Stiri Cupa României Feminin

Cum a plănuit Talpeș amânarea meciului cu Sepsi SIC datorită accidentărilor din tabăra constănțeană

Baschet .ro

Baschet .ro
06.01.2024

Cum a plănuit Talpeș amânarea meciului cu Sepsi SIC datorită accidentărilor din tabăra constănțeană

Noi informații apar despre motivul real al amânării derby-ului campionatului feminin dintre CSM Constanța și ACS Sepsi SIC, programat inițial a se desfășura pe data de 23.12.2023 în Sala Sporturilor din Constanța. Site-ul nostru a relatat într-un articol publicat la scurt timp după amânarea meciului, că jocul nu s-a desfășurat ca urmare a unor indisponibilități în lotul constănțencelor și nu deoarece în sală s-ar fi organizat concertul lui Tzancă Uraganu. Decizia FRB de a amâna meciul a stârnit revoltă în rândul conducerii Sepsi SIC care a amenințat cu judecata Federația Română de Baschet.

Într-o conferință de presă susținută în cursul zilei de vineri (05.01) la Direcția Județeană pentru Sport Constanța, proprietarul Sălii Sporturilor Constanța, directorul executiv Emil Nichita a relatat că președintele Andrei Talpeș a cunoscut încă de la începutul lunii decembrie că în data de 21-23.12.2023, dată la care trebuia să se desfășoare derby-ul dintre CSM Constanța și ACS Sepsi SIC, va avea loc un eveniment de muzică live, anume concertul lui Tzanca Uraganu. Conform spuselor lui Emil Nichita, pentru a amâna meciul cu Sepsi SIC, Andrei Talpeș i-a solicitat acestuia să-i întocmească o adresă pe care să o prezinte la Federația Română de Baschet. Adresa a primit numărul 5225/07.12.2023 (foto jos).

Ulterior, pe data de 13.12.2023, directorul executiv Emil Nichita s-a deplasat la sediul CSM Constanța pentru a avea o discuție cu președintele Andrei Talpeș și cu președintele adjunct Claudia Tincu. Aceștia au convenit devansarea meciului de baschet masculin dintre CSM Constanța și SCM Craiova, programat inițial a se desfășura pe 21.12.2023, pentru data de 20.12.2023, iar cu privire la meciul de baschet feminin dintre CSM Constanța și ACS Sepsi SIC directorului executiv Nichita i-a fost transmis că echipa se confruntă cu probleme de efectiv, patru jucătoare fiind accidentate, iar meciul va fi amânat (foto jos) "vă rog să mergeți la Sala Sporturilor și să vă convingeți că la această oră au antrenamente fetele de la baschet CSM și să le întrebați pe ele câte sunt accidentate", a mai declarat Nichita.

ACS Sepsi SIC nu a fost de acord cu amânarea meciului și a solicitat inversarea turului cu returul, iar jocul să se desfășoare la Sfântu Gheorghe pe data de 23 decembrie, variantă refuzată de conducerea CSM Constanța pe motiv că nu dispun de bani să facă deplasarea la Sfântu Gheorghe deși bugetul echipei constănțene este unul de peste 10 milioane de euro în 2023 (43.000.000 lei cheltuiți până la finalul lunii noiembrie 2023). De asemenea, a fost refuzată varianta ca meciul să se desfășoare la București, în aceeași dată, sau la Constanță, o zi mai târziu, pe 24.12.2023. 

În cele din urmă, Federația Română de Baschet a decis amânarea meciului cu nerespectarea prevederilor art. 12.24 din Regulamentul General de Organizare al Competițiilor de Baschet unde se menționează că doar Comisia de Competiții poate aproba, în mod cu totul extraordinar reprogramarea unor meciuri, dacă există o cerere formulată cu 15 zile înainte de data la care urma să aibă loc meciul a cărui amânare se cere. Nici prevederile art. 12.25 din RGOCB care menționează că jocul reprogramat se desfășoară cu maximum 48 de ore înainte sau după de data inițială nu au fost respectate.

Nici până în ziua de azi Federația Română de Baschet nu a venit cu nicio precizare pe site-ul propriu cu privire la motivul amânării și data la care urmează să fie reprogramat derby-ul LNBF. Nici CSM Constanța nu a prezentat nicio poziție publică pe social media și nu există nicio urmă a unui afiș de anunțare a meciului ca și cum partida nu ar fi fost programată inițial a se desfășura. Singura poziție publică a fost a viceprimarului din Constanța, Ionuț Rusu, care a acuzat DJS Constanța că a preferat concertul lui Tzanca Uraganu în detrimentul unui meci de baschet feminin, informație ce a fost preluată pe toate site-urile de sport din România, inclusiv de către Gazeta Sporturilor. Însă, din documentele prezentate ieri de către Emil Nichita, aparent CSM Constanța cunoștea încă din data de 07.12.2023 că meciul cu ACS Sepsi nu se va putea desfășura pe data de 23.12, aspect ce i-a surâs președintelui Andrei Talpeș deoarece echipa sa se confrunta cu patru indisponibilități în rândul jucătoarelor de bază. Cu toate acestea, cererea de amânare a fost formulată de CSM Constanța de abia pe 18.12, în afara termenului de 15 zile prevăzut de art. 12.24 din RGOCB. 

În cadrul conferinței de presă directorul executiv Emil Nechita a vorbit și despre incidentul de la Cupa României din februarie 2023 când stickerele lipite pe parchet au fost rupte. 

La Cupa României la Baschet, CSM nu m-a informat că va pune stickere și se va brandui sala. Nu am răzuit eu brandurile. Cu acele bannere nu a existat niciun contract. Am informat CSM să le dezlipească. CSM a încasat o sumă mare de la sponsorul competiției. S-a făcut o cercetare în ceea ce mă privește, dar nu s-a luat nicio măsură. Am fost acționat însă în instanță de CSM în această problemă. Domnul Talpeș trebuia să informeze DJS că are nevoie să pună niște bannere, iar noi răspundeam. Eu nu am nimic personal cu CSM Constanța.  Au apărut conflicte în ultima vreme, întrucât cluburile nu respectă legea, inclusiv CSM Constanța, când a fost cazul cu bannerele. CSM a considerat Sala Sporturilor ca fiind sala lor. Am de gând să sesizez instituțiile abilitate. Le-am lăsat sala liberă și m-am trezit cu bannerele puse apoi. Nu e o dispută, un conflict între DJS, CSM și Primărie. Oricum, sportul constănțean nu e ajutat cu așa ceva. Viceprimarul Ionuț Rusu a mai menționat că se întâmpina dificultăți în relația cu DJST Constanța, dar Andrei Talpeș a menționat că îmi mulțumește pentru colaborare, există un mail în acest sens.

La scurt timp după încheierea conferinței de presă directorul executiv Emil Nichita a fost înlocuit din poziția de conducător al DJS Constanța, prin ordin emis de către președintele ANS Elisabeta Lipă, cu Daniela Gurgu.

Mai citiți și:

Sepsi SIC amenință FRB cu judecata „Spiritul de fair-play a fost afectat”

Andrei Talpeș a fost audiat de DNA Constanța în cursul acestei zile (13.07)

Ce avere are Andrei Talpeș, directorul CSM Constanța

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!