Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Phoenix Știința Constanța și CSM Satu Mare deschid returul Grupei Roșii din LNBF

Andreea Vlase

Andreea Vlase
05.02.2019

Phoenix Știința Constanța și CSM Satu Mare se întâlnesc în primul meci al etapei a 8-a din Grupa Roșie a Ligii Naționale de Baschet Feminin. Este prima etapă a returului din faza a doua a sezonului regulat. Cele două echipe sunt despărțite de 10 puncte în clasament, iar sătmărencele s-au impus clar în prima confruntare oficială.

Phoenix Știința Constanța ocupă ultima poziție în clasamentul Grupei Roșii cu 18 puncte (12 victorii / 6 înfrângeri), fiind formația care a urcat din a doua grupă valorică și i s-au înjumătățit punctele. Elevele lui Predrag Stanojcic au reușit să bifeze sâmbătă prima victorie în grupa superioară. Constănțencele s-au impus cu 71-63 acasă cu FCC ICIM Arad, după au pierdut în precedentele 5 partide din Grupa Roșie.

Pentru CSM Satu Mare este prima deplasare după o serie de patru meciuri pe propriul teren, cu victorii în toate. Echipa pregătită de Maikel Lopez vine după o victorie impresionantă cu ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe, scor 76-51. Sătmărencele au provocat campioanei prima înfrângere în această ediție de campionat, după 15 succese la rând. Alb-roșiile sunt pe doi în clasament, cu 28 de puncte (12 victorii/4 înfrângeri). Acestea pot urca pe prima poziție dacă își respectă statutul de mari favorite la Constanța și se impun, pentru că sunt la un punct în spatele liderului ACS Sepsi SIC, care stă în această rundă.

Până acum a fost o singură confruntare directă între cele două echipe, cea din tur, pentru că Phoenix Știința Constanța este la al doilea sezon în competițiile de senioare (în precedentul a jucat în Liga 1, devenită a doua grupă valorică din LNBF în acest an) și a urcat în prima grupă valorică pentru a doua fază a campionatului. În 22 decembrie, CSM Satu Mare se impunea cu 98-70 pe propriul teren.

A fost debutul constănțencelor în prima grupă și au reușit să se țină destul de bine în primele trei sferturi, deși nu au putut folosi jucătoarele mari, Vladinka Erak și Cristiana Cutaș. Sătmărencele și-au mărit diferența cu 20 de puncte în sfertul patru. Acestea au profitat de absențele oaspetelor și au punctat de 32 de ori din semicerc față de 14 reușite ale oaspetelor. Phoenix Știința a stat mai bine atunci la șuturile de la distanță, cu 12 triple reușite față de 4. 22-6 a fost scorul la libere transformate în favoarea gazdelor, care au avut și 13 recuperări în plus (34-21). Și gazdele au avut două absențe, Matea Tavic și Kristina Baltic. Promise Amukamara a fost coșghetera acelei partide cu 25 de puncte, Brittany Denson a fost în double-double la CSM, cu 21 de puncte și 12 recuperări, iar Dlesha Lloyd, Andra Mandache și Andrea Olah (Orosz) au încheiat cu câte 16 puncte. De cealaltă parte, au fost în double-digits: Andreea Beldian (16 puncte), Ecaterina Armanu (15), Chelsea Douglas (14) și Jelena Jovanovic (13).

Obiectivele celor două echipe sunt diferite în acest sezon, cu sătmărencele țintind la titlu, în timp ce constănțencele și-au îndeplinit deja un obiectiv important, urcarea în prima grupă și calificarea în play-off. CSM Satu Mare are un lot mult mai experimentat, cu dubluri pe toate posturile. Vicecampioana are cinci straniere care au mai jucat în LNBF și românce cu destule sezoane în spate în primul eșalon. Antrenorul alb-roșiilor poate conta și pe Tavic după asența de trei luni din cauza accidentării la gleznă. Lopez a trecut-o pe foaia de joc la meciul cu ACS Sepsi SIC și a riscat cu o singură jucătoare sub 23 de ani, Anamaria Kadar, care a dat emoții echipei sale, accidentându-se în startul partidei, dar a reușit să rămână în teren până la pauza mare. Phoenix Știința are doar trei jucătoare străine în lot și mai puține sportive autohtone experimentate, dar are mai multe opțiuni la românca U23, care trebuie să joace în prima repriză.

Formația de la malul mării are un bilanț de 6 victorii și 2 înfrângeri pe propriul teren în această ediție a Ligii Naționale. În prima grupă valorică are un succes și un eșec acasă. CSM Satu Mare are 3 victorii și 3 înfrângeri în deplasările din acest campionat. Sătmărencele au jucat un singur meci în deplasare în a doua parte a sezonului regulat, pierdut după două reprize de prelungiri la Târgoviște.

În ceea ce privește mediile celor două echipe, CSM Satu Mare are 76,9 puncte înscrise pe meci și 63,9 puncte primite, în timp ce Phoenix Știința are 67,4 puncte marcate pe partidă și 58,8 primite. Constănțencele au o medie mai bună la recuperări (41,7 față de 39) și greșeli personale (16,9 față  de 17,3), iar ambele formații au 2,4 capace pe partidă. Sătmărencele stau mai bine la pase decisive (18,3 la 17,4), intercepții (11,1 la 9,9) și mingi pierdute (13,8 la 17). În ceea ce privește procentajul de reușită la aruncări, formația lui Maikel Lopez stă mai bine la șuturile din semicerc (52,1% față de 45,9%) și libere (72,5% la 71,8%). Gazdele de mâine au un procentaj mai bun de la distanță (32,8% la 29,9%).

Stranierele sunt liderele celor două echipe la statisticile importante. Chelsea Douglas este cea mai bună marcatoare și pasatoare de la constănțence, cu 13,7 puncte pe meci și 4,2 pase decisive. Vladinka Erak are 9,1 recuperări pe meci pentru Phoenix Știința. Brittany Denson are cea mai bună medie la puncte (17,3) și recuperări (8,9) pentru sătmărence, în timp ce Promise Amukamara oferă 4,7 assist-uri pe partidă.

Meciul dintre Phoenix Știința Constanța și CSM Satu Mare se joacă miercuri, de la ora 16:00, la sala Sporturilor Constanța. Vor arbitra Laurențiu Grigoraș, Sorin Drugău și Mihai Săndulache, supervizați de Anton Cutov.

*foto: informatia-zilei.ro

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!