Gaz Metan Mediaş mai are nouă zile până la disputarea primului joc oficial din sezonul competiţional 2012/13. Trupa pregătită de către Marcel Ţenter va întâlni pe Ural Ekaterinburg în turul preliminar al FIBA EuroChallenge, într-o dublă manşă, partida inaugurală urmând a se desfăşura la Sala Transilvania din Sibiu, pe 25 septembrie. Jocul retur va avea loc în Rusia, o săptămână mai târziu.
Echipa de pe Târnava Mare a avut, şi mai are, de pus la punct foarte multe lucruri. Spre deosebire de alte formaţii, Gaz Metan trebuie să se prezinte la un nivel foarte bun încă din primele două meciuri oficiale întrucât ele vor stabili programul şi durata aventurii europene pentru echipa din Mediaş.
În această vară Gaz Metan a schimbat întreg staff-ul tehnic, s-a despărţit de cinci jucători din rotaţia de bază cu care a încheiat ediţia precedentă de campionat şi a înregimentat şase baschetbalişti. Astfel, pe fondul acestui număr impresionant de noutăţi, toată lumea se află în faţa unui nou început. Chiar şi senatorii de drept ai echipei, precum Nicoară, