Stiri Juniori U16 Masculin

Gabriel Clapon a formulat apel la decizia comisiei de disciplină. Pentru ce a fost sancționat ieșeanul

Baschet .ro

Baschet .ro
30.08.2019

Gabriel Clapon a formulat apel la decizia comisiei de disciplină. Pentru ce a fost sancționat ieșeanul

Printre suspendările de patru luni dictate împotriva mai multor sportivi, comisia de disciplină a suspendat și un antrenor de baschet. Este vorba de ieșeanul Gabriel Clapon care, din cunoștințele site-ului nostru, deține recordul pentru cea mai aspră decizie de sancționare pecuniară din istoria recentă a comisiei. Clapon a fost suspendat timp de 3 luni, amendat cu suma de 500 de euro și exclus din comisia centrală a antrenorilor.

Mai citiți si:

Misteriosul caz al lui Gabriel Clapon, antrenorul suspendat de FRB

Baschet.ro a aflat că la baza sancționării lui Clapon a stat un raport întocmit de către antrenorul federal Claudiu Fometescu (foto galerie). Acesta a relatat că la clinicul de antrenori de la Oradea, datorită numărului mare de participanți, la punctul de înregistrare al antrenorilor s-au format cozi. Conform celor expuse de Fometescu, antrenorul Clapon nu s-a prezentat la timp pentru înregistrare și a fost vizibil deranjat "nu de faptul că nu ajunsese în timp util, ci de faptul că persoanele responsabile din cadrul federației nu se mișcă la foc automat pentru a permite efectuarea înregistrării concomitent cu sosrea numitului Clapon Gabriel". Fometescu continuă relatarea afirmând că antrenorul a "amenințat persoanele angajate de federație, a ridicat tonul și a folosit declarații defăimătoare și injurii la adresa federației și personal acestor OAMENI, injurii pe care nu le vom menționa aici din respect pentru document", iar în final a considerat că se impune excluderea antrenorului cât și o sancțiune disciplinară. La rândul său, Florin Nini, președintele comisiei centrale de antrenori a propus excluderea lui Clapon din cadrul colegiului "pentru comportament imoral". Pe data de 26 august comisia de disciplină a decis sancționarea antrenorului și excludera acestuia din comisia centrală de antrenori.

În toată această procedură, antrenorului ieșean nu i-a fost acordat dreptul de a se apăra și nici dreptul de a-și expune un punct de vedere privitor la cele susținute de Claudiu Fometescu. Abia în cursul zilei de astăzi Clapon a avut ocazia de a se apăra, formulând apel la decizia comisiei de disciplină și achitând aproximativ 1.400 de lei în conturile Federației Române de Baschet. Tehnicianul susține că nu a ameninat și nici nu a injurat pe nimeni la clinicul de la Oradea, ci a afirmat că "stăm la coadă ca o turmă de vaci pentru a plăti din banii noștri taxa la FRB" și a solicitat comisiei de apel audierea mai multor martori care erau de față și pot să confirme cele petrecute.

Starea de fapt reală privește un eveniment din data de 02.08.2019 la clinicul de antrenori de la Oradea. Conform spuselor apelantului acesta s-a prezentat la clinicul de antrenori cu 20 de minute înaintea începerii (ora 16:40) alături de colegul său de la CSS Buzău, profesorul Ciprian Borcilă. Cei doi au observat rândul foarte mare la plata taxei de licențiere și au decis să achite taxa ulterior, în pauză dintre primul curs prezentat de lectorul Liviu Călin și cel de al doilea curs. La finalul primului curs cei doi s-au așezat la o nouă coadă de aproximativ 20-30 de persoane pentru a plăti taxa. La masa unde se achita taxa se afla o singur persoană din partea organizatorilor, doamna Arnautu de la FRB. Cu două persoane înainte de a ajunge să plătească taxa, angajatul FRB oprește încasarea, iar apelantul întreabă de ce. Doamna Arnautu a răspuns că domnul Fometescu a ordonat oprirea plății taxei, moment în care apelantul s-a simțit nerespectat și a întrebat de ce nu au fost găsite soluții de a achita taxa prin virament bancar pentru a nu se mai sta la coadă în cadrul pauzei și a nu se crea un disconfort participanților. De asemenea, apelantul a folosit apelative precum "stăm la coadă ca o turmă de vaci pentru a plăti din banii noștri taxa la FRB" moment în care domnul Fometescu și-a făcut apariția. Apelantul consideră că domnul Fometescu nu a avut o atitudine corectă față de cei care se aflau la rând și consideră că dacă comunica cu cei prezenți, situația era înțeleasă și rezolvată în mod pozitiv. În lipsa comunicării toți cei ce își așteptau rândul la coadă vociferau și se plângeau de situația actuală, însă poziția apelantului fiind cea care a atras atenția. Apelantul precizează că nu a vorbit pe un ton ridicat, nu a amenințat persoanele angajate ale FRB și nici nu a adus injurii sau declarații defăimătoare la adresa FRB sau personal acelor oameni, aceste aspecte pot fi probate prin audierea celor care au participat la respectiva situație. - se arată în apelul formulat astăzi de către Gabriel Clapon.

Raportat la această situație, comisia de disciplină și comitetul director a considerat afirmația lui Clapon drept "un caz grav" și l-a sancționat drastic. Cu toate acesta, avocatul lui Clapon consideră că comisia de disciplină nu avea competența de a judeca conduita lui Clapon.

Al patrulea motiv de nulitate se referă la competența specială a comisiei de disciplină a FRB de a analiza prezentul caz, conform art. 1.6 din regulament. Litera a) prevede locul unde se săvârșesc actele de indisciplină ce pot fi analizate de către comisie raportat la "desfășurarea jocului sau activității anexe acestuia". Ori presupusul act de indisciplină nu s-a petrecut într-o sală unde urma să se desfășoareun joc de baschet sau activități anexe jocului de baschet. Presupusul act s-a petrecut în timpul înregistrării antrenorilor în evidențele federației într-un punctul de înregistrare, înaintea unui clinic de antrenori. Niciun joc de baschet nu a fost programat în respectiva zi la clinicul de antrenori și nicio activitate anexă jocului de baschet nu a fost programată (concert pre meci, meci demonstrativ pre meci, etc). Prin urmare, considerăm că comisia de disciplină nu are competența specială de a analiza presupusul act de indisciplină, hotărârea pronunțată fiind astfel lovită de nulitate absolută. Un alt aspect obiectiv ce susține argumentul apelantului este art. 5 al regulamentului care reglementează probele ce sunt analizate în cazul unui act de indisciplină și anume "raportul comisarului, raportul arbitrilor, înregistrarea video", ori în mod evident aceste aspecte se referă la un meci de baschet propriu zis deoarece până în prezent niciun comisar ori arbitru nu a fost delegat de către Federația Română de Baschet la un clinic de antrenori și ar fi lipsit de orice logică o astfel de delegare. Prin urmare este evidentă competența specială a comisiei de apel ce nu se aplică în prezenta speță.

Protestul lui Gabriel Clapon a avut efect pozitiv în rândul Federației Române de Baschet, pe 14 august site-ul oficial a anunțat printr-un comunicat că plata taxei de participare la cursul de antrenori de la București va putea fi efectuată și prin virament bancar, evitându-se cozile. Însă, Clapon a plătit scump pentru a avea posibilitatea de a achita taxa, la următorul clinic, prin virament bancar.

 

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!