Stiri Juniori U16 Masculin

Acuze dure la adresa Comisiei de Disciplină și Etică Sportivă a Federației Române de Baschet

Baschet .ro

Baschet .ro
30.03.2023

Acuze dure la adresa Comisiei de Disciplină și Etică Sportivă a Federației Române de Baschet

Pe data de 26.02.2023 site-ul nostru anunța faptul că Mihai Săndulache și Marcel Urban au fost suspendați timp de 5 luni din toate competițiile de către Comisia de Disciplină și Etică Sportivă din cadrul Federației Române de Baschet. Conform deciziei nr. 7 din 17.01.2023 (conform atentului - deși pe site-ul FRB s-a menționat că este decizia nr. 7 din 15.02.2023), pe lângă cei doi a mai fost sancționat și antrenorul Baschet Club Leii București, Bogdan Amăriucăi, cu o suspendare de șase etape și o penalitate sportivă de 1.000 euro. 

Printr-un mesaj publicat pe o rețea de socializare, antrenorul Amăriucăi a lansat o serie de acuze dure la Comisia de Disciplină și Etică Sportivă a Federației Române de Baschet, considerând că suspendarea sa a fost dictată pe nedrept. Antrenorul echipei din București susține că în perioada în care Mihai Săndulache a tras de mână un arbitru și i-a adresat injurii, și-a strâns propria echipa în dreptul băncii tehnice și nu a participat la incidentele reprobabile, primind totuși o suspendare de șase etape și o penalitate sportivă de 1.000 euro. Mai mult, antrenorul susține că nu a fost audiat în cadrul procedurii aflând doar prin hotărârea finală a comisiei că a fost vizat de o anchetă disciplinară la finalul căreia i-a fost aplicată o sancțiune, deși sesizarea cu privire la incidentele din meciul respectiv a fost transmisă chiar de acesta.

Deci, să recapitulam: un organizator de competiție interzice prezența spectatorilor la un meci de U18 însă intra el însuși pe teren, oprește intenționat meciul, viciază clar rezultatul final (îngrozindu-mi echipa, amenințând-o, înjurănd-o, chemând-o să se bată afară) nu mult, de la -13 puncte pentru el, pana la +12 fix cât era nevoie ca să facă rocada cu echipa pe care o întâlnea) trage de mână un arbitru, oprește meciul mult peste sfertul de oră, intervine politia chemată de arbitru, între timp ii începe urmărirea penala și dispare din toate grupurile de la turneele finale ale echipelor ASE, iar eu îmi strâng echipa și stau la banca mea. De rezerve. Cu martori. Pe filmare. Cu alți martori care nu apar. Iau 6 etape. Mă aleg și cu mașina vandalizată, ordinar. Iar ăla de la Cluj se bate "live", degajează o minge spre copii și majorete, iese pe șantier și intră cu ranga in sală. Amenințător. La luptă, ca în imnul Franței. Ia 4 (patru etape). Iar la apel îmi scrii că a fost o discuție cu președintele ASE-ului. Neprezent în sală la meci.

Iar acum mă chemi la "ascultare" (voi chiar ați făcut dreptul, măi, băieți?) în penultima zi a turneului final? Pe bune, doamna președinte? Pe bune, Carmen?!

Nu e un pic prea mult? Nu e cam cu ocaua mică?

Sau e o târzie realizare a unui principiu de drept fundamental "audiatur et altera pars"? Mă îndoiesc că e atât de bună la latină doamna de la Magic Champions din vârful comisiei.

Quo vadis, FRB? Ce dracului am votat?!?!?

Decizia Comisiei de Disciplină și Etică Sportivă, pe care o puteți regăsi în galeria foto a prezentului material, a fost motivată la o lună distanță de la pronunțare, iar din lecturarea acesteia nu rezultă faptele disciplinare ce sunt imputate persoanelor sancționate, deși potrivit normelor legale comisia este obligată să individualizeze fiecare abatere disciplinară în concret pentru a putea aplica o sancțiune. Comisia prin președinte Elena Ionică, fără ca hotărârea să fie semnată de către ceilalți membri, se rezumă în a afirma că evenimentele sunt pe deplin dovedite de înregistrările video fără a determina despre ce abateri disciplinare este vorba. Cât îl privește pe antrenorul Bogdan Amăriucăi, comisia constată că a avut un comportament care contravine regulamentelor FR Baschet, fără a se specifica în concret despre ce comportament este vorba. 

