Foto totalbaschet.ro: Răzvan Păsărică
Aproximativ două săptămâni au mai rămas până la debutul noului sezon competiţional al LNBM, timp suficient pentru a modifica întregul mod de desfăşurare al campionatului. Teoretic, în această perioadă meciurile de verificare ale grupărilor prim divizionare sunt în prim plan, practic, toţi ochii sunt aţintiţi pe numărul de formaţii care vor lua startul în întrecerea naţională respectiv sistemul de desfăşurare a următoarei ediţii.
După cum bine ştiţi, CSŞ Giurgiu a revenit asupra revenirii şi a decis să abandoneze lupta pentru supravieţuire. Conform unor surse apropiate, se pare că autorităţile locale au fost de acord să sprijine gruparea giurgiuveană în stagiunea 2013/2014, însă doar cu condiţia ca familia Iliescu să se depărteze de club. Din câte se pare acest fapt material nu s-a realizat, iar CSŞ Giurgiu nu a putut găsi sprijinul financiar necesar pentru a continua în prima ligă. Site-ul nostru a încercat, timp de două luni, să ia legătura cu Smaranda Iliescu, singura reprezentantă a clubului, însă aceasta nu a fost de găsit.
După episodul Giurgiu, Dinamo şi Ciuc, serialul se mută la Marea ... incertitudine. Farul Constanţa, o altă echipă pasageră în istoria Ligii Naţionale pare să eşueze, din nou, în larg. Cu un management defectuos, constănţenii sunt foarte aproape de a ancora undeva departe de LNBM. Nu este pentru prima dată când Farul se reuneşte pe ultima sută de metri. Acum doi ani, în liga secundă, Farul şi-a format lotul într-o săptămână, cu puţin timp la dispoziţie pentru a pregăti sezonul competiţional. Istoria s-a repetat anul trecut când constănţenii au transferat dintr-un foc, în luna septembrie, 4-5 jucători străini care au prestat exact pe seama baniilor primiţi (1000$). Suntem tot în septembrie, timpul nu este pierdut.
Totuşi, imprejurările sunt mult schimbate faţă de anii precedenţi. Acum avem parte de două locuri vacante în prima ligă, campionatul începe ceva mai repede faţă de anul trecut, iar însuşi Petrică Munteanu afirma că dacă nu are asigurarea participării în LNBM, atunci nu va încurca pe nimeni. Doar că întrebarea care se impune este următoarea: cum ar putea, în momentul de faţă, Petrică Munteanu să nu încurce pe nimeni ? Să se retragă din LNBM ? Să cumpere la pachet 6 străini şi să înceapă sezonul fără nicio pregătire tehnico-tactică-fizică ? Cine ar dori să preia echipa din Constanţa, cu câteva săptămâni înainte de debut ? O echipă formată pe ultima turnantă ? Rămâne de văzut ...
În altă ordine de idei, site-ul nostru a solicitat o cerere în baza legii 544/2001 (privind liberul acces la informaţiile de interes public) atât Consiliului Judeţean Constanţa cât şi Consiliului Local Constanţa. Motivul acestei interpelări îl constituie publicarea sumelor de care Farul Constanţa a dispus în ultimele două sezoane. Termenul în care administraţia publică este obligată să răspundă, sub sancţiuni pecuniare, este de 10 zile. Aşa cum era de aşteptat "sponsorul echipei", Consiliul Judeţean Constanţa, tace mâlc. Cererile au fost remise pe data de 15 august, iar Consiliul Local a răspuns în termen în timp ce Consiliul Judeţean, din care face parte şi Petrică Munteanu, nu s-a sinchisit să ne ofere vreun răspuns. Contactată telefonic, persoana din cadrul relaţiilor cu publicul ne-a îndrumat să aşteptăm, pentru că aleşii au treburi mai urgente de rezolvat.
Până la soluţionarea acţiunii în contencios administrativ am decis să iau la rând fiecare hotărâre de Consiliul Judeţean şi, în cele din urmă, am reuşit să găesc documentele ce atestă sumele virate de autorităţi în conturile echipei Farul. Astfel marinarii au beneficiat, după cum urmează:
Sezonul competiţional 2011-2012: 450.000 RON
Suplimentare anul 2012: 900.000 RON
Partea a 2-a a sezonului 2013: 900.000 RON
Actul constitutiv
*Consiliul Local nu a alocat nicio sumă echipei de baschet
Comparativ cu sumele obţinute de Giurgiu, marinarii nu au de ce să se plângă. Culmea, chiar dacă suma atribuită sezonului precedent, de 1.800.000 RON (aproximativ 400.000 euro) a fost împărţită în două tranşe egale, diferenţa calităţii jucătorilor(dar şi de preţ) dintre prima parte a sezonului şi cea de a doua, este imensă. Nu doresc să sugerez absolut nimic, ci doar constat un aspect ce ridică semne de întrebare.
De asemenea, venirea lui Bubanja la Farul a ridicat alte semne de întrebare. Sârbul, recunoscut pentru aptitudinile sale de agent a "evoluat" pe poziţia de antrenor secund sfătuindu-şi propriii jucători să paseze mingea mai mult celor reprezentaţi de către el. După un timp Bubanja a mersi mai departe încercând insistent să-i înregimenteze pe sportivii nereprezentaţi.
