatei din Luxemburg, pentru un meci din prima fereastră a pre-calificărilor la Campionatul Mondial de Baschet din 2027.
Jocul din BTarena a decurs perfect pentru gazde, vreme de trei sferturi și jumătate, însă oaspeții au oferit o replică spectaculoasă în ultimele cinci minute ale timpului regulamentar, au revenit de la -23 și, în prelungiri, s-au impus cu 76 la 72.
Rezultatul tricolorilor a fost catalogat drept „o rușine”, „o umilință istorică”, „un dezastru”, iar membrilor naționalei le-au fost acordate o serie de epitete, unul mai jignitor ca altul. Înfrângerea Vulturilor a declanșat reacții în lanț și toată lumea a căutat vinovați, fiecare alegând să arunce vina în funcție de interesul personal.
Într-un fel, acest val era de așteptat, mai ales la cald, însă problema e că șterge cu buretele tot ce s-a făcut bine în duelul cu Luxemburg. Iar, în opinia mea, naționala României a arătat foarte bine timp de 35 de minute.
În primul rând, tricolorii au intrat cu intensitate încă de la început și au fost extrem de agresivi în apărare, aspect care se poate vedea și în numărul faulturilor. Vulturii au avut 15 faulturi în prima repriză și 11 în a doua repriză.
În al doilea rând, elevii lui Mihai Silvășan au arătat dorință de luptă și au avut 46 de recuperări, cu 12 mai mult decât adversarii lor. Din cele 46 de recuperări, 14 au fost ofensive, cei mai buni la acest capitol fiind Emi Cățe (8 recuperări, 5 ofensive) și Tudor Gîrbea (11 recuperări, 3 ofensive).
În al treilea rând, pentru o echipă care a avut sub cinci antrenamente împreună, jocul de pase a mers foarte bine, iar România a terminat cu 21 de pase decisive, având cu 11 mai multe decât naționala Luxemburgului.
În al patrulea rând, cei doi tineri jucători care au debutat în maioul naționalei, au jucat cu mult curaj și au izbutit să își treacă numele pe lista marcatorilor. Tudor Șomăcescu a avut un punct, trei recuperări și două pase decisive, iar Codruț Dinu s-a remarcat cu trei puncte, două pase decisive și o intercepție.
Evident, au fost și aspecte negative, altfel nu s-ar fi obținut rezultatul acesta. Mai întâi de toate, cu siguranță a existat o anumită relaxare în mentalitatea jucătorilor și a antrenorilor, mai ales că scorul era 65-47, cu puțin peste cinci minute rămase din ultimul sfert.
Apoi, pe finalul meciului, când oaspeții izbutiseră să se apropie pe tabelă, s-a văzut o oarecare panică în jocul gazdelor, semn că jucătorii români nu sunt obișnuiți să gestioneze momentele tensionate, momentele cu multă presiune.
Nu în ultimul rând, probabil că Mihai Silvășan ar fi putut să găsească alte soluții pe final și să ofere un răspuns la apărarea de tip zonă impusă de Ken Diederich, antrenorul lui Luxemburg, pentru a-l implica mai mult pe Cățe, care a avut o prestație excelentă.
Tehnicianul Vulturilor și-a și asumat vina pentru acest eșec, declarând următoarele:
Destul de dureros ce s-a întâmplat în ultimele șapte, opt minute. Ce vreau să vă rog pe voi și pe suporterii care au văzut acest meci – cu siguranță, e vina mea că am pierdut acest meci. Jucătorii chiar au avut o atitudine exemplară. Cu siguranță, a fost extrem de plăcut să lucrez cu ei în aceste patru zile. Asta le-am spus și acum în vestiar. Cât timp vor fi cu mine, ca antrenorul lotului național, nu vreau ca cineva să stea cu capul plecat de rușine. Suntem cine suntem, ca nație, în baschet. Ceea ce putem noi controla e atitudinea pe care o arătăm atunci venim la echipa națională, atitudinea de la antrenamente, atitudinea de la meciuri. Cred eu că aici pot să dau nota 10, sincer. Pot să le dau nota 10, au fost minunați în aceste trei zile, au fost minunați 30 și ceva de minute din acest meci. Au jucat un baschet de calitate, chiar dacă, din punct de vedere ofensiv, nu am fost extrem de productivi. Însă lucrurile pe care le-am pregătit și pe care ni le doream, adică apărare agresivă, să nu primim coșuri ușoare, au funcționat foarte bine.
