Final 1 2 3 4 T
Oradea 19 15 18 24 76
Dinamo 20 19 13 20 72
  • Cupa României Masculin
  • Final 4
  • Semifinale
  • 09.02.2020
  • 15:15
  • TV: Digi Sport 3
  • Arbitru: Podar Bogdan
  • Arbitri secundari: Stoica Ciprian, Faur Alin Mircea
  • Comisar: Oprea Marian
  • Sala "Horia Demian"
  • 600 spectatori

F4. CSM CSU Oradea întâlnește Dinamo Știința în prima semifinală a Cupei României

CSM CSU Oradea – Dinamo Știința București este prima semifinală din cadrul turneului Final 4 al Cupei României, care se desfășoară duminică și luni la Sala Horia Demian din Cluj-Napoca.

Bihorenii vin după o înfrângere dureroasă în FIBA Europe Cup, după o deplasare extrem de lungă și dificilă pe terenul celor de la Tsmoki Minsk. Oradea a egalat de la -17, a avut avantaj cu două secunde rămase de jucat, dar a pierdut meciul în prelungiri, după un coș pe sirenă înscris de bieloruși.

Astfel, CSM CSU Oradea a fost eliminată din FIBA Europe Cup, dar în campionatul intern stă extrem de bine. În partidele din Grupa Roșie au câștigat cu Timișoara, scor 83-61 și chiar contra lui Dinamo Știința, 73-69. Bihorenii sunt pe primul loc în clasamentul Ligii Naționale, cu 14-2.

De partea cealaltă, Dinamo Știința vine după ce la mijlocul acestei săptămâni a reușit o victorie spectaculoasă contra celor de la CSU Sibiu, scor 79-78 și se află pe locul cinci în LNBM, cu 6-11.

Drumul spre Final Four al celor două echipe

Pentru a ajunge în Final Four-ul de la Horia Demian, Dinamo Știința s-a impus într-o dublă manșă dificilă în fața Stelei. Astfel, alb-roșii au pierdut în tur 83-78, dar în retur s-au impus cu 78-69. În optimi Dinamo pierduse la fel, în deplasare, în fața celor de la CSM Mediaș (79-84), pentru ca apoi să câștige acasă la scor, 105-76.

De partea cealaltă CSM CSU Oradea a intrat în competiție direct din sferturi, acolo unde s-a impus în dubla manșă în fața celor de la SCM U Craiova, scor 83-72 și 77-65.

Continuitatea celor din Oradea vs întăririle lui Dinamo

CSM CSU Oradea are cu siguranță un lot mai închegat decât cel al dinamoviștilor. De asemenea, bihorenii au construit pe scheletul echipei care a câștigat titlul în sezonul precedent, singura schimbare fiind Aaron Broussard în locul lui Muha Pasalic. De asemenea, Kris Richard a primit cetățenia română și, alături de „Gicu” Watson și de Bobo Baciu oferă numeroase opțiuni pentru antrenorul Cristian Achim.

De partea cealaltă, Dinamo Știința l-a păstrat doar pe Ousmane Barro din contingentul de străini de anul trecut. De asemenea, l-a adus pe fostul căpitan al Timișoarei, Mladen Jeremic, dar și pe fostul pivot al lui Phoenix Galați, Tony Gugino. Armin Cane, Javon Masters și mai ales Andrija Milutinovic au adus un plus pe faza ofensivă pentru trupa din capitala țării.

Avantajul pentru Dinamo vine însă la jucătorul U23, acolo unde Tudor Costescu are cel puțin trei opțiuni de valori apropiate, pe Andrei Calenic, Anton Diaconescu și Mihnea Andrei. De partea cealaltă, Cristian Achim se bazează doar pe Tudor Fometescu, cu un progres vizibil în acest sezon, și pe Edi Petrescu.

Absențele din lotul celor două opțiuni

Ambelor echipe le lipsesc însă jucătorii tineri care deveniseră prima opțiune. Astfel, la Oradea lipsește Bobe Nicolescu, cel care s-a luptat constant cu accidentările în ultima perioadă. De partea cealaltă lipsește Marcu Badiu, cel care devenise o opțiune pentru naționala României. În locul său a fost împrumutat Radu Voinescu de la Steaua. Rămâne de văzut dacă tânărul baschetbalist se va impune în rotația lui Tudor Costescu. De asemenea, de la Dinamo a lipsit în tot acest sezon tânărul Dani Ioniță, cel care are o accidentare serioasă la spate.

Interesant de precizat este că în acest sezon cele două echipe s-au întâlnit de trei ori și de fiecare dată a avut câștig de cauză Oradea. Ultima victorie a alb-roșilor în fața Oradiei datează din 4 februarie 2017, un 93-81 pentru dinamoviști. Danilo Tasic reușea atunci 21 de puncte și 11 recuperări, în timp ce pentru CSM CSU Oradea cel mai bun marcator a fost  Andrei Mandache (20 de puncte).

Prima semifinală din Cupa României, între Dinamo Știința și CSM CSU Oradea, se joacă duminică, 9 februarie, de la ora 15:15. Meciul este difuzat pe Digi Sport 3.

*foto: Roby Boros