Stiri Cupa României Feminin

Tudor Costescu: "Dincolo de strategie și tactică mă bucură că jucătorii au forță mentală și fizică de a reveni"

Adrian Micinic

Adrian Micinic
23.09.2012

Tudor Costescu, antrenorul principal al lui BCM U Pitești, a bifat al doilea trofeu în anul 2012. După câștigarea Cupei României în luna februarie a urmat SuperCupa, acontată în cursul serii de vineri (21.09). Ambele trofee au fost adjudecate de către echipa antrenorului în vârstă de 38 ani în orașul de domiciliu al acestuia, București. Tehnicianul care va încheia anul în curs cu cele mai multe trofee acontate în sportul cu mingea la coș din țara noastră a vorbit pentru cititorii TotalBaschet după triumful asupra lui CSU Asesoft Ploiești.

Felicitări pentru rezultatul din SuperCupă! Cum apreciați prestația echipei dumneavoastră în primul joc oficial al noului sezon competițional?

S-a văzut că a fost un meci, un joc pentru trofeu. Dar și că a fost primul joc oficial al sezonului. Dacă vorbim de calitatea jocului nu prea sunt mulțumit. Nu cred că a fost cel mai bun joc al nostru. Sau, sper că de acum încolo putem fi mai buni. Știu că putem juca mai bine decât am făcut-o în SuperCupă.

Noile achiziții au avut un aport putem spune extraordinar nu doar din punct de vedere statistic. V-ați așteptat la așa ceva?

În acest moment nu mai văd lucrurile ca noile achiziții sau jucătorii mai vechi. Toți jucătorii fac parte din echipă. S-au comportat așa cum trebuie, și-au făcut datoria pe deplin. Faptul că Jones a avut o seară așa bună ne-a ajutat. Într-adevăr și Drasko a fost foarte motivat, dar eu cred că nu faptul că a jucat împotriva fostei echipe ci pur și simplu pentru că a fost primul meci oficial. A înțeles foarte bine că trebuie să-și ajute echipa.

Albijanic a jucat excelent în repriza a doua. Ați ales să-l țineți în teren pentru jocul său ori pentru faptul că Damien Kinloch a avut probleme cu greșelile personale?

Așa a fost cursul jocului și așa am gândit eu în momentul respectiv. Albijanic a jucat și pe măsură ce a petrecut mai mult timp în teren a avut realizări și în atac și în apărare. A fost și fizic pus la punct, așa că nu a fost motiv pentru ca să-l schimb. Dacă echipa a mers, bine-nțeles că a jucat.

În ce măsură s-a schimbat Marcel Jones de la aflarea veștii că a fost adus al 7-lea străin în echipă? Credeți că a fost o decizie benefică în primul rând pentru el și implicit cu consecințe favorabile pentru echipă?

S-ar putea. Eu v-am mai spus că Marcel este un băiat extraordinar de muncitor. Un jucător cu reale calități, iar în meciul cu Ploieștiul a dovedit-o. A dovedit-o și în meciurile precedente. Sunt bucuros că a reușit să se integreze și sper să confirme și de acum încolo. Să nu fie, știu eu, o răbufnire de orgoliu. 

Ați avut un număr mare de posesii pierdute. Vă îngrijorează acest lucru sau e doar o consecință a faptului că ați întâlnit Asesoftul?

Într-adevăr am pierdut foarte multe mingi. Foarte multe momente de lipsă de inspirație în atac. Am avut prea multe situații în care am pierdut mingea fără să aruncăm la coș, ceea ce nu e deloc îmbucurător și acesta e primul lucru la care mă refeream când am spus că nu sunt mulțumit de calitatea jocului nostru. Ne-a lipsit puțin și execuția în faza de atac în anumite momente. Cred însă că aceste lucruri se vor corija cu trecerea timpului, prin disputarea mai multor meciuri.

Ce părere aveți despre evoluțiile jucătorilor români în această partidă?

Nu mai fac diferența, mai ales în condițiile actuale, între jucătorii români și străini. Toți au încercat să facă ce pot mai mult fiecare ca să ajute echipa și să câștigăm. Mă bucur că au reușit să se integreze rapid în echipă cei reveniți de la echipa națională. Neguț a fost omul potrivit la momentul potrivit și a făcut exact ce a trebuit pentru a ne ajuta. Pentru mine naționalitatea e mai puțin importantă. Toți trebuie să-și facă datoria atunci când intră în teren.

Ați rămas din nou în urmă, la peste 10 puncte diferență, dar ați revenit. Devine tot mai clar că nu e ceva întâmplător. Și dacă ținem cont de faptul că lotul a suferit schimbări semnificative față de revenirile din Cupa României putem să ne gândim că este un lucru ce ține mai mult de antrenor decât de jucători sau orice altceva. Ce părere aveți despre acest lucru?

Da, e o întrebare bună. Eu urmăresc să jucăm 40 de minute și dacă reușim să jucăm cu aceeași intensitate în ultimul minut precum în primul atunci avem șanse foarte mari să câștigăm. Indiferent de scorul de pe tabela de marcaj consemnat în timpul jocului. Cred că fiecare antrenor își face o strategie înaintea unui meci. Bine-nțeles că întotdeauna lucrurile se schimbă pe parcurs, pentru că nu e matematică. Dar dincolo de strategii și tactică mă bucură faptul că jucătorii răspund pozitiv și au forță, atât din punct de vedere fizic cât și mental, ca să revină indiferent de situația din teren.

Urmează turneul de la Pitești. Puteți să ne spuneți, va fi turneu de două sau de trei zile? Cine va participa?

Turneu de două zile. În prima zi (vineri, 28.09), joacă CSU Asesoft Ploiești cu Vojvodina NoviSad din Serbia, cu începere de la ora 17, iar noi vom întâlni Cherno More Varna din Bulgaria, de la ora 19. Apoi, în funcție de rezultatele primei zile se vor stabili meciurile zilei a doua, în speță finala mică (învinsele din prima zi) și finala mare (învingătoarele). În principiu orele de disputare ale jocurilor de sâmbătă sunt aceleași, adică 17 și 19, însă e posibil să apară modificări în funcție de programul oaspeților noștri.

Foto: Mihai Neacșu 

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!