Stiri Cupa României Feminin

Dan Calancea: „Este o victorie care ne dă speranțe pentru viitorul baschetului românesc”

Dan Calancea: „Este o victorie care ne dă speranțe pentru viitorul baschetului românesc”

România a întrecut Islanda cu 65-59 în primul meci al campaniei de calificare la Women's EuroBasket 2023. Disputa a reprezentat și debutul pe banca tehnică a Acvilelor pentru antrenorul Dan Calancea.

La finalul meciului, Calancea a vorbit despre faza în care se află naționala de baschet feminin a României:

Probabil nu a fost acesta cel mai greu meci, dar a fost un joc foarte important, pentru că este primul dintr-o nouă etapă a naționalei României. Suntem într-o fază de reconstrucție, cu multe jucătoare tinere, lipsite de experiență la un asemenea nivel. Echipa din Islanda joacă de 3 ani în aceleași 7-8 fete, în aceeași formulă și cu același staff. Chiar dacă au pierdut jocurile din campania trecută, au dat o replică puternică naționalei Greciei. Una peste alta sunt mulțumit de modul în care s-au mobilizat jucătoarele, de atitudinea lor. Firesc, sunt lucruri care n-au funcționat cum ne-am dorit, pe undeva de așteptat dat fiind faptul că unele jucătoare sunt pentru prima dată în această formula și relațiile și automatismele încă nu s-au creat. Este o victorie care ne dă speranțe pentru viitorul baschetului românesc.”

Întrebat de reporterul baschet.ro prezent la meci despre stilul islandezelor, cu multe aruncări de 3 puncte, antrenorul naționalei feminine a spus:

Ne așteptam la acest aspect al jocului din partea formației islandeze. Am analizat bine jocurile lor din precedenta campanie de calificări. Din păcate în foarte multe situații de joc n-am reușit să contestăm aruncările lor de 3 puncte. Nu au funcționat lucrurile la parametri normali în anumite situații, dar per ansamblu Victoria este cea mai importantă.”

Calancea a făcut referire și la temerile dinaintea debutului campaniei de calificare:

Este o mare diferență între a fi antrenor la echipa de club și selecționer la echipa națională. Am avut rețineri în ceea ce o să jucăm ofensiv în această primă fereastră, am avut rețineri din punctul de vedere al zilelor puține avute la dispoziție. Dar, fetele merită toate felicitările pentru că și-au însușit foarte rapid ceea ce am gândit noi ca ofensiva echipei naționale.”

Tehnicianul a explicat convocarea Florinei Stănici, veterana lotului:

Poate foarte multă a fost surprinsă de convocarea Florinei Stănici la echipa națională la această vârstă, dar am ținut în mod deosebit să avem și o jucătoare cu foarte mare experiență alături de aceste tinere, unele dintre ele neexperimentate. Multă lume a debutat cu ocazia acestui meci la națională, deci o jucătoare cu experiență nu poate să fie decât benefică și s-a văzut în pătrunderile pe care le-a luat în ultimele secvențe ale jocului, probabil că au cântărit decisiv în rezultatul final.”

La final, Dan Calancea a vorbit despre următorul adversar, naționala Spaniei:

Cred că naționala Spaniei nu mai are nevoie de vreo prezentare. Este locul 2 mondial în clasamentul FIBA la zi, după echipa Statelor Unite. O echipă cu super vedete, o echipă extraordinar de valoroasă. Vom încerca, pe cât posibil, să dăm o replica foarte puternică, dacă vom putea. Un joc împotriva Spaniei, pentru toate jucătoarele, nu poate să însemne decât un plus de experiență acumulată după acest meci.”

 

*foto: fiba.basketball

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!