Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Tensiunile dintre Constanța și Sepsi continuă. Acuze false în mediul online din partea oficialilor vicecampioanei

Flaviu Ilie

Flaviu Ilie
20.02.2024

Tensiunile dintre Constanța și Sepsi continuă. Acuze false în mediul online din partea oficialilor vicecampioanei

Tensiunile dintre cele două forțe ale baschetului feminin la ora actuală continuă, la aproape o săptămână după primul duel direct din acest sezon. CSM Constanța a câștigat cu 94-84 prima confruntare din acest sezon cu Sepsi-SIC. Disputa de la Sfântu Gheorghe urma să se dispute pe 2 martie, la scurtă distanță de restanța din etapa a șaptea, dar a fost amânată la cererea gazdelor.

Printr-un comunicat de pe rețelele de socializare, constănțenii afirmă că au răspuns printr-o dovadă de fairplay săgeților aruncate în mass-media de către rivala lor. Astfel, marinarii au acceptat amânarea partidei din 2 martie, deși cererea formației din Covasna nu ar fi venit cu două săptămâni înainte de meci.

Conform art. 12.24 din Regulamentul General de Organizare al Competițiilor de Baschet, Comisia de Competiții poate aproba reprogramarea unor meciuri, dacă există o cerere formulată cu 15 zile înainte de data la care urma să aibă loc meciul a cărui amânare se cere. Acest aspect nu a fost respectat în cazul turului dintre Constanța și Sepsi, când formația de la malul Mării Negre ar fi formulat cererea de reprogramare cu doar cinci zile înainte.

Andrei Talpeș, directorul de la CSM Constanța, a vorbit despre decizia de a accepta cererea rivalelor, afirmând că nu au fost îndeplinite condițiile regulamentare:

„Iată că roata s-a întors. Însă așa cum am declarat și la finalul partidei pe care am câștigat-o cu Sepsi pe teren propriu, pe noi ne interesează mai puțin ce se întâmplă în afara terenului de joc, indiferent de adversar. Am fi putut să luăm de asemenea o poziție beligerantă, mai ales că nu s-au întrunit condițiile regulamentare pentru o amânare, însă preferăm să ne concentrăm în continuare la jocul de baschet”, a declarat Talpeș, conform paginilor de social-media ale CSM Constanța.

CSM Constanța susține că cei de la Sepsi ar fi trimis cererea de amânare marți, 20 februarie. Din informațiile noastre, această ipoteză este falsă, iar cererea ar fi fost formulată cu patru zile mai devreme, pe 16, cu fix 15 zile înaintea disputei directe.

Pentru a clarifica această situație, l-am contactat pe Istvan Pasztori, team-managerul campioanei României. Iată cum a decurs această conversație:

Într-un comunicat recent al celor de la CSM Constanța, directorul lor, Andrei Talpeș, afirmă că a acceptat amânarea returului dintre echipa lor și echipa dumneavoastră, deși cererea voastră de amânare nu ar fi fost făcută la timp. Acum, din informațiile noastre, aceasta a fost formulată cu 15 zile înainte de meci, pe 16 februarie. Cum comentați?

Pe data de 16 februarie, ora 12:46, a fost scrisă cererea de reprogramare, fiindcă în sala noastră este organizat Trofeul Carpați de Federația Română de Handbal și nu avem sală. Pentru astfel de evenimente cred că ar trebui să jucăm în Sepsi Arena.

Ce părere aveți despre faptul că de la Constanța s-a aruncat o săgeată pe acest subiect, ei afirmând că v-au răspuns cu fairplay după toată tevatura creată în mass-media?

Dacă din primul moment respectăm regulamentul, nu are rost să discutăm despre tema aceasta. Fiindcă ei au trimis o cerere de reprogramare în timp, dar nu era trecută ziua în care se amână meciul. Nu ar fi trebuit să fie luată în considerare de CCCO. Ați văzut de ce decize am avut parte. Mergem în continuare mai departe și nu vrem să vorbim dacă meciul este amânat sau nu. Jucăm baschet și restul o rezolvă clubul.