Comisia constată că evenimentele sesizate sunt pe deplin dovedite de înregistrările video efectuate cu ocazia desfășurărilor faptelor care au fost reclamate.
Din analiza înregistrării video Comisia constată că necesitatea autosesizării în ceea ce privești comportamentul care contravine regulamentelor FR Baschet pe care l-a avut la momentele de referință Dnul antrenor Amăriucăi Bogdan.

Din comunicarea purtată cu președintele clubului sportiv CSU ASE București nu rezultă elemente care să contrazică sau să scuze acțiunile în cauză.
Nicio altă parte implicată nu a avut vreo poziție care să explice în vreun fel filmările mai sus menționate, filmări care sunt evident relevante pentru stabilirea adevărului iar aspectele sesizate se confirmă. Referitor la aceste înregistrări video Comisia are în vedere faptul că au fost distribuite unui număr foarte mare de persoane și au generat o tulburare în rândul opiniei publice, aspect de natură să genereze prejudicii de imagine fenomenului baschetbalistic.

De asemenea, Comisia reține că faptele sesizate au fost comise în prezența mai multor sportivi minori, intensitatea și modul de comitere fiind de natură a aduce intervenția organelor de poliție.
Reținând și circumstanțe atenuante, referitoare la persoanele celor implicați, la lipsa antecedentelor și la modalitatea efectivă de comitere a faptelor, Comisia, în același timp nu poate să nu sancționeze fapte care tind să aducă atingere în ansamblu a baschetului românesc, mai ales la nivelul junioratului, perioadă de formare atât în ceea ce privește calitățile fizico-tehnice cât și în ceea ce privește mentalitatea sportivilor implicați în competiții.

Singura probă video analizată de către Comisia de Disciplină și Etică Sportivă din cadrul Federației Române de Baschet a fost video-ul publicat de către Baschet Club Leii, ce poate fi accesat la această adresă, însă antrenorul Amăriucăi nu apare în respectivul video, iar înregistrarea nu cuprinde întreg evenimentul petrecut în cadrul jocului.

Conform spuselor acestuia, antrenorul a formulat cale de atac ce va fi analizată de către Comisia de Apel a Federației Române de Baschet.

1 comentariu la aceasta stire:
  • CSM CSU Oradea Malone Karl :

    Sit iustitia et pereat mundus
    Nimeni de pe aici nu înțelege chinurile acestei comisii, nimeni nu trăiește drama acestor judecători FRB, nimeni nu se sfîșie de durere ca onorabilii inchizitori ai baschetului românesc! Să judece ca niște plebei ordinari cu bun simț, sau să distileze arta sado-masochismului în baschet? Să procedeze logic cum zice legea sau să facă kama-sutra sportului cu ațe pe coșul din panou? Să facă dreptate pentru toți sau să fie protectorii unor proscriși cu protecție de la Duhurile trimise de Ochiul Necuratului? Să liniștească apele sau să le tulbure pentru pescuitorii în ape tulburi? Trebuie să arate că își merită tainul, trebuie să justifice cumva simbria de 30 de arginți, trebuie să iasă din mizeria anonimatului dat de onestitate. Articolul de regulament după care funcționează această comisie este unul și bun:" bărbatul mort de beat trebuie să o bată bine pe muiere, că după aia se mai gîndește ea și ghicește pînă la urmă ce o fi făcut ca să merite bătaia". De aia vă spun că la apel pedepsele pentru "muierea bătută" se vor dubla, iar pedeapsa bărbatului mort de beat și cu ranga-n gură va fi anulată...

    cu 1 an în urmă (30.03.2023) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!