Așadar, ultimele zece minute ale partidei nu ar trebui să șteargă cu buretele tot ce s-a întâmplat în primele 35 de minute. Dacă jocul s-ar fi oprit în minutul 35, toată lumea ar fi lăudat echipa națională și evoluția acesteia.
Evident, rezultatul rămâne în mentalul colectiv dar, în opinia mea, România a arătat un baschet de calitate. Până la urmă, timpul ne va arăta dacă a fost doar o impresie subiectivă sau dacă a fost un accident care va face naționala mai puternică.
*foto: fiba.basketball
23 comentarii la aceasta stire:
The Optimiser :
Pamflet
cu 6 luni în urmă (23.02.2024)Undeva trebuia pusă următoarea afirmație: "Acest articol este un pamflet și trebuie tratat ca atare."
În rest, nimic de adăugat.
TitiAcs:
@
cu 6 luni în urmă (23.02.2024)Eu zic ca trebuie totusi adaugat ceva !
Lipseste cuvintul PROGRES. Pai n-am progresat de la o victorie categorica, la una chinuita ( sau vice-versa, jap una de la goagal la solicitarea neuronasului ), iar acum in sfirsit o infringere impotriva Luxemburgului ? Imi este groaza de retur... Dar stai ca ii mai avem si pe "schiorii " aia tot "desculti" de prin fiordurile Norvegiene. Na, ca era sa uit de ei.
Opti, iti cer permisiunea, sa-mi dai voie sa-l propun din nou la nationala pe Achim. De ce ? Din vari motive, dar mi-a mai venit unul : - din cite cunosc Euroliga s-a inteles cu FIBA doar pentru fereastra pentru nationale din luna Februarie, nu si pentru cea din Noiembrie. Asa ca Silva va avea altceva de lucru pe vremea aia ( ceva competitie modesta numita EuroCup, la care spre marea disperare a lui Hossu-Longin participa in afara daco-getilor si foarte, foarte multi americani, spanioli, croati, sirbi, turci, greci, lituanieni, argentinieni, brazilieni si multe, multe alte popoare mai putin bine-cuvintate de Zalmoxe la baschet ). CSM Oradea banuiesc ca se va inscrie in ceva Cupe tot Europene, tot modeste, dar multi vor fara Achim. Asa ca in semn de prietenie, dar si solidaritate poate Silva ii lasa locul. Sala faina aveti, ceva sponsori mai gasiti, ramine si BT-ul, apa calda cit cuprinde ( desi la mahmureala este mai buna apa rece), mai trebuie sa dati o fuga pina la Debrecen la Tesco, "dupe" niscaiva uischi, coniace fine si ce or mai servi ferebistii. Poate un drum la Zetea la Satu ala Mare dupa ceva tuica ramasa de anul trecut ( sorry, palinca ).
TheOptimiser:
@TitiAcs
cu 6 luni în urmă (23.02.2024)Se acceptă propunerea! Măcar la time-out în loc de "You, here, you there, transition! o să auzim următoarele: "Tu, aicea, tu, acolea, mișcare(nu tranziție că sună prea baschetbalistic pentru IQ-ul nostru), iar la final poate declara cu fală că echipele naționale aveau deja pregătite bagajele cu 4 ani înainte de a veni la meci.
TheOptimiser:
Adăugare
cu 6 luni în urmă (23.02.2024)Am uitat să închid ambele citate cu ghilimelele de rigoare, cer scuze.
uplifter :
Re
cu 6 luni în urmă (23.02.2024) RaspundeAtunci sa reformulam: Romania a jucat bine, dar a luat o bataie jenanta.
varu silvois :
la acest articol
cu 6 luni în urmă (23.02.2024) Raspundenu ar trebui raspuns, eu am gresit si am facut-o, nu gresiti si voi!
snc1001 :
Finally
cu 6 luni în urmă (23.02.2024)Complet de acord. Nu pot sa cred ca se sterge toata munca aia pentru un rezultat care nu ne convine.
Ma bucur ca cineva lauda sportivi nostri. Unde o sa ajungem daca criticam tot? Cum vrem sa crestem baschetul romanesc daca noi nu putem lauda prestatia juniorilor la nationala? Daca in loc sa incurajam, judecam.
