Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Situația jucătoarelor străine din LNBF pentru sezonul 2019/2020

Situația jucătoarelor străine din LNBF pentru sezonul 2019/2020

Consiliul Director al Federației Române de Baschet a aprobat, la ședința de la începutul acestei săptămâni, echipele care vor lua startul în Liga Națională de Baschet Feminin, formatul competițiilor de senioare și mai multe reguli. Printre acestea se numără și limita maximă de jucătoare străine pe care echipele le pot avea în lot. Limita este de 5 straniere pentru 12 din cele 14 echipe. Campioana Sepsi SIC poate avea două în plus, iar CSM Târgoviște va trebui să joace doar cu românce.

Prezența celor de la CSM Târgoviște în următoarea ediție a LNBF a fost sub semnul întrebării în această vară, după ce clubul dâmbovițean primea un ultimatum să își rezolve problemele cu deciziile BAT neachitate. Termenul pentru rezolvarea acestor probleme era până în 15 iulie, data în care se terminau înscrierile în campionat, altfel fosta multiplă campioană nu ar fi putut participa în nici o competiție națională de senioare în sezonul 2019-2020, cum decidea Consiliul Director în luna mai. Termenul de înscriere a fost mutat pentru 21 august, după ce cluburile nu s-au înghesuit să se înscrie în LNBF până nu au fost luate anumite măsuri de micșorare a taxelor și împărțire în grupe regionale în prima fază.

CSM Târgoviște are în continuare proces pe rol cu fostul antrenor, iar următorul termen este luna viitoare. În aceste condiții, deși nu îndeplinea criteriul de eligibilitate privind litigiile salariale sau decizii BAT, formația din Târgoviște va putea evolua în noua ediție de campionat, dar cu o limitare în plus. În LNBF 2019/2020 CSM va trebui să joace doar cu românce, după ce în ultimii ani a avut interdicție la transferuri internaționale, dar putea să legitimeze jucătoare care evoluau în campionatul nostru în aprilie 2014 (de când există sancțiunea) și cartea lor verde a rămas aici.

„Secretarul general al FRB, dl. Dan Berceanu, prezintă lista cluburilor care s-au înscris în LNBF. Se discută situația cluburilor și se validează participarea în LNBF și CRF a celor 14 echipe, cu precizarea că CSM Târgoviște nu are voie să transfere jucătoare străine (va juca doar cu românce)”, se precizează pe site-ul federației cu privire la deciziile luate de Consiliul Director.

În ceea ce privește limita de straniere, aceasta a fost fixată la 5, cu excepția celor de la ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe. Campioana participă în EuroCup, astfel că poate aduce două straniere în plus. Iată ce s-a votat cu privire la limita de straniere:

„Jucătoare străine: echipele din grupele EST, VEST, A, B, 1-6, 7-14 cu excepția celor care participă în cupe europene FIBA, au dreptul să aibă în lotul lărgit și să înregistreze pe foaia de arbitaj maxim 5 jucătoare străine (dintre cele 5 străine, maximum 2 non-europene). Echipele din cupele europene au dreptul să aducă în plus doar 2 jucătoare străine, indiferent de naționalitate, cu drept de joc pe toată durata sezonului competițional intern”.

Propunerea de la mijlocul acestei luni era ca echipele participante în cupele europene FIBA să poată aduce în plus doar 2 jucătoare stărine pe perioada participării în competiția europeană.

Regula româncelor pentru sezonul următor s-a păstrat așa cum a fost votată în luna mai:

„Cel puțin două jucătoare românce prezente în permanență pe teren, dar cel puțin o jucătoare U23 trebuie să fie pe toată durata jocului; regula este valabilă pentru toate grupele LNBF și CRF”.

Și în sezonul precedent era obligatorie prezența a 2 jucătoare autohtone în teren pe toată durata partidei, dar regula U23 se aplica doar în primele două sferturi. Referitor la straniere, regulamentul prevedea maximum 5 jucătoare străine (maximum 2 non-europene) în grupa A și grupa Roșie, iar pentru a doua grupă valorică (B și Galbenă) limita era de 3 straniere, maxim una non-europeană.

ACS Sepsi SIC a avut 6 straniere în lot la începutul sezonului trecut, când juca în EuroCup. După accidentarea lui Pasic și despărțirea de Allen a avut și perioade când s-a bazat doar pe 4 straniere. După venirea lui Topuzovic au avut din nou 6 și pe final trebuia să lase una în afara foii de joc. CSM Satu Mare a mers pe aceleași 5 jucătoare străine tot sezonul, având parte și de o accidentare de câteva luni a lui Tavic. FCC ICIM Arad a avut maxim 4 straniere în același timp în lot, deși a făcut mai multe schimbări.

Olimpia CSU Brașov a început cu 4 jucătoare de altă naționalitate în lot, a jucat mult cu 3 și a terminat cu 5 în lot, dar una accidentată. CSM Târgoviște a avut doar 2 straniere, din cauza ariei mici de selecție. Universitatea Cluj a avut la un moment dat 5 straniere în lot, dar în meci n-a avut mai mult de 4, pentru că trebuia să lase una din cele 3 americance în afara foii.

Phoenix Știința Constanța a fost singura echipă din a doua grupă valorică cu numărul maxim de straniere, 3. A rămas cu cele trei și când a urcat în prima valorică, deși putea să aducă încă două. CSU CSM Oradea a adus două straniere la începutul sezonului, dar a terminat doar cu autohtone din cauza problemelor financiare. Din a doua grupă valorică CSM Târgu Mureș și ACS KSE Târgu Secuiesc au mai avut câte o americancă în lot, la care i-au dat drumul înainte de finalul campionatului. CSM Alexandria și echipele bucureștene, Rapid și Agronomia, au apelat doar la jucătoare autohtone.

În această vară ACS Sepsi SIC a anunțat numele a 6 straniere pentru stagiunea următoare. FCC ICIM Arad are 4, plus una care are și cetățenie română. CSM Satu Mare a anunțat până acum o singură jucătoare de altă naționalitate în lot. CSM Alexandria a început pregătirile și se bazează doar pe românce, iar dinspre celelalte echipe nu au apărut încă prea multe informații despre lot.

Perioada de transfer a început în 27 august și se încheie cu 72 de ore înainte de primul joc din LNBF. Prima rundă este programată în 2 octombrie. Echipele vor avea dreptul să transfere maxim 5 jucătoare străine și sunt permise 6 înlocuiri de jucători străini și români până la 28 februarie 2020. Ca o noutate față de anul trecut este transferul în cazul unei accidentări grave, în perioada 1-31 martie, cu aprobarea Comitetului Executiv. Jucătoarea accidentată nu va mai avea drept de joc până la finalul campionatului în curs.

*foto: Miska Brigitta

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!