Stiri Cupa României Feminin

Cum trăiește un american de la Prometey tensiunea de la granița cu Rusia

Cum trăiește un american de la Prometey tensiunea de la granița cu Rusia

Astăzi, 1 februarie, U-BT Cluj-Napoca trebuia să se dueleze cu Prometey, campioana Ucrainei, în faza secundă a Basketball Champions League. Din păcate, nouă jucători și trei antrenori ai trupei din Slobozhanske au fost depistați pozitivi cu Covid-19, iar meciul din Zaporojie s-a amânat pe data de 3 martie.

Pe lângă situația medicală, elevii lui Ronen Ginzburg se confruntă și cu o problemă de altă natură. Trupele ruse se află în mai multe zone de la granița cu Ucraina, iar liderii Rusiei amenință că vor ataca. Acest conflict are repercusiuni și asupra sportului ucrainean, mai mulți jucători străini dorindu-și să părăsească țara. Deja au plecat doi baschetbaliști americani (Evan Maxwell, Du'Vaughn Maxwell) și o jucătoare (Sierra Johnson), însă tot mai mulți sportivi iau în calcul această variantă.

BeBasket, un site francez, a publicat un material în care au vorbit cu cinci baschetbaliști din Ucraina, printre care se numără și Chris Dowe, eroul lui Prometey din jocul secund al seriei cu Hapoel Ierusalim. Acesta a descris situația din Ucraina, vorbind despre sentimentele pe care le trăiește și despre atitudinea arătată de conducerea clubului.

Au trecut trei săptămâni de când am început să auzim știri legate de ce se întâmplă la graniță și de posibilitatea izbucnirii unui război cu Rusia. Localnicii spun că astfel de zvonuri apar an de an în Ucraina și, în cele din urmă, nu se întâmplă nimic. Însă, pentru mine e ceva nou. Imediat ce aud cuvântul război... Nu e un lucru pe care să-l privesc superficial. Anul trecut eram în Israel, în timpul conflictului din primăvară. Mi-am dorit să plec dar de fiecare dată când mi-am rezervat un zbor, acesta a fost anulat. Îmi amintesc că mi-am cumpărat bilete de avion trei zile la rând și nu am reușit să părăsesc țara. Mental, a fost foarte dificil. Nu-mi doresc să retrăiesc această situație și privesc cu seriozitate situația însă, pentru moment, nimic nu se va schimba. Nimeni nu știe exact ce se va întâmpla. Tot ce putem să facem e să așteptăm. Dacă situația se înrăutățește, sunt sigur că președintele nostru are un plan și va prioritiza siguranța echipei și a jucătorilor.

Monitorizez situația. Prietenii mei americani se informează și la fel o fac și coechipierii mei. Siguranța e mai importantă decât baschetul. Clubul face tot ce poate pentru a ne face să ne simțim confortabili și conștienți de ceea ce se întâmplă. Președintele ne spune că dacă ceva rău se întâmplă, ne va proteja. Așa că nimeni nu încearcă să plece. Toată lumea vrea să stea, mai ales că avem parte de un sezon special: suntem neînvinși în campionat și ne-am calificat în Top 16 în Basketball Champions League. Nimeni nu vrea să meargă acasă fără să vadă cât de departe putem ajunge în acest sezon. Totuși, e o situație foarte ciudată: când tot ce vrei e să joci baschet, nu te aștepți să trebuiască să îți faci griji cu privire la un potențial război. Nu vrem să ne gândim la bombe și rachete... mai ales doi ani la rând.

Ambasada Statelor Unite le-a recomandat cetățenilor americani din Ucraina să părăsească țara, acesta fiind motivul pentru care mulți jucători se află într-o dilemă, neștiind ce să facă. Evan și Du'Vaughn au declarat, pentru BeBasket, că au luat această decizie pentru familile lor, simțindu-se responsabili de siguranța acestora. În schimb, alți jucători încă se informează și așteaptă să vadă cum va evolua conflictul dintre Rusia și NATO.

Conform lui Oleksandr Proshuta, jurnalist ucrainean, Federația Ucraineană de Baschet a emis un comunicat oficial în care a anunțat că, în ciuda recomandărilor făcute de Ambasada SUA, nu există motive pentru ca jucătorii americani să nu își respecte contractele. Prin urmare, în eventuale procese judecate de FIBA, federația va susține cluburile.

În Ucraina, oamenii simt tensiunea. Pentru noi nu există frică; am trăit cu stres constant din februarie 2014. Dacă e să fiu sincer, după primii doi ani de conflict, războiul a devenit local și s-a redus tot mai mult. Majoritatea oamenilor s-au săturat de acest conflict și încearcă să trăiască o viață normală. Acum simțim că planurile și dorințele noastre sunt în pericol. Însă este incomparabil cu 2014, când nu știam în ce țară ne vom trezi în ziua următoare sau care va fi valoarea monedei naționale. Valoarea grivnei, moneda noastră națională, a scăzut constant în ultimele două săptămâni”, a spus Proshuta, pentru BeBasket.

De asemenea, jurnalistul ucrainean a emis trei scenarii cu privirea la baschetul ucrainean:

1. Nimic rău nu se întâmplă și sezonul se încheie normal. Da, unii jucători ar putea pleca și unele formații din străinătate ar putea să refuze să vină să joace meciuri din cupele europene, însă am scăpa de un exod în masă. Mă rog pentru acest scenariu.

2. Jucătorii americani vor fi forțați de ambasada lor să părăsească Ucraina. Poate se vor întoarce în două luni să joace în playoff, dacă nimic nu se întâmplă, dar totul va reveni la normal în stagiunea următoare și campionatul va rămâne la același nivel, așa cum s-a întâmplat și după anularea campionatului din 2020.

3. În cel mai rău caz, străinii vor pleca și vor fi reticenți în a mai veni aici, în viitor. Atunci ne vom întoarce la scenariul din 2014, când dezvoltarea campionatului ucrainean a fost oprită: fără bani, fără sponsori, reticența jucătorilor de valoare în a veni în Ucraina. Sincer, sper că această situația nu va distruge momentul bun în care se află baschetul ucrainean în acest moment. Dar, cu siguranță, avem un deja-vu din sezonul 2014-2015.”

Al treilea scenariu ar reprezenta o lovitură uriașă pentru baschetul ucrainean și pentru investitorii privați care au apărut în ultima perioadă. Într-un interviu acordat site-ului nostru, Andrei Calnicenco vorbea despre evoluția clubului Prometey, înființat în 2018. Președintele Volodymyr Dubynsky a investit masiv atât în baschet, cât și în volei, iar rezultatele se văd: echipa masculină este în Top 16 Basketball Champions League, iar echipa feminină este în sferturile de finală ale EuroCup. Așadar, reticența unor jucători precum DJ Kennedy, D'Angelo Harrison sau Chris Dowe de a semna în Ucraina ar duce baschetul ucrainean într-un impas.

*foto: championsleague.basketball

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!