Rusine haterilor! Lipsa de educatie si empatie se vede tot mai mult in comentarii…
Anyway
Felicitari baieti, felicitari silva, felicitari David pt articol👏🏻
TitiAcs:
@
cu 6 luni în urmă (23.02.2024)Dar nu se strege nimic. REZULTATUL si foaia de joc vor ramine. Si iutubul va pastra "pelicula". Macar de am putea sa le stergem. Nu, nu, infringerea ramine, este foarte adevarat ca la fel nu se vor sterge rezultate anterioare ( ale altor generatii, din pacate), ca de exemplu victoria impotriva selectionatei 3 a Croatiei.
snc1001:
Nu sunt de acord
cu 6 luni în urmă (23.02.2024)Consider ca baschetul este mai mult decat rezultatul. Si munca depusa trebuie laudata. Din greseli se invata. Eu zic ca pentru un lot care s-a antrenat 4 zile, baieti s-au descurcat extraordinar
varu silvois:
executiile, constand in aruncari la cos, pase, asezare in teren
cu 6 luni în urmă (23.02.2024)nu tin de numarul de antrenamente, din pacate tin de altceva! Scuze, nu ma puteam abtine sa nu raspund.
TitiAcs:
Perfect
cu 6 luni în urmă (23.02.2024)Suntem de acord , ca nu suntem de acord. Si eu cred ca cei din Luxemburg au stat in cantonament cu 2 poate 3 antrenamente pe zi, timp de vreo 10-11 luni, doar doar or reusi sa ne bata.
Acs Titi :
REMEMBER THE TIME
cu 6 luni în urmă (23.02.2024) RaspundeCum spunea melodia unui celebru nepracticant de baschet ! Pfai, acum sa vezi viteza la cautat pe goagal... neuronul stingher stie de ce !
1. GHEORGHE TUDOR – FC Argeș Pitești
2. TOHATAN LUCAS – BC CSU Sibiu
3. RICHARD KRISTOPHER – CSM CSU Oradea
4. FOMETESCU TUDOR – CSM CSU Oradea
5. DICULESCU DRAGOȘ – Lanstede Hammers Zwolle (Țările de Jos)
6. NICOLESCU BOGDAN – CSM CSU Oradea
7. MĂCIUCĂ MIHAI – FC Argeș Pitești
8. COLCEAG LUCA – U-Banca Transilvania Cluj-Napoca
9. TOROK ROLLAND – CSO Voluntari
10. GRASU ȘTEFAN – U-Banca Transilvania Cluj-Napoca
11. UTA RAREȘ – BC CSU Sibiu
12. CÂTE EMANUEL – UCAM Murcia (Spania)
Acesta este lotul care a infrint Luxemburgul in 2021 ! Cite diferente sunt ? Cinci sau shinci ? Asta ca sa terminam cu scuza PENIBILA a numarului de antrenamente !
Sa nu-mi spuneti ca i-a destabilizat "separarea" temporal-imbecila de asta vara, cind cu doua loturi... stiu ferebistii mai bine.
Mihai 1974 :
Parere
cu 6 luni în urmă (23.02.2024)De acord, și mie mi-a plăcut! Rezultatul e reflecția campionatului nostru și spune tot despre Frb.
A jucat foarte bine Câte, crescut la Real, Petrică în SUA, școală de baschet. A jucat cam fricos Uță, 8 puncte, greu a prins un pic de curaj! Kuti a dat 8 puncte, oricât vreti să ignorați. În rest foarte, foarte puține puncte. Au jucat destul de fricoși! De ce, pentru că sunt o noua selecționată, și nu au confirmări și încredere. De aceea a apărut și relaxarea, și apoi și panica! Un singur jucător de calibru ar fii făcut diferența. Un pic de luciditate pe final! Un pic de noroc! Orice a-ți spune și de ăsta e nevoie uneori!
Silvă a lăudat jucătorii, pentru că știe ca ai nevoie să câștige încredere în ei și la națională!
Dacă urla, cum o face de atâtea ori, credeți ca era mai bine! Posibil!
Dar nu erați de acord, și săreați la el!
Am spus la pauza mare! Dacă rezistă fizic, câștigăm! Din păcate pregătirea fizică la echipele românești lasă de dorit!
