Stiri Juniori U15 Masculin

Fostul baschetbalist Alex Zamfir, analiză dură după finalele de la U15 şi U20 Masculin

Fostul baschetbalist Alex Zamfir, analiză dură după finalele de la U15 şi U20 Masculin

Primele turnee finale din „bula” din Ploieşti s-au încheiat, iar campioane la categoria U20 şi U15 Masculin au ieşit Agronomia şi Dan Dacian.

Dacă finala de U20 a arătat un baschet încâlcit, zgârcit în realizări, după cum arată şi scorul (42-34), finala de la U15 dintre Dan Dacian şi Leii a oferit un baschet plăcut ochiului, terminat cu scorul de 67-55.

Pe baza acestor meciuri, Alex Zamfir, fost jucător de Divizia A, a prezentat mai multe concluzii despre baschetul juvenil din România, într-o postare pe facebook:

“Meciul de marți seară, al celor mai bune două echipe din România cu jucători care termină junioratul și devin, din această toamnă, seniori, a fost jenant, iar acesta este un eufemism. Cum spunea un prieten, dacă ne strângem 5 băieți de peste 40 de an, burtoși și fără condiție fizică, măturăm cu oricare dintre acele echipe. Jucătorii nu au cunoștințe de bază, nu controlează mingea, nu au procedee. Nici nu încep să vorbesc despre tactică sau strategie, că ce să vorbesc despre așa ceva când echipa campioană marchează 42 de puncte într-un meci!

Meciul de azi (n.r. de joi, 10 septembrie) de la U15 a fost mult mai frumos, mai disputat, cu jucători mai tehnici și mai cerebrali. A fost o adevărată bucurie să-i urmăresc și cred că au potențial să facă o carieră în baschet.

Și aici intervine problema despre care vreau să povestesc, ca fost baschetbalist și tată de jucător de baschet: aș pune pariu că dacă acești jucători de 15 ani nu pleacă repede din țară, peste 5 ani vor arăta fix ca ai lor colegi mai mari, adică în 5 ani vor pierde tot ce au acumulat până acum.

Ne place sau nu să recunoaștem, nouă, părinților, sau specialiștilor din fenomen, nu avem antrenori care să știe să crească jucătorii de la 15 ani până când termină junioratul. Iar să credem că un antrenor bun de minibaschet și de U13, 14 sau 15, poate fi la fel de bun și când copiii ajung la 16, 18, 20 de ani este o utopie și ne păcălim singuri.

Și puteți să vă certați cu mine cât vreți, uitați-vă ce se întămplă când ieșim din țară: până pe la 15 ani ne mai batem cu celelalte țări, iar apoi, pe unde ne prind, ne dau cu terenul în cap. iar la seniori, să fim serioși, baschetul din România e alt sport în comparație cu baschetul din țările care reprezintă ceva.

Așa că eu vă sfătuiesc ce m-aș sfătui pe mine dacă al meu copil ar avea 14 - 15 ani acum: dacă vedeți că are potențial, găsiți o variantă să plece din țară. Să credem că lucrurile se vor schimba aici curând...suntem oameni mari, nu mai credem în spiriduși, sper. Și chiar dacă s-ar schimba ceva, o astfel de schimbare durează câțiva ani, ani pe care copilul vostru nu îi are de pierdut.

Încercați să găsiți o variantă să plece undeva afară, la o școală de baschet cu tradiție. Nu vă mai bazați pe sistemul din România, că nu duce nicăieri. Și dacă nu mă credeți, căutați finala U20, e cea mai bună reclamă pentru ceea ce spun eu aici.

Sigur, puteți să îmi dați câte contra argumente vreți voi (că a fost o pauză lungă, că sunt câțiva jucători la Cluj foarte buni, că una, că alta). Așa este. Dar nu vă mai uitați la excepții. Uitați la regulă și la medie. Avem juniori cu potențial (și asta nu numai în baschet) care devin niște seniori slabi sau mediocri, asta dacă devin.