Revenind la posibilitatea retragerii din LNBM, din partea FRB nu există nicio informaţie privind viitorul echipei constănţene. Trebuie remarcat că, spre deosebire de anii precedenţi, forul românesc nu mai pune presiuni pe autorităţile locale de a încerca reglementarea situaţiei în oraşele unde sprijinul financiar acordat baschetului scade dramatic. Nu vreau să îmi dau cu părerea dacă e mai oportun un campionat cu 16 echipe sau unul cu 10(poate cu altă ocazie), cert e că de fiecare dată când au apărut asemenea probleme fostul preşedinte al FRB, Carmen Tocală, se deplasa în oraşele respective şi, folosindu-şi abilitătile remarcate de mediatoare, reuşea să păsuiască clubul de la o desfiinţare sigură.
Acestea fiind spuse, credeţi că vom mai zări Farul prin LNBM şi în sezonul viitor ?
6 comentarii la aceasta stire:
.....
cu 11 ani în urmă (05.09.2013) RaspundeDin pacate probabilitatea sa inventeze ceva frumos fe(de)latia este extrem de mica, in schimb probabilitatea sa avem un campionat schiop si ciung este uriasa..... Asesoft s-a inscris in Eurocup dar nu o sa aiba cu cine sa joace pe plan intern.... la fel si celelalte echipe participante in cupe.... Daca fe(de)latia nu inventeaza ceva destept trendul o sa fie foarte descendent si atunci vor renunta si nume mari pentru ca nu vor avea impotriva caui sa mai joace!
...
cu 11 ani în urmă (05.09.2013) Raspunde400.000 euro risipiți pe o pseudo echipă. de ce e nevoie ca fiecare oraș sa aibă echipă de baschet, dacă este evident că nu o poate susține? dacă este evident că nu poate face performanță? dacă este evident că nu se cresc jucători români? doar ca să cheltui banii publici?
12 echipe
cu 11 ani în urmă (05.09.2013) RaspundeUn campionat cu 12 echipe si fiecare echipa joaca 3 meciuri cu fiecare. Astfel, o echipa disputa un total de 33 de meciuri sanatoase.
de la Constanta
cu 11 ani în urmă (05.09.2013) RaspundeBaschetul in Constanta este destul de popular. Insa nu la nivelul Consiliului Local/Judetean care are alte indeletniciri (sa desfiinteze spitale pentru a pune mana pe parcele de pamant, etc). Potential este, copiii vor, fostii jucatori ai Farului + altii investesc in copii si in turnee juvenile ... dar cu cine? Atata timp cand sunt usi inchise prin birouri, n-ai sustinere logistica, bani s-ar gasi si din sponsorizari. O rectificare: management defectuos? S-a reusit o promovare in conditiile financiare precare si toata lumea a fost platita, contractele au fost respectate, chiar daca au fost mici intarzieri. In cazul de fata managementul a fost ok spre mediocru (chiar daca Cernat trebuia dat afara dupa dezastruosul tur iar presedintele nu a luat atitudine, ba mai mult dadea in jucatorii pe care tot el si antrenorul i-a adus). Singura problema la C-ta e politicul, si singura varianta viabila este sa se schimbe si sa nu mai iasa ''alesii'' nostri care au prioritati imobiliare mai mult (vor sa distruga si FC Farul ca sa puna mana pe parcela de acolo din jurul stadionului). Mi-e sila ca oamenii i-au votat pe acesti oameni reci si pasivi cand vine vorba de sport ... Uitati-va pe acele hotarari de buget sa vedeti cate sume se duc la persoane fizice cat si la Fundatia pentru Promovarea Sportului Constantean. DSJ e in coma de mult timp, iar Consiliul isi joaca interesele fara sa asculte macar o mica parte din cetateni. La Constanta suntem in coma din cauza lor, insa avem nevoie de continuitate ca sa putem face ceva. Farul nu este o pseudo-echipa, are traditie in baschet, doar ca in Romania ... asa functioneaza FRB, CJC, MTS ...
salarii
cu 11 ani în urmă (05.09.2013) RaspundeLa ce bani au primit...la niste calcule (dupa ce scadem restul cheltuielilor) rezulta ca isi permiteau macar 6 jucatori carora un salariu de 3000 de Euro/ luna era foarte bun si erau jucatori extrem de buni care veneau pentru suma asta!
cu subiect si predicat
cu 11 ani în urmă (08.09.2013) RaspundeCand cheltui aproape jumatate de milion de euro si te prezinti in asemenea hal(nu mai e cazul sa ne pitim dupa cires)ori esti absolut habarnist in management ori esti bandit,ori evident ambele!Ca sa nu fiu inteles gresit ca as avea vreun dinte impotriva constantenilor(absolut departe de mine asa ceva)situatia este asemanatoare,ba chiar mai putreda in cazul cluburilor care cheltuie de vreo 2-3 anisori milionul per sezon(!!!)pentru prestatii absolut modeste comparativ cu aceste eforturi financiare.Tragedia este ca intr-un final tot sportul va avea de suferit,fiindca nimeni nu va mai baga la nesfarsit bani ca sa nu obtina nimic,ci doar ca sa se parvina niste ilustri nimeni...
Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.
Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.
Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.
După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!