Se vede asta în toate sporturile, nu numai la baschet. Iar în momentul când jucătorul obosește fizic, își pierde luciditatea.
A fost accidentarea lui Richard, se vedea ca nu e ok, și nu a mai intrat!
Nu este treaba U bt să scoată toate castanele!
Bobe nu a livrat nimic!
Dinu promițător, a jucat cu curaj!
Somacesu, așteptăm mai mult de la el, la echipa a evoluat mai bine!
Poate Olah era o alegere mai bună, depinde de zi! Nu cred ca făcea nici el 10 puncte, la capitolul pivoți, din păcate, deși avem oameni mari, nu sunt puternici! Emi a crescut mult, dar e nevoie sa aibă o rezervă de același calibru!. Nu cred ca Lăpuște era neapărat o alegere mai bună, e bătăios, dar alunecă și e tot pe jos!
Poate încălțămintea, nu știu, eu așa văd!
Una peste alta, eu mă bucur că au făcut față 35 minute, pentru restul mai învață dacă li se dă ocazia!
Și mai ales pregătire fizică mai multă la echipele lor! Și un psiholog!
Chiar ar fii de apreciat un articol, ce echipe de la noi fac asta, calitatea unui jucător începe în mintea sa!
m4riu5:
gând la gând
cu 6 luni în urmă (26.02.2024)subscriu!
Cosmin Badiu :
My 2 cents...
cu 6 luni în urmă (23.02.2024) RaspundeIn mare parte sunt de acord cu ce s-a scris in articol si as vrea sa mai adaug ceva: varsta medie a jucatorilor ieri a fost de 24 de ani, fara Richard care are 34 e chiar de 23 de ani. Cei mai in varsta dupa Richard sunt Kuti si Nicolescu care abia au facut 27 de ani in ianuarie.
Este o nationala foarte tanara care nu are maturitatea necesara sa faca fata la momentele dificile dintr-un meci. Multi dintre ei nu au nici experienta necesara pentru astfel de momente si nici nu stiu cum o sa o capete, la echipele la care joaca chiar daca sunt pe teren din cauza regulii cu 2 romani, de f putine ori ei sunt cei care dirijeaza actiuni sau isi asuma aruncari pe final, de obicei nu stiu cum sa scape de minge mai repede, sa o trimita la oamenii "importanti" de pe teren.
Media de varsta a celor de Luxemburg a fost de 26 de ani, cu cativa jucatori cu varste in jur de 30 de ani, si nu ca vreau neparat sa le caut o scuza jucatorilor romani, dar chiar conteaza sa ai si ceva jucatori mai copti.
Cum zicea si Cosmin Petrescu aseara, pare a fi un proict facut pentru Eurobasket 2029 si cam in 4-5 ani zic si eu ca o sa isi atinga apogeul aceasta echipa. Da, e o infrangere umilitoare, da, doare, dar daca pentru noi e asa de greu nu vreau sa stiu ce e in sufletul jucatorilor azi. Eu unul le-as ura sa nu se lase descurajati si din contra sa se puna pe munca cu si mai mare motivatie, cum scrie sin in articol, 3 sferturi si ceva au arata binisor, ai o baza de la care sa pleci sa construiesti ceva.
As mai avea si o critica de adus: nu inteleg ce a cautat Dinu in lot, era de ajuns un debutant de 18 ani, chiar nu mai era nevoie de inca unul de 16. Dupa ce ca 5 din ceilalti jucatori au jucat 3 meci destul de grele saptamana trecuta si era greu de crezut ca pot sa duca inca un joc complicat ieri, nu mai bine mai luai un jucator care sa te poata ajuta la rotatie in locul lui? Dar probabil oamenii si-au imaginat ca batem pe Luxemburg in orice conditii...
Buzestii :
Dupa ce ne trezim
cu 6 luni în urmă (23.02.2024)Din povestile cu Feti Frumosi neimpliniti din motive de persecutia invaziei strainilor in campionat,vom putea constata limpede urmatoarele:
-la acest moment ,exceptandu-i pe Cate si Petrica,nu existam efectiv si era natural sa ajunga sa ne invinga si nimeni in drum,Luxemburgul!