Câteva ore mai târziu după acest apel telefonic, clubul Sepsi-SIC a venit cu un comunicat ca replică la declarațiile făcute publice de către constănțeni, în care au publicat dovezile conform cărora cererea de reprogramare a fost făcută la data de 16 februarie. Marinarii au răspuns la patru zile distanță la mail-ul primit din partea covăsnenilor, cerând informații legate de programarea antrenamentelor.

„Conducătorul secției de baschet a ACS Sepsi-SIC, Pásztori István, a depus în timp util, către CSM Constanța, cererea oficială pentru devansarea meciului, în ciuda afirmațiilor contrare făcute de conducerea clubului de pe litoral în mediul online (aceștia pretind că au primit scrisoarea pe 20.02.2024). Pentru a dovedi că procedura a foat corectă, vă prezentăm data trimiterii email-ului în imaginea de mai jos, email care nu este adresat doar celuilalt club, ci și membrilor comitetului de competiții al Federației Române de Baschet (16.02.2024, ora 12:46).

Este important să subliniem faptul că Sepsi-SIC a respectat toate regulile în cadrul procedurii și a depus cererea în termenul stabilit, conform prevederilor regulamentului Federației Române de Baschet.

Decizia de amânare nu s-a luat din cauza unui concert sau a altui eveniment neinteresant, ci din cauza unei suprapuneri de program cu alt eveniment sportiv. În perioada 1-3 martie, Arena Sepsi găzduiește un turneu internațional de handbal, la care participă echipa națională feminină sub 18 ani a României, alături de echipele naționale ale Ungariei, Spaniei și Poloniei. În echipa națională a României, cinci sportive din secția noastră de handbal, inclusiv antrenoarea au fost incluse în lot.
Clubul nostru, în spiritul fair-play-ului și în urma unei analize atente a situației, a decis să devanseze meciul, oferind astfel suporterilor și echipelor condiții optime pentru desfășurarea întâlnirii. Desigur, Sala de Sport Szabó Kati este, de asemenea, disponibilă pentru noi, dar conducerea clubului consideră că suporterii și cele două echipe merită să joace în cele mai bune condiții, în fața cât mai multor fani posibil.”,
se arată în comunicatul oficial de pe sepsi-sic.ro.

Sepsi-SIC subliniază că întregul proces a fost total conform regulilor și că pe tot parcursul procesului de luare a deciziei, a respectat în mod riguros regulamentele Ligii Naționale și prevederile acestora. Clubul rămâne dedicat integrității evenimentelor sportive și respectării principiilor fair-play.

CEREREA DE REPROGRAMARE POATE FI VIZUALIZATĂ AICI.

Federația Română de Baschet a aprobat reprogramarea meciului în devans, pentru a se putea juca în Arena Sepsi. Returul dintre cei doi granzi din LNBF va avea loc pe 29 februarie, de la ora 19:00.

*foto:

1 comentariu la aceasta stire:
  • didi.alex. :

    TALPES
    Piticul cu pixul generos, cum vrea sa fie știut in lumea sportului, rămâne dator la capitolul fair-play pe mai multe planuri....
    Cum vine asta ....nu ai echipa de junioare dar faci transferuri de jucătoare străine?
    ... sau e suficient sa plătești la FRB încă cateva turnee de 3x3 si se rezolva? ...joci meciul asta in care la Sepsi lipsesc vreo 3 jucătoare plecate la naționale... si spui ca esti imaculat... Doar ca sa fii pe primul loc?
    E clar ca Sepsi a pierdut un mare capital, prin răcirea relațiilor cu Sergiu Gherdan, si acesta croșetează pentru Marinari..... sunt curios daca pot sa câștige campionatul împotriva lui Sepsi!
    Dar sunt foarte curios, doar eu vad ca Talpeș se zbate sa câștige cu orice preț un trofeu la feminin? (la masculin stie clar ca e mana moarta ... si probabil asta i-a propus Sergiu prin influenta lui la feminin) Probabil face parte din programul de management.

    cu 2 luni în urmă (21.02.2024) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!