Șansa baschetului românesc și a juniorilor români nu e în România, momentan. Așa că dacă vreți ce e mai bun pentru copiii voștri, faceți voi o schimbare, nu așteptați s-o facă alții pentru voi. Că nu o fac și nu o vor face prea curând.”

 

Zilele acestea am urmărit aici, pe Facebook, două finale de baschet juniori: U20 marți și U15 astăzi dimineață. Meciul...

Posted by Alex Zamfir on Thursday, September 10, 2020

Alex Zamfir este născut în 1978 şi a jucat toată viața la CSS 4, unde i-a avut antrenori pe Liviu și Tenzi Călin, Dan Săndulache, Horațiu Giurgiu și George Chiraleu. Zamfir a fost campion național la minibaschet - Iași 1989 și juniori 3 - Dej 1993. De asemenea, a fost component al echipei naționale U18, calificată la Campionatul European grupa A. A jucat un an în Divizia A la SOCED și mai multe sezoane în Divizia B și Onoare.

În prezent este om de publicitate, blogger și vlogger la celmaibuntata.ro.

*foto: facebook Federaţia Română de Baschet

5 comentarii la aceasta stire:
  • SCM "U" Craiova Solkotovic Srdjan :

    Parere
    Dupa parerea dumneavoastra ce benefici ar fii afara din Romania, si cum sa se ajunga acolo fara mod finanicar?
    Sunt de acord ca in unele tari probabil sunt mai multi antrenori de baschet de calitate mai mare, dar problema vine cu financiara copiilor si cu regurile de joc. In multe tari mai bune, de exemplu Serbia, jucatori strain nu au voie sa joace la juniori in majoritatea campionatelor de calitate, adica pot juca doar in competiti regionale uneori nici atat(Vojvodina de expemplu permite jucatori strainii in liga regionala).

    Vas ruga, si sa nu credeti ca vreau sa va contrazic sau ceva, dar as vrea sa stiu si eu niste optiuni.

    cu 3 ani în urmă (11.09.2020) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca Acs Titi :

    Felicitari pentru opinie
    Alex, desi nu mi-l amintesc ca jucator, are dreptate din punctul meu de vedere. Si eu sustin acelasi lucru. Ca se vor gasi altii cu alte pareri, cum ca avem antrenori buni, este si asta OK. Dar vorba aia : " REZULTATELE VORBESTE " !

    cu 3 ani în urmă (11.09.2020)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      P.S.
      Am rezistat cam 4-5 minute in fata calculatorului la finala U20. Cine a stat mai mult ? Cu exceptia rudelor sau prietenilor jucatorilor.

      cu 3 ani în urmă (11.09.2020)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      @
      Eu am rezistat aproape tot meciul, dar am trecut prin toate chinurile...
      Are absolută dreptate Alex Zamfir, nivelul de la U20 a fost absolut jenant. Sunt chiar curios să-i văd pe băieții de la U18.

      cu 3 ani în urmă (12.09.2020)
    Raspunde
  • Venus :

    Diferenta si frustrare
    Mie mi s-au parut foarte OK dupa toata perioada aceasta. Nu neg problema cu antrenorii.
    DAR am avut senzatii de vertij mai pronuntate la finale LNBM cu Oradea si Sibiu care reuseau performante de vreo 10% de afara si 25% de la libere. Cu baieti care castiga peste 10.000 euro pe luna.
    Si reuseau asta fara pandemie, fara canicula excesiva intr-un camp in care bate vantul fierbinte al Baraganului...
    Felicitari participantilor si parintilor pentru darzenie si curaj si federatiei pentru implicare.
    Motivul pentru care nu se acorda premii individuale la Turneele juniorilor sunt tocmai factorii de mai sus.

    cu 3 ani în urmă (12.09.2020) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!