Final 1 2 3 4 T
Rahoveci 14 14 19 26 73
U BT Cluj 22 24 33 19 98
  • Fiba Europe Cup
  • 02.10.2019
  • 21:30

U-BT Cluj-Napoca se deplasează miercuri pe terenul lui KB Rahoveci

David Istrate
01.10.2019

România are deja două participante în grupele FIBA Europe Cup, pe CSM CSU Oradea și BC CSU Sibiu. U-BT Cluj-Napoca este a treia echipă care poate ajunge în faza principală a competiției europene, însă este nevoită să treacă înainte de KB Rahoveci, campioana din Kosovo.

În această vară, conducerea clubului ardelean a schimbat toți jucătorii străini și l-a adus pe Dusko Vujosevic în funcția de antrenor coordonator. În primă fază, au sosit la Cluj-Napoca următorii baschetbaliști: Brandyn Curry, Patrick Richard, Artis Ate, Karlo Zganec, Darko Planinic și Donatas Tarolis. De asemenea, U-Banca Transilvania a ajuns la o înțelegere și cu românii Rareș Uță și Ștefan Grasu, păstrându-i pe Nandor Kuti, Andrei Calnicenco, Andrei Mureșan și David Vida.

Jucătorii clujeni s-au reunit la începutul lui august și s-au pregătit pe plan local până la finalul lunii. Apoi, aceștia au plecat în Belgrad pentru o serie de jocuri de pregătire. În capitala Serbiei, U-BT Cluj-Napoca a obținut o victorie (90-83 vs. Szolnoki Olaj) și a încasat două înfrângeri (72-77 vs. KK Dynamic Belgrad și 93-98 vs. KK Mega Bemax Belgrad).

În cea de-a doua confruntare, cea cu Mega Bemax, Brandyn Curry s-a accidentat, suferind o fractură a condilului lateral. Prin urmare, acesta va absenta cel puțin trei luni de pe teren. U-BT Cluj-Napoca s-a reorientat rapid și l-a adus pe Kerron Johnson în locul fundașului venit din Franța.

După amicalurile din Serbia, jucătorii conduși de Vujosevic și Silvășan au plecat în Bosnia la Memorialul „Mirza Delibasic”. Acolo, trupa clujeană a ocupat poziția a patra, după două înfrângeri cu Buducnost Podgorica (79-82) și Gaziantep Basketbol (73-82).

A urmat turneul „League of the 4” din BTarena, unde U-BT Cluj-Napoca le-a avut drept adversare pe Fenerbahce Istanbul și Mornar Bar. Echipa gazdă a pierdut la un singur punct în fața formației antrenate de Zeljko Obradovic (76-77) și apoi s-a impus în fața lui Mornar Bar (58-46).

În fine, medaliata cu bronz din sezonul precedent a încheiat meciurile de pregătire la Memorialul Elemer Tordai de la Sibiu. U-BT Cluj-Napoca a câștigat atât semifinala cu SCM Timișoara (96-89), cât și finala cu rivala BC CSU Sibiu (74-68).

Prin urmare, palmaresul „alb-negrilor” în presezon arată în felul următor: 4 victorii și 5 înfrângeri.

Din punct de vedere al lotului, Nandor Kuti este accidentat și va fi indisponibil pentru o perioadă de minim o lună, iar Brandyn Curry de-abia a început recuperarea. De asemenea, Andrei Calnicenco a suferit o entorsă în finala turneului de la Sibiu dar, conform site-ului oficial u-bt.ro, acesta va putea fi utilizat în disputa din Kosovo.

De partea cealaltă se găsește KB Rahoveci, vicecampioana din Kosovo și finalista Cupei în sezonul 2018-2019. Trupa din Rahovec a început actualul an competițional cu două partide jucate în compania campioanei Sigal Prishtina. Echipa pregătită de Neven Plantak a pierdut finala Supercupei, dar s-a revanșat în campionat, câștigând la o diferență de șapte puncte: 71-64.

Confruntarea de miercuri, 2 octombrie, va avea loc în Arena Mizahir Isma, ce are o capacitate de 4000 de locuri. În stagiunea precedentă, suporterii kosovari au reprezentat un factor important al succesului obținut de KB Rahoveci.

Meciul va începe de la ora 21:30 și nu va fi transmis. Returul are loc în 9 octombrie, de la ora 19:00, la BTarena din Cluj-Napoca.

*foto: Manases Sandor/u-bt.ro