Stiri Cupa României Feminin

CSM Constanța riscă excluderea de la Final 8 Cupa României la baschet feminin

Baschet .ro

Baschet .ro
06.03.2024

CSM Constanța riscă excluderea de la Final 8 Cupa României la baschet feminin

CSM Constanța și ACS Sepsi SIC se duelează atât pe terenul de baschet cât și în fața instanțelor de judecată. Lupta a demarat în luna decembrie, când CSM Constanța a solicitat amânarea meciului cu Sepsi SIC fără acordul grupării din județul Covasna, iar Federația Română de Baschet a acceptat această propunere care s-a dovedit a avea la bază nu imposibilitatea desfășurării meciului într-o anumită sală ci mai multe probleme medicale ale grupării CSM Constanța.

Ulterior, gruparea din Sfântu Gheorghe a contestat dreptul echipei din Constanța de a legitima jucătoare străine, având în vedere că CSM-ul nu a respectat obligativitatea de a înscrie o echipă în campionatul U13 și U14 feminin, ediția 2023/2024. Cu toate acestea, demersul a fost respins de către Comisia de Competiții a FRB, Stefan Sandulache declarând că entitatea pe care o conduce nu are competența de a decide dacă s-a respectat sau nu un regulament, iar cât timp sportivele constănțene dețin fizic legitimații, acestea pot juca pentru CSM Constanța.

Dacă pe teren scorul e egal, fiecare echipă câștigând meciurile disputate pe teren propriu, lupta continuă în fața instanțelor de judecată unde ACS Sepsi SIC caută să obțină o hotărâre care ar exclude gruparea de la malul mării din Final Eight-ul Cupei României programat a debuta sâmbătă, 9 martie. Avocații covăsnencelor susțin că CSM Constanța nu este afiliată la Federația Română de Baschet și nu poate beneficia de niciun drept în cadrul acestei entități, inclusiv de dreptul de a participa la Final Eight-ul Cupei României.

Astfel, ACS Sepsi SIC a solicitat Judecătoriei Sfântu Gheorghe să se pronunțe într-o procedură urgentă și să stabilească dacă o structură sportivă neafiliată la o Federație sportivă poate participa în cadrul unor competiții organizate de aceasta. Campioanele en-titre au invocat în susținerea lor jurisprudența Înalte Curți de Casație și Justiție care s-a pronunțat prin Decizia nr. 19/2023 pentru admiterea recursului în interesul legii, hotărâre publicată în Monitorul Oficial nr. 86/30.01.2024 și obligatorie tuturor instanțelor conform Codului de Procedură Civilă român. Această decizie pronunțată de 25 de judecători de la Înalta Curte, practic, stabilește că un club sportiv poate avea drepturi doar de la momentul în care este înscris în Registrul Federațiilor de la Grefa Tribunalului și nu anterior, de la afilierea provizorie de către Federația Română de Baschet. Astfel, CSM Constanța ar avea dreptul de a participa cu echipe de baschet masculin sau feminin în competițiile FRB doar ulterior ce sunt înscriși în Registrul Federației Române de Baschet.

89. Din toate cele de mai sus rezultă că dobândirea calităţii de membru al unei federaţii sportive şi, prin consecinţă, a drepturilor ce rezultă din calitatea de membru (precum, spre exemplu, dreptul de a fi convocat şi de a vota în adunarea generală) nu se realizează de la momentul adoptării de către federaţie a hotărârii de afiliere, ci de la data înscrierii modificării actului constitutiv, respectiv a statutului în Registrul federaţiilor aflate la grefa tribunalului prevăzut de art. 35 alin. (3) din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000, fiind necesară, în mod corespunzător, parcurgerea procedurii prevăzute de art. 8-12 din acest act normativ” - au decis cei 25 de judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Judecătoria Sfântu Gheorghe a solicitat Tribunalului București să-i comunice dacă CSM Constanța se află în Registrul Federației Române de Baschet, iar răspunsul a fost unul negativ, anume că CSM Constanța nu se află pe lista membrilor afiliați ai FRB.

Cererea de afiliere a CSM Constanța a fost respinsă în primă instanță, iar apelul se va judeca pe data de 28.05.2024 de către Curtea de Apel București. În cazul în care Judecătoria Sfântu Gheorghe va aplica raționamentul Înaltei Curți, fiind obligată să procedeze în acest sens conform legii, există posibilitatea ca gruparea de la malul mării să fie exclusă de la Turneul Final 8 al Cupei României.

Ședința Judecătoriei Sfântu Gheorghe va avea loc joi de la orele 11:00.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!