Stiri Cupa României Feminin

CSM Târgoviște și FCC Baschet Arad se întâlnesc în Cupa României la 5 ani de la precedentul duel

CSM Târgoviște și FCC Baschet Arad se întâlnesc în Cupa României la 5 ani de la precedentul duel

CSM Târgoviște și FCC Baschet Arad se întâlnesc miercuri, de la ora 18:00, în primul meci din turul 1 al Cupei României. Ambele echipe au în palmares trofeul, dâmbovițencele de trei ori ca CSM Târgoviște, iar formația arădeană de două ori. Ultima confruntare directă din competiția eliminatorie a avut loc în semifinalele din 2014, când galben-albastrele își adjudecau trofeul. Ambele formații au ieșit în turul doi la ultima ediție. În stagiunea precedentă cele două echipe s-au întâlnit și în primul tur de play-off.

CSM Târgoviște a câștigat de trei ori Cupa României sub această titulatură. În 2012 era 72-39 în finala cu CSM București Sportul Studențesc, după ce trecea de rivala din Arad în semifinală. În 2013 a fost 74-62 în finala cu CSU Alba Iulia, trecând din nou în semifinale de arădence. În 2017 scorul finalei a fost 64-63 cu Olimpia CSU Brașov, acel meci care a avut nevoie de reluare pentru a se decide dacă ultimul coș al brașovencelor a fost sau nu regulamentar. Formația pregătită de Cătălin Tănase nu și-a apărat trofeul în următoarea ediție pentru că s-a înscris în Liga 1. Cupa a mai mers la Târgoviște la Livas sau MCM Municipal, cum era reprezentanta orașului înainte să aibă un an de pauză în 2010-2011.

În acel sezon în care echipa din Târgoviște nu a participat, ICIM Univ V. Goldiș Arad a câștigat prima sa cupă după ce a învins gazda turneului final în ultimul act, 85-63 cu CSM Satu Mare. Arădencele au câștigat a doua lor cupă în 2014, după 67-61 în finala cu ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe. În semifinalele acelei ediții, galben-albastrele s-au impus cu 74-71 contra rivalei CSM Târgoviște, la ea acasă.

Aceea a fost ultima confruntare în cupă între cele două echipe. Dintre jucătoarele trecute pe foaia de joc la acel meci, Ancuța Stoenescu este și astăzi la dâmbovițence, iar Adela Mercea, la arădence. Diana Moraru era atunci în lotul arădean, iar în acest sezon s-a alăturat lui CSM Târgoviște.

În ediția 2018-2019 ambele echipe au fost eliminate în turul secund. Dâmbovițencele au avut în prima fază un adversar din a doua grupă valorică, CSM Târgu Mureș, reușind o dublă victorie, 94-47 și 85-60. A urmat duelul cu finalista CSM Satu Mare, pierdut cu 36-82 și 45-74. Arădencele au deschis sezonul trecut cu un duel cu o colegă din prima grupă valorică, Olimpia CSU Brașov, mergând mai departe cu +1 după 70-61 acasă și 66-74 în deplasare. În turul secund formația de pe Mureș a picat cu campioana Sepsi SIC și a pierdut ambele meciuri, cu 50-99 și 68-56. Galben-albastrele au ajuns ultima dată la turneul final în 2018, când au jucat semifinala, fiind eliminate de CSM Satu Mare.

În ultimul sezon CSM Târgoviște și FCC ICIM Arad s-au întâlnit de 7 ori. În sezonul regulat și-au împărțit victoriile, gazdele câștigând în prima fază a sezonului regulat (78-65 la Arad și 71-63 la Târgoviște), iar în a doua fază s-au impus oaspetele (61-64 la Arad și 52-70 la Târgoviște). Dâmbovițencele au avut o perioadă mai bună în startul fazei a doua, iar arădencele au încheiat mai bine și au luat fața rivalei pentru avantajul terenului propriu în play-off. Galben-albastrele s-au impus cu 3-0 în duelul din primul tur al fazei eliminatorii (65-61 și 56-37 acasă, respectiv 64-51 în deplasare) și au încheiat pe 3 campionatul, iar CSM-ul pe 5.

În acest sezon CSM Târgoviște nu are voie să legitimeze deloc jucătoare străine, astfel că are numai românce în lot. Au plecat multe jucătoare din stagiunea precedentă, dar au rămas veteranele Ancuța Stoenescu și Larisa Toma, plus Gabriela Irimia, Alina Chivu și mai tinerele Alexandra Ghiță și Daiana Tănase și au venit alte tinere în lot, pe lângă Moraru. De partea cealaltă, arăcencele au schimbat din nou antrenorul, cu Dejan Mudresa preluând această funcție. Dintre jucătoare au rămas căpitanul Brankica Hadzovic, Marta Fodor, Dora Ardelean, Adela Mercea, Anamaria Ciotir, Rita Bartok și Alexandra Rotariu. Gruparea arădeană mai are două  straniere, Jefimija Karakasevic și Adrienne Webb, aducând și două jucătoare U23 noi, Alina Pop și Larisa Neagu.

Ambele formații au o victorie și o înfrângere în debutul acestui campionat. CSM Târgoviște și-a amânat primul meci din grupa Est, având absențe cauzate de competițiile naționalei de 3x3. În runda a doua a câștigat cu 73-47 cu Agronomia București, iar în etapa a 4-a a pierdut acasă cu ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe, 53-81. Irimia are cea mai mare medie de puncte la dâmbovițence, 18, urmată de Stoenescu cu 16,5 ppg și Chivu cu 10.

FCC Baschet Arad a început campionatul cu o înfrângere la vicecampioana CSM Satu Mare, scor 62-54. A urmat prima victorie cu Mudresa în LNBF, 76-34 acasă cu Sirius Târgu Mureș. Conform statisticilor de pe site-ul frb, Webb este cea mai bună marcatoare arădeană în primele două runde cu o medie de 15,5 puncte, urmată de Karakasevic cu 12 și Hadzovic cu 10.

Meciul dintre CSM Târgoviște și FCC Baschet Arad, din primul tur al Cupei României se dispută miercuri, de la ora 18:00, la Sala Sporturilor Târgoviște. Returul va fi după o săptămână. Între cele două manșe vor fi meciuri în campionat. Arădencele merg sâmbătă la CSU Rookies Oradea, iar dâmbovițencele joacă duminică la Rapid București.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!