Stiri Liga I Masculin

F8. Sabin Gherdan: „Martinic ar trebui să aibă drept de joc în această seară”

Baschet .ro

Baschet .ro
15.02.2024

F8. Sabin Gherdan: „Martinic ar trebui să aibă drept de joc în această seară”

Marți, 13 februarie, la sediul Federației Române de Baschet a avut loc ședința Comisiei de Apel care a analizat calea de atac formulată de către Goran Martinic împotriva sancțiunii dictate de Comisia de Disciplină și Etică Sportivă a FRB. Tot marți, Comisia de Apel formată din Bogdan Tohăeanu, Gabriela Purda și noul membru cooptat Petre Brănișteanu s-a pronunțat și a redus sancțiunea sportivului la 8 meciuri și 1000 de euro.

Într-o declarație acordată site-ului nostru, avocatul sportivului Sabin Gherdan spune că Goran Martinic ar avea drept de joc să evolueze în confruntarea din această seară cu CSM Oradea. Conform acestuia, sancțiunea nu este definitivă și a fost atacată la Judecătoria Sectorului 2 București conform unei legi care permite acest lucru.

În România există un act normativ, Legea nr. 551/2004, unde se menționează la art. 2 că toate căile de atac împotriva hotărârilor definitiv pronunțate de comisiile interne de disciplină care sunt organizate și funcționează în cadrul federațiilor sportive naționale pot fi atacate la judecătoriile competente. Repet, este vorba de decizii definitive conform regulamentelor FRB, care, conform legii, pot fi atacate în fața instanțelor de drept comun. După epuizarea căilor de atac a acestor comisii, mai avem trei grade de jurisdicție în fața instanțelor de drept comun până când hotărârea va fi executorie. Până atunci, hotărârea nu este executorie și Goran Martinic ar trebui să aibă drept de joc căci a atacat-o la Judecătoria Sector 2 București.

Există o jurisprudență similară în handbal, unde Gheorghe Tadici a pierdut în fața comisiilor disciplinare FRH, s-a adresat Judecătoriei Sector 1 București și cât timp s-a judecat cauza a avut dreptul să stea pe banca tehnică a echipei. Ulterior, sancțiunea a fost anulată pe motive procedurale de către Judecătoria Sector 1 București. Hotărârea e definitivă.

Colegii au solicitat Federației să confirme că Martinic are drept de joc. Au fost trimise patru mail-uri ieri și unul astăzi, iar nimeni de la FRB nu și-a asumat un răspuns. Sunt trei secretari generali la FRB, mai mulți ca niciodată, dar nimeni nu răspunde. În schimb, ieri la ora 22:30 am primit o citație de la asistentul președintelui FRB pentru o ședință de apel ce va avea loc vineri. Deci mesajele se citesc, dar ordinul este să nu se răspundă, ceea ce eu consider că este contrar bunei credințe și a spiritului de fair-play căci nimeni nu e mai presus de lege, dar să nu răspunzi la cinci mail-uri e lipsă de respect.

Întrebat cum a decurs ședința de marți, avocatul sportivului spune că decizia a fost pronunțată în mod nelegal deoarece i-a recuzat pe toți membrii completului de judecată.

Sunt ferm convins că Judecătoria Sector 2 București va anula cele două hotărâri pronunțate de către comisiile FRB pentru motive procedurale. Spre exemplu, la ședința de marți am formulat o cerere de recuzare împotriva lui Petre Brănișteanu, Bogdan Tohăneanu și Gabriela Purda. Membrii comisiei sunt plătiți de către Federație, conform unei hotărâri de Consiliu Director, iar noi ne judecam cu federația. Spre exemplu, domnul Brănișteanu nu a apărut pe scenă decât după ce a fost numit membru în consiliul societății noi înființate de federație, anume SC FRB Events SRL. Adică are o relație comercială cu federația, este plătit de federație, dar pronunță hotărâri unde federația este parte și are un interes. Dacă am face o comparație, o persoană care poate fi condamnată la pedeapsa capitală este judecată de călăul care urmează să o execute, iar călăul este plătit per execuție. Oare ce hotărâre va da călăul? În dreptul sportului european există minime garanții de independență, însă la noi la FRB din grupul de whataspp al Comisiei de Apel face parte doamna Tocală. Ce ingerință mai mare decât aceasta poate exista? Mai mult, nu avem nicio hotărâre motivată până în prezent, nu știm ce i se impută mai exact sportivului, dar acesta este suspendat.

Repet, i-am recuzat pe membrii comisiei, iar art. 51 din Codul de Procedură Civilă spune că membrii recuzați nu se pot pronunța asupra recuzării. Trebuia să se aștepte hotărârea Judecătoriei Sector 2 București cu privire la recuzare, căci am înregistrat un dosar care are acest obiect. Domnul Tohăeanu a respins pe loc cererea de recuzare contrar normelor legale. Noi vom merge până la capăt, vom informa inclusiv Federația Internațională de Baschet căci e inacceptabil ce se întâmplă din punct de vedere procedural. După cum spuneam, nimeni nu e mai presus de lege.

Partida dintre CSM Târgu Mureș ai CSM Oradea este programată să se desfășoare astăzi, de la orele 17:45, la Sala Sporturilor Horia Demian.

6 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    pai sa l bage pe parchet
    sa vedem atunci ce se decide. mingea la ei :)

    cu 2 luni în urmă (15.02.2024) Raspunde
  • varu silvois :

    foarte corect precizat, daca nu va intra pe teren
    aceasta zbatere, cu asi in maneca, va fi in zadar, singurul prezumtiv castig ulterior va fi doar crearea unui precedent.

    cu 2 luni în urmă (15.02.2024) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca R Razvan :

    Tam tam
    Atâta tam - tam pentru unul care e evident vinovat... Aproape cădem în penibil.
    Dar pe de altă parte e dreptul omului să utilizeze toate căile de atac. Și iar ajungem la minunata federație și la lentoarea cu care ia deciziile. Pt astfel de cazuri trebuiau să se miște în 2-3 zile. Normal daca erau profi. Dar e un cuvânt mult prea complicat pentru ei.

    cu 2 luni în urmă (15.02.2024) Raspunde
  • CSM CSU Oradea returnofthesnek :

    Da
    Trebuie lasat sa joace, se strica tot farmecul meciului daca nu e cine sa stea cu mana intinsa sa se milogeasca dupa fiecare contact.

    cu 2 luni în urmă (15.02.2024)
    • varu silvois:

      individul
      mereu l-am contestat ca si caracter, e vinovat, insa discutia nu era individualizata pe Martinici, ci era vorba de cu totul altceva!

      cu 2 luni în urmă (15.02.2024)
    Raspunde
  • CSM CSU Oradea b4 :

    Suspendare
    Am citit argumentele juridice. Parțial corecte.

    Dar din punct de vedere sportiv ar fi fair play ca un jucător să nu fie suspendat până la judecarea în tribunalele clasice? Judecată care s-ar întinde mult după finalul acestui sezon. Dacă toată lumea ar proceda așa, iar suspendările ar fi suspendate, nu ar mai avea nici un rost să fie suspendați jucători, deoarece oricum nu își vor ispăși pedeapsa în sezonul în curs.

    Cât privește chestiunile strict juridice. Faptul că un proces este pe rol, nu suspendă sancțiuni de genul arestului preventiv, arestului la domiciliu, interdicția de a ieși din țară, etc. De ce în sport ar fi altfel?

    cu 2 luni în urmă (16.02.2024) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!