Stiri Cupa României Feminin

Prezentarea lui UNI Győr, următorul adversar pentru Sepsi-SIC în EuroCup

Prezentarea lui UNI Győr, următorul adversar pentru Sepsi-SIC în EuroCup

Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe este în căutarea celei de-a doua victorii în Grupa B din EuroCup Women’s Basketball. Covăsnencele primesc miercuri, 27 octombrie, vizita formației maghiare UNI Győr Mély-Út, grupare ce a pierdut ambele dispute de până acum pe tabloul principal.

Győr este recunoscut în rândul iubitorilor de sport în special datorită tradiției pe care o are orașul în handbalul feminin, prin Győri Audi ETO KC, multiplă câștigătoare de Champions League. Baschetul era trecut aproape în uitare până în 2005, când a luat naștere viitoarea adversară a campioanei României, UNI Győr prinzând contur după mutarea echipei Ventwest-Foton Sopron în noua locație.

Pornită sub denumirea Rába Quelle-Foton Veritas Győr, echipa a avut câteva stagiuni de acomodare în prima ligă și primele rezultate mai notabile au venit în stagiunea 2008/2009, cu locul 4 în campionat, Cupă și grupele EuroCup. Prima medalie avea să vină în 2010/2011, cu bronzul obținut în Cupa Ungariei, 89-87 în finala mică cu Zalaegerszeg.

Ieșirea la rampă, din toate punctele de vedere a reprezentat-o anul 2012, când Győr a reușit un sezon aproape perfect, cucerind titlul în fața lui Sopron, chiar pe terenul deținătoarei campionatului, în Meciul 5 al Finalei. Triumful nu s-a mai repetat și în Cupă, unde Sopron s-a revanșat (68-56) în ultimul act, în vreme ce în Euroligă, Győr a bifat 3 victorii la prima apariție.

După un nou sezon terminat cu medalii, argint în ambele competiții interne, UNI Győr a trecut printr-o tragedie ce a afectat toată organizația. În perioada de pregătire, în timp ce se deplasau pentru disputarea unui amical, autocarul echipei maghiare a fost implicat într-un accident rutier soldat cu moartea antrenorului Fűzy Ákos și a directorului tehnic Tapodi Péter, în timp ce piciorul stâng al sârboaiei Natasa Kovacevic a fost amputat de la genunchi în jos.

Maghiarele au avut un sezon complicat, modificat pe plan intern pentru a se putea alătura cu timpul întrecerii, dar și-au revenit la un an după tragedie și în 2014/2015 s-au clasat pe poziția a treia în NBI/A. Per total, în toată istoria sa, Győr are două medalii de argint și trei de bronz în Cupa Ungariei, respectiv două medalii de argint, trei de bronz și una de aur în prima ligă maghiară.

În stagiunea actuală, maghiarele s-au calificat în competițiile europene după ce s-au clasat pe locul 3 în campionat, câștigând finala mică cu DVTK Miskolc. Parcursul însă atât pe plan intern, cât și internațional, a avut câteva sincope. Győr are 3-3 record în NB1/A, în timp ce în EuroCup n-a cunoscut încă gustul victoriei.

Maghiarele se bazează pe patru străine în acest moment, cea mai recentă achiziție fiind canadianca Shaylisha Colley, adusă pentru a o înlocui pe Aarion McDonald. Colley a debutat în weekend, în NBI/A, în 14 minute pe parchet a bifat 2 pase decisive și 2 recuperări, însă 0 puncte, în eșecul 59-80 cu Atomerőmű KSC Szekszárd. În lot se mai regăsesc Beatrice Mompremier (SUA), Sabina Oroszova (Slovacia) respectiv Nevena Markovic (Serbia).

Antrenoarea formației din acest sezon este Dalma Iványi, fostă mare baschetbalistă a Ungariei, care a evoluat în WNBA pentru Utah Starzz, Phoenix Mercury și San Antonio Silver Stars (continuatoarea echipei din Utah). În cariera de jucătoare, Iványi a câștigat de patru ori titlul de cea mai bună pasatoare a Euroligii, în timp ce de trei ori a condus topul intercepțiilor în competiția supremă intercluburi.

Ágnes Török (13.0 puncte), Virág Weninger (12.5 puncte) și Beatrice Mompremier (11.0 puncte) sunt principalele macatoare ale lui Győr în EuroCup. Mompremier se remarcă și la nivelul recuperărilor (6.0), în timp ce Réka Dombai este lider la assist-uri (5.0). În privința intercepțiilor, Weninger (3.0) și Dombai (2.5) ies în evidență în mod special, prima petrecând aproape 30 de minute pe parchet în medie.

Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe și UNI Győr Mély-Út se întâlnesc miercuri, 27 octombrie, de ora 19.00 în Sepsi Arena, meciul fiind transmis în direct pe canalul de YouTube al FIBA.

 

*foto: Facebook Women’s Basketball Club Győr

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!