Donatas Tarolis s-a despărțit de CSM Oradea și revine în Lituania
15 ore în urmăAinars Bagatskis: „Consider că tragerea la sorți nu este nici rea, nici bună”
16 ore în urmăȘtefan Gribinic va evolua din sezonul următor la CSM Târgu Jiu
16 ore în urmăFR Baschet, obligată să reinstituie regula cu doi jucători români în permanență pe teren
1 zi în urmăZona Transferurilor 2025 - Liga Națională de Baschet Masculin
1 zi în urmăAm intrat pe ultima sută de metri înaintea Campionatului Mondial de Baschet Masculin din Japonia, Indonezia și Filipine. Întrecerea intercontinentală va lua startul în această săptămână, mai exact vineri, 25 august, când sunt programate opt meciuri.
Ediția din acest an se anunță una extrem de atractivă, în special datorită echilibrului între formații. Spre deosebire de alte Mondiale, avem mult mai multe echipe ce pot emite pretenții la obiective îndrăznețe. Dacă ieri v-am prezentat cinci tineri de urmărit la competiția din Asia, astăzi vom vorbi despre cinci echipe despre care considerăm că pot depăși așteptările publicului. Dacă pentru unele dintre formațiile menționate vorbim despre o eventuală calificare în faza a doua a grupelor, în cazul celorlalte poate fi vorba chiar și despre posibilitatea obținerii unui loc pe podium.
Deși este cea mai nouă țară din lume, Sudanul de Sud a reușit să obțină o performanță extrem de impresionantă pentru scurta sa istorie în lumea baschetului. La prima participare în calificările pentru un Campionat Mondial, „Bright Stars” au reușit să obțină un bilanț de 11-1 și să își asigure biletele la competiția din Africa.
Africanii au reușit să obțină o asemenea performanță datorită unui plan de construcție foarte bine pus la punct de către Luol Deng, actualul președinte al federației și fost jucător în NBA. El este originar din Sudanul de Sud, dar familia sa s-a mutat în Anglia când el avea o vârstă fragedă. Deng a pregătit și echipa de seniori pentru o scurtă perioadă, înainte să fie înlocuit de Royal Ivey, actualmente secund la Houston Rockets.
Wenyen Gabriel este vedeta lotului lui Ivey pentru această competiție. Jucătorul de 26 de ani are aproape 150 de meciuri în NBA și vine după o stagiune prolifică în liga de peste ocean. Alături de Los Angeles Lakers, el a ajuns până în finala Conferinței de Vest. Un alt jucător din NBA care este în lotul final este Carlik Jones, component al lotului lui Chicago Bulls în sezonul anterior. De asemenea, Peter Jok, un baschetbalist cu experiențe la Murcia și Cholet va face parte din echipă.
Pe lângă aceștia, lotul Sudanului de Sud este compus în mare parte din jucători din campionatul Australiei, care și-a câștigat în ultimii ani o reputație foarte bună datorită unor nume precum LaMelo Ball sau Josh Giddey care și-au petrecut sezoanele de dinainte de a ajunge în NBA acolo. Din păcate pentru Ivey, el nu se va putea baza pe Jo Lual-Acuil, unul dintre pivoții de top din Campionatul Chinei și fost candidat la titlul de MVP în Australia și pe Bul Kuol, baschetbalistul lui Le Mans în prima ligă din Franța.
Sudanul de Sud este repartizată în grupa B, alături de Serbia, China și Puerto Rico. Dacă europenii sunt aproape siguri de prima poziție în această grupă, lupta pentru cel de-al doilea loc care trimite în grupele principale este deschisă, iar africanii au ocazia să scrie din nou istorie.
Deși nu are cea mai bogată istorie în lumea baschetului, Republica Dominicană a devenit una dintre prezențele constante la Campionatul Mondial. Aceștia se vor afla la a treia prezență consecutivă la turneul final, iar la edițiile din 2014 și 2019 au terminat mereu în jurul jumătății clasamentului.
Cu lotul din acest an, dominicanii au o șansă bună de a depăși rezultatele din edițiile anterioare. Vedeta echipei, Karl-Anthony Towns, pivot cu multiple prezențe în All-Star Game și în echipele All-NBA, a decis să îmbrace din nou tricoul naționalei după o pauză de 10 ani. El va fi liderul unei naționale tinere, cu foarte mult avânt.
Pe lângă acesta, un alt jucător din NBA și-a făcut loc în lotul lui Che Garcia. Este vorba despre Lester Quinones, baschetbalist despre care am vorbit ieri în rândul tinerilor de urmărit la Cupa Mondială. Backcourt-ul echipei este întărit de doi fundași din Liga ACB.
Unul dintre ei este Jean Montero, conducătorul de joc al celor de la Real Betis începând cu acest sezon. El a evoluat la Gran Canaria, după ce a cochetat o scurtă perioadă cu NBA-ul. Celălalt este Andres Feliz, fundaș la Joventut Badalona de două sezoane. Un alt nume interesant este cel al lui LJ Figueroa, jucător cu evoluții bune în G-League pentru echipele afiliate celor de la Lakers și Warriors.
Nici Republica Dominicană nu duce lipsă de absențe notabile, întrucât Al Horford și Chris Duarte nu apar și pe lista finală a jucătorilor convocați, deși au făcut parte din cea preliminară. Elevii lui Che Garcia sunt repartizați în Grupa A, alături de Italia, Filipine și Angola și au prima șansă la locul al doilea.
