Final 1 2 3 4 T
Hapoel Holon 22 15 21 20 78
U BT Cluj 20 16 19 13 68
  • Champions League
  • 03.11.2021
  • 19:45

U-BT Cluj-Napoca se pregătește de derby-ul cu Hapoel Holon din BCL

David Istrate
02.11.2021

Miercuri, 3 noiembrie, U-BT Cluj-Napoca va disputa cel de-al treilea joc din grupa G a Basketball Champions League. Campioana României o întâlnește pe Hapoel Holon, formație ce a jucat până acum un singur meci în actuala stagiune a competiției europene.

Partida din etapa secundă între Darussafaka Istanbul și Hapoel Holon a fost amânată, din cauza apariției unor cazuri de Covid-19 în lotul grupării din Turcia. Prin urmare, viitoarea adversară a alb-negrilor a rămas doar cu victoria obținută în runda inaugurală, pe terenul lui Happy Casa Brindisi: 88-61.

Israelienii au început foarte bine campionatul intern și au câștigat primele trei meciuri, jucate împotriva lui Maccabi Rishon (101-67), Ironi Ness Ziona (85-73) și Gilboa Galil (84-82). Însă, Hapoel Holon a fost învinsă în ultima etapă de Hapoel Ierusalim, o altă echipă angrenată în BCL, la o diferență de 20 de puncte: 84-104.

Așadar, în acest moment, formația ce joacă partidele de pe teren propriu în Holon Toto Hall, o arenă de 5500 de locuri, are un bilanț de cinci victorii și două înfrângeri.

Hapoel Holon a fost înființată în 1947, acum 74 de ani, și este una dintre fondatoarele primei divizii. În primele două sezoane din istoria ligii, a terminat pe locul al doilea, performanță atinsă și în 2018. Gruparea din orașul aflat la sud de Tel Aviv a început noul secol în eșaloanele inferioare ale Israelului, reușind să promoveze de-abia în 2007 în prima ligă.

Stagiunea 2007-2008 a fost de vis pentru Hapoel Holon, care a reușit să întrerupă dominația lui Maccabi Tel Aviv și să obțină titlul. De atunci, Hapoel a mai ajuns o dată în semifinale și o dată în finală, câștigând doar două Cupe ale Statului.

Trupa israeliană evoluează în auriu și violet, culorile lui Los Angeles Lakers, fapt deloc întâmplător. În mod normal, echipele care se numesc „Hapoel” joacă în alb și roșu, însă Holon a primit echipamentele aurii-violete de la un suporter cu dublă cetățenie, ebraică și americană, și de atunci intră pe teren în culorile campioanei NBA din 2020.

Acesta nu este singurul motiv pentru care Hapoel Holon este recunoscută la nivel internațional. Formația ce ocupă locul al doilea în grupa G a ajuns în semifinalele FIBA Europe Cup în ediția 2018-2019, iar sezonul trecut a câștigat Liga Balcanică și a ajuns până în Final 8-ul Basketball Champions League.

Din această stagiune, următoarea adversară a lui U-BT este antrenată de Maurizio Buscaglia, un tehnician italian în vârstă de 52 de ani. Acesta și-a început cariera în 1995, la Anzola Bologna, și le-a mai antrenat pe Salus Bologna, Piove di Sacco, Mestre, Aquila Trento, Perugia, Reggio Emilia și Brescia.

De asemenea, Buscaglia este antrenorul naționalei Olandei. În 2015, a fost numit cel mai bun tehnician din Italia, iar în 2016 a câștigat aceeași distincție în EuroCup.

Buscaglia are la dispoziție cinci americani, un francez și opt israelieni. Dintre străini, doar doi au evoluat și în sezonul trecut la Hapoel Holon. Este vorba de Chris Johnson, baschetbalist cu experiență în NBA la Memphis Grizzlies, Boston Celtics, Philadelphia 76ers, Utah Jazz și Milwaukee Bucks, și de Frederic Bourdillon.

Pe lângă aceștia, Joe Ragland mai are experiență în Israel, în timp ce restul vin de la formații din Letonia (Michale Kyser), Bosnia & Herțegovina (Steven Gray) și Polonia (Mark Ogden). Hapoel Holon îl are în lot pe Guy Pnini, unul dintre cei mai recunoscuți jucători israelieni, câștigător al Euroligii cu Maccabi Tel Aviv în 2014.

De asemenea, dintre autohtoni, Rafi Menco și Niv Misgav au mai arătat mult potențial. Menco are medii de 11.0 puncte, 4.0 recuperări și 2.4 pase decisive, iar Misgav s-a remarcat cu 6.4 puncte, 2.4 pase decisive și 1.8 recuperări.

Până acum, cei mai buni jucători ai lui Holon au fost Johnson (14.8 puncte, 5.2 recuperări, 2.0 intercepții), Ragland (13.6 puncte, 6.6 pase decisive, 3.4 recuperări) și Gray (12.2 puncte, 3.0 pase decisive și 2.2 recuperări).

Așadar, U-Banca Transilvania nu va avea o misiune deloc ușoară pe terenul lui Hapoel Holon. Totuși, ardelenii au un moral foarte bun, venind după două victorii obținute la prima participare în grupele BCL și după alte opt partide câștigate pe plan intern.

Mai mult decât atât, elevii lui Mihai Silvășan se află pe primul loc în întreaga competiție la procentajul aruncărilor de două puncte (65.2%) și pe poziția a patra la procentajul aruncărilor din acțiune (48.3%). Andrija Stipanovic este liderul BCL la procentajul aruncărilor din acțiune (82.4%), în timp ce Patrick Richard se află pe locul al 5-lea la media de puncte marcate (20.5).

Prin urmare, se anunță o confruntare extrem de interesantă în Holon Toto Hall. Disputa dintre U-BT Cluj-Napoca și Hapoel Holon are loc miercuri, 3 noiembrie, de la ora 19:45, în direct la Look Sport.

*foto: Manases Sandor/u-bt.basketball, championsleague.basketball