Stiri Cupa României Feminin

Trei zile până la startul aventurii europene pentru CSM Târgoviște

Adrian Micinic

Adrian Micinic
21.10.2012

În cursul săptămânii următoare este programat debutul oficial al Euroligii feminine - ediția 2012/13. Întrecerea aliniază la start 21 de cluburi, cel mai mic număr de formații înscrise în această întrecere în ultimul deceniu.

Baschetul continental la cel mai înalt nivel este afectat de problemele financiare ce afectează întreaga societate. Astfel, pentru prima dată în istoria competiției, deținătoarea trofeului - Ros Casares Valencia - nu este prezentă să încerce apărarea trofeului.

Absența campioanei Spaniei nu este singulară. Mai multe echipe au declarat forfait, alcătuirea listei participantelor modificându-se de mai multe ori până la tragerea la sorți a grupelor, acolo unde deja toate participantele au avut achitate taxele de înscriere și participare.

Practic doar țările care și în baschetul masculin sunt considerate cele mai puternice din punct de vedere financiar la ora actuală, e vorba despre Rusia și Turcia, nu au fost afectate și s-au putut înscrie cu cele mai bune trei echipe de club.

Cele 21 de echipe înscrise în competiție au fost repartizate în trei grupe de câte șapte echipe fiecare. Sistemul competițional prevede disputarea jocurilor din prima fază în dublă manșă.

Primele patru clasate în fiecare grupă, precum și cel mai bun loc 5 vor avansa în optimile de finală ale competiției. gazda turneului final se va califica automat pentru acest eveniment fără să mai joace în optimile de finală. Câștigătoarele din optimi se califică la turneul final, organizat sub forma unui Final Eight.

România va fi reprezentată în premieră în această competiție de o echipă de club. Aceasta este campioana în exercițiu, CSM Târgoviște. Dâmbovițencele au fost repartizate în Grupa B, alături de Fenerbahce Istanbul, Uniqa Euroleasing Sopron, Famila Schio, Nadezhda Orenburg, Good Angels Kosice și Arras Pays D'Artois.

Fenerbahce este campioana în exercițiu a Turciei. De fapt a cucerit ultimele opt titluri naționale. A participat la ultimul turneul final al Euroligii, clasându-se pe un loc 4 dezamăgitor. Este echipa pe care a antrenat-o George Dikeoulakos, actualul tehnician al lui CSM Târgoviște și formație la care a evoluat Elina Babkina, fundașul campioanei României, în sezonul precedent. Actualmente în lotul Târgoviștei se regăsesc Cappie Pondexter, Ivana Matovic, Angel McCoughtry, Nevin Nevlin, Yasemin Horasan, Birsel Vardarli, Esmeral Tunculer sau Anastasia Veremeenko. Toate sportive cunoscute pe plan internațional cu o bogată experiență la nivel de Euroligă. Fener este pregătită în acest sezon de către spaniolul Roberto Iniguez.

Sopron reprezintă Ungaria pentru a 14-a oară consecutiv în Euroliga feminină. Actualmente e vicecampioana țării, dar a cucerit șapte titluri naționale. Cel mai bun rezultat din istoria clubului datează din sezonul 200/09 când a avansat în semifinalele competiției. În sezonul precedent a fost eliminată din sezonul regulat, având 4-8 în grupa din care a făcut parte. Torok Zoltan e antrenorul formației maghiare. Cele mai importante nume sunt Jelena Milovanovic, Fegyverneky Zsofia și Hanna Zavecz.

Famila Schio va fi primul adversar al echipei din Târgoviște. Este vicecampioana Italiei, având cucerite trei titluri naționale. Este o participantă frecventă în Euroligă, iar în sezonul 2007/08 a cucerit FIBA EuroCup Women. A participat la turneul final al Euroligii feminine de la Istanbul în sezonul precedent. Maurizio Lasi e antrenorul principal al echipei din Schio. Jantel Lavender, Laura Macchi, respectiv Elodie Godin sunt principele staruri ale echipei.

Nadezhda Orenburg este una dintre cele mai noi reprezentante ale Rusiei în Euroligă. A participat pentru prima dată în ediție 2008/09, pentru ca în sezonul următor să joace finala EuroCup Women. În ultimele două sezoane a jucat în Euroligă, fiind eliminată în optimile de finală de ambele ori. A fost eliminată în semifinalele precedentei ediții de campionat și a disputat finala Cupei Rusiei în 2011 și 2012. Leonid Cenaev este antrenorul principal al echipei, iar cele mai importante piese sunt DeWanna Bonner, Zane Tamane, Renee Montgomery, Iva Perovanovic și Elena Danilochkina.

Good Angels Kosice este reprezentanta Slovaciei în Euroliga feminină. Are șapte participări în această întrecere pe parcursul ultimelor opt ediții desfășurate. Cel mai bun rezultate datează din sezonul 2009/10, când a fost sfert-finalistă. Are opt titluri naționale, cucerite în precedentele opt ediții desfășurate. De asemenea, a cucerit Cupa Slovaciei în precedentele trei ediții. Daniel Jendrichovsy, antrenorul principal al echipei din Kosice mizează în principal pe contribuțiile lui Plenette Pierson și Riquna Williams, ambele din SUA.

Arras Pays D'Artois, fosta echipă a Gabrielei Mărginean, este o debutantă absolută în Euroligă, similar echipei din Târgoviște. Formația franceză a participat în precedentele două sezoane la nivel de EuroCup Women, competiție în care a jucat o finală pentru ca apoi să ajungă până în sferturile de finală. A cucerit Cupa Franței în 2012, cu Mărginean între cele mai bune jucătoare. Echipa e antrenată de Thibaut Petit. Are un lot complet nou de jucătoare față de sezonul precedent. Practic a rămas doar o jucătoare dintre fostele colege ale Gabrielei Mărginean. Este vorba despre Krissy Brade.

Aventura europeană a lui CSM Târgoviște demarează miercuri (24.10), cu un meci împotriva italiencelor de la Famila Schio. Meciul va avea loc la Târgoviște.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!