Stiri Cupa României Feminin

Phoenix Știința Constanța și CSM Satu Mare deschid Final 4-ul feminin din acest an

Andreea Vlase

Andreea Vlase
29.03.2019

Phoenix Știința Constanța și CSM Satu Mare se întâlnesc sâmbătă, de la ora 16:30, în prima semifinală a Cupei României la Baschet Feminin. Final 4-ul se dispută la Sepsi Arena. Formația de la malul mării se află la debutul în competiția eliminatorie și a ajuns în premieră la turneul final, în timp ce echipa sătmăreană are la activ trei finale pierdute, inclusiv cea de anul trecut. Alb-roșiile s-au impus în ambele confruntări de până acum, la diferențe importante.

Întâlnirea de la Sepsi Arena va fi a 3-a oficială între cele două echipe. În ambele confruntări directe de până acum constănțencele au avut câte două absențe importante, în timp ce de la alb-roșii au lipsit două straniere la primul meci și una la al doilea. Sătmărencele au fost mult mai bune la recuperare și au profitat de multele greșeli adverse, cu peste 20 de puncte înscrise pe contraatac.

Phoenix Știința Constanța a debutat în prima grupă valorică a Ligii Naționale chiar pe terenul sătmărencelor, în 22 decembrie. Gazdele s-au impus atunci cu 98-70 după ce s-au distanțat la 13 puncte la pauza mare, oaspetele au redus cu cinci lungimi diferența în sfertul trei și ultimele zece minute s-au încheiat cu un parțial de 33-13 pentru alb-roșii.

Sătmărencele au înscris atunci de 32 de ori din semicerc față de 14 reușite ale constănțencelor, iar raportul la libere transformate a fost 22-6. Phoenix Știința a stat mai bine la reușitele de afară, 12 față de 4. Promise Amukamara era coșghetera acelui meci cu 25 de puncte, iar Brittany Denson încheia în double-double pentru CSM, cu 21 de puncte și 12 recuperări. Dlesha Lloyd, Andrea Olah (Orosz) și Andra Mandache contribuiau cu câte 16 puncte pentru victorie. Andreea Beldian a fost cea mai bună marcatoare a oaspetelor atunci cu 16 puncte, urmată de Ecaterina Armanu cu 15, Chelsea Douglas cu 14 și Jelena Jovanovic cu 13.

Returul a avut loc la Constanța în 6 februarie. Sătmărencele s-au impus cu 70-52, dar antrenorul Maikel Lopez a trebuit să facă schimbări după ce gazdele conduceau cu 5 puncte la pauza mare. Alb-roșiile au dominat în repriza secundă, când nu mai erau obligate să aibă în teren jucătoarea sub 23 de ani și nu au avut emoții în final. Și atunci diferența s-a făcut la reușitele din semicerc, 24 pentru sătmărence și 9 pentru gazde. A fost rândul constănțencelor să aibă mai multe vizite la linia de fault, transformând 16 libere față de 7. Jelena Jovanovic a fost cea mai bună marcatoare cu 18 puncte, iar Teodora Armanu a înscris 11 pentru gazde. Patru oaspete au fost în double-digits: Andrea Olah (Orosz) cu 15 puncte, Brittany Denson 14, Dlesha Lloyd 12 și Andra Mandache 12 puncte.

Ambele formații au câștigat toate cele patru partide din primele două tururi ale Cupei României. CSM Satu Mare a jucat acasă ambele meciuri din primul tur, cu Rapid București (din a doua grupă valorică în campionat), câștigând cu 98-75 și 108-42. A urmat dubla cu CSM Târgoviște (din prima grupă valorică), cu victorii în ambele manșe, 82-36 la Târgoviște și 74-45 acasă.

Phoenix Știința Constanța era în a doua grupă valorică din campionat când s-au jucat meciurile din primul tur, în care a trecut de Universitatea Cluj, din prima grupă. 77-73 a fost pentru elevele lui Predrag Stanojcic în deplasare și 67-59 acasă. Constănțencele (urcate între timp în prima grupă valorică) au luptat pentru locul la Final 4 cu CSM Alexandria (din a doua grupă) și au câștigat cu 70-55 pe propriul teren și 58-54 la Alexandria.

Ambele echipe au fost cu gândul la Final 4 în ultima perioadă, cu jocul din ultima etapă din campionat necontând pentru poziția finală în clasament. CSM Satu Mare a avut o serie de 8 victorii la rând în campionat, dar a cedat două meciuri în ultimele două runde, la Arad și Sfântu Gheorghe. A fost pentru prima oară în acest sezon când alb-roșiile au pierdut două partide la rând. Phoenix Știința Constanța a încheiat a doua fază a sezonului regulat cu un eșec la Arad, după ce în penultima rundă își asigura locul 6 înainte de play-off după un succes acasă cu „U” Cluj.

Este o diferență mare de experiență între cele două echipe care se întâlnesc în prima semifinală. CSM Satu Mare participă în competiția eliminatorie încă din 2008, în timp ce Phoenix Știința Constanța se află la debut. Echipa din Satu Mare a trecut în finală de fiecare dată când a ajuns în penultimul act. Alb-roșiile au trei finale de cupă disputate, ultima sezonul trecut, când cedau cu 48-62 la Sepsi Arena cu gazdele de la ACS Sepsi SIC.

În ceea ce privește loturile, Maikel Lopez are la dispoziție cinci straniere care au mai activat în LNBF, în timp ce Predrag Stanojcic are doar 3 jucătoare străine și doar una mai are sezoane pe prima scenă a baschetului românesc. CSM Satu Mare are o bancă mult mai lungă, cu jucătoare autohtone experimentate, în timp ce formația constănțeană are mai multe opțiuni pentru românca U23.

Partida care deschide Final 4-ul Cupei României 2019 se dispută mâine, de la ora 16:30, la Sepsi Arena. Meciul va fi transmis în direct pe FRB TV aici.

*foto: Phoenix Stiinta Constanta facebook

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!