Stiri Juniori U20 Feminin

Apărarea face diferența pentru Gaz Metan

Adrian Micinic

Adrian Micinic
27.02.2013

Gaz Metan Mediaș a făcut o nouă demonstrație în ceea ce privește jocul colectiv, risipa de efort și capacitatea de a scoate adversarul din ritm. Ardelenii au învins pe BK Ventspils, echipa cu cele mai bune procentaje la aruncări în EuroChallenge, și au demonstrat încă o dată că sunt o echipă extrem de puternică din toate punctele de vedere.

Trupa lui Marcel Țenter a învins pe BK Ventspils mizând pe ingredientele mai sus enunțate și chiar dacă a încheiat aventura europeană are toate motivele de a ridica privirea. A făcut o campanie spectaculoasă pe plan continental.

În primul rând acest succes se datorează entuziasmului și al implicării totale, atât din punct de vedere fizic cât și emoțional pentru echipa învingătoare. Gaz Metan a pus presiune pe adversar de fiecare dată când acesta a avut mingea. Acest lucru a scos din ritm întreaga echipă letonă, meciul fiind asemănător, datorită acestui aspect, cu cel din urmă cu două săptămâni când adversar a fost Pinar Karsiyaka.

Elevii lui Marcel Țenter s-au apărat deosebit de agresiv pe parcursul primelor 20 minute de joc. Tracul, cauzat de miza meciului și gândul că echipa se poate califica în playoff-ul competiției organizate sub egida FIBA Europe, a împiedicat pe Gaz Metan să se exprime coerent pe faza ofensivă. Totuși, reprezentanta României a avut numeroase șanse de a finaliza din poziții avantajoase, uneori fără a avea contestată aruncarea. Însă, precizia a lăsat de dorit.

Din punct de vedere tactic, lipsită de o extremă mică (poziția 3) capabilă să joace un număr important de minute, Gaz Metan a evoluat preț de 35 minute cu trei fundași. Acest lucru nu a avut darul de a surprinde, cum de altfel nici jocul extrem de agresiv de faza de apărare, cu presiune exercitată la nivel ridicat asupra oamenilor mici ai adversarului nu a avut darul de a fi ceva nemaiîntâlnit în jocul echipei lui Marcel Țenter. Totuși, aceste aspecte nu au putut fi contracarate de adversar, Mediașul având un evident ascendent asupra adversarului pe pozițiile mici și pe agresivitate fizică. În schimb, Țenter a rotit jucătorii frecvent, fiecare dintre aceștia bifând minute de joc limitate urmate de momente de respiro. A fost o mostră în ceea ce privește modul în care se joacă baschetul modern: jucătorii lasă totul pe parchet, efort fizic maxim!

Gaz Metan s-a apărat colectiv și a depus un efort fizic ieșit din comun. Fără a mai ține cont de miză, risipa de efort din apărare nu avea cum să nu se resimtă la capitolul finețe, aspect de care trebuie ținut cont în oarecare măsură atunci când te afli în atac, cu precădere pe finalizare. Astfel, Ventspils nu a avut prea multe șanse de a arunca la coș, iar pe parcursul sfertului al doilea a pierdut posesia mingii de 9 ori. Ceea ce este enorm chiar și pentru o echipă modestă, cu atât mai mult pentru o trupă cum este cea din Letonia, cu experiență și blazon atît în zona baltică cât și pe plan continental.

În repriza a doua Gaz Metan a avut capacitatea de a gestiona avantajul obținut. Au fost foarte puține momentele în care Ventspils a reușit să se apropie cât de cât amenințător. De fiecare dată însă echipa lui Marcel Țenter a replicat. Acest lucru se datorează în mare măsură și capacității de a recupera sub panoul advers, capitol la care au excelat fundașul Shiloh și Krstanovic în prima repriză, respectiv Mladenovic și Nicoară în cea de-a doua. De asemenea, circulația mingii a fost mult mai bună pentru formația gazdă, dovadă în acest sens fiind și numărul acțiunilor finalizate cu coș de ambele protagoniste la capătul unor combinații. Cei din urmă au adus și câteva puncte importante în a doua jumătate.

Ivan Lilov nu a mai fost productiv pe faza ofensivă, ratând tot ce a aruncat la coș din afara semicercului, însă el a compensat în alte aspecte ale jocului. Deși nu are fizicul unui jucător de poziția 3, bulgarul nu s-a sfiit să se lupte, activitatea sa în defensivă fiind răsplătită cu mai multe posesii pierdute de adversar.

Andrei Mandache a fost excepțional din punct de vedere defensiv, însă a avut mari dificultăți în a realiza ceva util pe faza ofensivă în primul sfert. El și-a mai revenit pe parcurs, când a rămas la fel de util în defensivă. În schimb, Slobodan Dundjerski a oferit o seară de excepție pe faza ofensivă, atât la construcție cât și la finalizare, fiind impecabil la aruncările de două puncte și liderul echipei la pase decisive.

Ivan Ivanovic a avut o seară dificilă la finalizare, având 0/6 la aruncări în primele 20 de minute. Totuși, el a fost suplinit cu real succes de către Krstanovic, care a marcat toate punctele sale în prima repriză. În partea a doua Ivanovic a fost mai precis, inclusiv la finalizare. De altfel, căpitanul lui Gaz Metan a întrerupt și o serie negativă în ceea ce privește aruncarea de la distanță în EuroChallenge.

În concluzie, Gaz Metan Mediaș a jucat acest meci precum o echipă ce avea nevoie de victorie pentru a se califica. A avut trac, a fost imprecisă la finalizare din cauza lipsei de claritate, dar a compensat din plin cu intensitate, dăruire și inteligență. Echipa lui Marcel Țenter merită felicitată de întreg baschetul românesc pentru parcursul excepțional din acest sezon pe plan continental, iar faptul că a jucat astfel la ultima reprezentație în EuroChallenge reprezintă un bonus, o ultimă imagine de neuitat care ne face să sperăm că poate există o șansă să vedem baschet de calitate în România și să ne putem măsura valoarea cu echipe de pe întreg cuprinsul Europei.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!