Trecem la un alt nivel după ce am vorbit despre două naționale ce au statut de outsidere la Mondialul din Asia și vorbim despre cea mai puternică echipă din America de Sud de la acest turneu final. „Cariocas” vin la ediția din acest an conduși de doi foști jucători din NBA.
Bruno Caboclo pare să fie vedeta lotului din acest an prin prestațiile sale din meciurile de pregătire. Campion în ediția din acest an a Bundesligii cu ratiopharm Ulm, el a confirmat evoluțiile bune din această stagiune și în meciurile amicale, fiind vioara întâi a echipei lui Gustavo de Conti, apogeul evoluțiilor sale fiind meciul cu Australia, câștigat de naționala sa, în care el a avut 20 de puncte, 12 recuperări și 5 capace.
Raul Neto este liderul din spate al echipei, prin experiența sa și calitățile sale impresionante de conducător de joc. El a făcut pasul către Euroligă în acest sezon și va juca la Fenerbahce. În aceeași competiție a ajuns și Yago dos Santos, coleg cu Caboclo la Ulm în stagiunea precedentă.
Din lotul sud-americanilor fac parte și veterani precum Marcelinho Huertas sau Victor Benite, alți doi foști jucători de NBA precum Didi Louzada și Cristiano Felicio, câștigători ai Champions League-ului în America de Sud (George de Paula, Reynan Camilo, Lucas Dias și Marcio Santos), dar și Leo Meindl, fostul baschetbalist al lui U-BT Cluj din sezonul 2022/23.
Brazilienii au toate motivele să creadă că pot trage pentru un loc în careul de ași, în special după isprava rivalilor lor argentinieni de la Mondialul din 2019. Formația lui Gustavo de Conti este repartizată în grupa G, alături de Spania, Coasta de Fildeș și Iran.
Prima echipă de pe Bătrânul Continent vine după o perioadă de pregătire mai puțin reușită din punct de vedere al bilanțului. Muntenegrenii au terminat cu două victorii și trei eșecuri în amicale, singurele succese venind în meciurile cu Iran și Filipine.
Cu toate acestea, elevii lui Bosko Radovic au impresionat în două dintre înfrângeri. În chiar primul joc amical, aceștia s-au bătut de la egal la egal cu puternica națională a Franței până în ultimul sfert pentru ca la câteva zile distanță să piardă la doar două posesii în fața Sloveniei, condusă de un triple-double de excepție al lui Luka Doncic.
După absența de la EuroBasket 2022, Nikola Vucevic revine în lotul echipei naționale și oferă încă o armă echipei care a ajuns până în optimi la EuroBasket, unde a cedat la doar șase puncte în fața Germaniei, trupă ce avea să obțină medalia de bronz și să elimine Grecia lui Giannis Antetokounmpo în drumul său.
Kendrick Perry va trece cel mai probabil în rolul de Robin în prezența lui Vucevic la lot, după ce la Europeanul din 2022 a fost principalul marcator al Muntenegrului, la egalitate cu Bojan Dubljevic și de departe cel mai bun pasator decisiv. Alți jucători importanți din lot sunt Vladimir Mihailovic și Marko Simonovic, tânăr ce a evoluat la Bulls alături de Vucevic în stagiunea precedentă.
Muntenegru se va duela cu Egipt, Lituania și Mexic pentru un bilet în faza grupelor principale de la Campionatul Mondial de Baschet. În absența lui Domantas Sabonis, lupta pentru prima poziție în grupă nu pare să fie una imposibilă pentru trupa lui Bosko Radovic.
Lista noastră se încheie cu cea mai puternică formație dintre cele cinci amintite. Deși cel mai bun jucător din istoria țării s-a retras în 2019, nemții au una dintre cele mai bune generații de care au dispus în istoria echipei de baschet masculin, condusă de mai mulți jucători din NBA.
Deși nu sunt văzuți drept una dintre cele cinci favorite de către specialiști, elevii lui Gordon Herbert au în opinia noastră o șansă foarte bună să se lupte la medalii și poate chiar și la trofeul cel mare dacă ne uităm la evoluția din amicalul cu Team USA, principala candidată pentru prima treaptă de pe podium.
Dennis Schroder este căpitanul și liderul echipei din teren, dovedind și în jocurile de pregătire pentru competiția din Asia că este un cu totul alt jucător la națională față de NBA. Noul fundaș al lui Toronto Raptors este în continuare vioara întâi a nemților, în ciuda evoluțiilor îmbucurătoare ale lui Franz Wagner, care a impresionat și la EuroBasket 2022.
Pe lângă cei doi, Germania mai are doi jucători din lot care evoluează în NBA, anume pivoții Daniel Theis și Mo Wagner. Isaiah Hartenstein nu a fost convocat, iar Maxi Kleber a decis să refuze convocarea după scandalul cu căpitanul echipei, Dennis Schroder. În ciuda acestor absențe, lotul este completat de alte nume valoroase precum Johannes Voigtmann, Maodo Lo, Isaac Bonga sau Andreas Obst.
După cum precizam anterior, Germania a obținut medalia de bronz la EuroBasket 2022, iar evoluțiile de la acel turneu, păstrarea unui lot aproximativ similar și prestațiile din această vară ne fac să credem că ei se pot clasa pe podium și în acest turneu. Elevii lui Gordon Herbert sunt repartizați într-o grupă cu Finlanda, Australia și Japonia.
*foto: fiba.basketball, Fermin Rodriguez
Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.
Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.
Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.
După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!