-nici episodicele trimiteri la trecut nu ne ajuta,nefiind tocmai un sport prieten cu romanul ca inclinatie,respectiv zero performante notabile in intregul nostru istoric!Se impune totusi sa precizam ca inaintasii au fost infinit mai seriosi si mai dedicati,si n-ar fi acceptat in viata vietilor lor o umilinta precum cea de alaltaieri!Individual,un singur mare talent,din nefericire neimplinit,Costel Cernat.
-structura de specialitate,la noi impropriu numita federatie,ceva grotesc,un circ Globus cu ifose de Facultate de Tumbe!
Ca atare,singura solutie,daca se doreste,RECONSTRUCTIE DE LA ZERO:
-adusi urgent PROFESORI ADEVARATI din strainatate
-trimisi ai nostri la scoala tot in strainatate,asa cum pe vremuri inaintasii plecau sa invete carte temeinic prin capitalele Europei
-articulat un program de dezvoltare, serios si rational, pe o perioada de 10 ani.
Dupa,vom ptea vorbi si noi cu adevarat despre baschetul romanesc ca sport,sau putem sa ramanem la nivel de divertisment ca acum.
m4riu5:
gând la gând
cu 6 luni în urmă (26.02.2024)subscriu!
(de ce apare acest comentariu și acolo unde nu am intenționat să-l public?)
didi.alex. :
#imbuibatii, #protejatii
cu 6 luni în urmă (24.02.2024)Cum vine asta dna Tocala, facem regulii pentru români să prima minute obligatoriu pe teren pentru echipa națională, le dăm statut special și bani pe măsură … și după rezultatul ăsta rușinos discutăm cu să facem să i protejăm în continuare !? Prefer să se încalce un ordin de ministru, să primiți mai puțini bani la FRB de la ANS poate asa veți face ceva în privința juniorilor care trebuiesc crescuți și educați în acest spirit al performanței …
Să nu uităm cei mai buni 2 români de pe teren au fost 1 american cu pașaport romanesc și un român educat și antrenat în Spania !
Ciucâ:
Regula
cu 6 luni în urmă (24.02.2024)dacâ nu era ıl mai vedeai pe câțe ın românia?nu.cu luxemburgul a fost un accident, antrenorul sa gândit câ meciul este terminat şi a avut ghinion din pâcate, dar sigur a ınvâțat multe.unii antrenori care nu vor sâ oboseascâ muncind ın plus cu românii şi mai ales agenții de jucatori (câştigâ mult mai mult de la strâini) sunt ımpotriva reguli.
Ciucâ :
Didi
cu 6 luni în urmă (24.02.2024)Uțâ unde a fost educat?olah?pe Câțe lau luat de pe strâzile bucureştiului?!nu,lau luat pe la 15 ani când deja invâțase multe, deci educat a fost ın românia şi valoarea pe care o avea deja au ridicato mai sus dupâ aceea.cluburile mari selecteazâ pe cei mai din europa,ii antreneazâ ft bine, nu i educâ sau nu le schimbâ stilul, şi cine rezistâ şi este cel mai bun continuâ ın sportul ınalt. Nu este chiar aşa uşor cum vedeți voi din tribune
m4riu5:
o fi învățat deja multe
cu 6 luni în urmă (26.02.2024)Cățe, dar la cel mai de bază procedeu, aruncarea la coș, se pare că a chiulit. E dureros să vezi „macaraua" pe care o folosește la libere când împinge mingea către inel, numai Stipe e mai deficitar cu plesneala lui fără ajutor din picioare...
Ciucâ:
Bine punctat
cu 6 luni în urmă (26.02.2024)deci nici mâcar "la cel mai de bazâ procedeu" nu sau obosit sâ l corecteze ın spania, cu ce sa dus cu aia a râmas. Antrenamentele şi valoarea jucâtorilor cu care a jucat la ridicat sus
coconero :
Fara suparare
cu 6 luni în urmă (27.02.2024) RaspundeInsa va legati de asoectul estetic al aruncarilor libere la Cățe, desi el nu e ca Stipe, adica are peste 80% reusita, ceea ce pt un pivot este excelent. Si Branco Cuic arunca urat/incorect, dar totusi baga fbine din toate pozitiile. Nu toata lumea ararunca corect, chiar daca provin din tarile cele mai renumite din baschet.
Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.
Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.
Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.
După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!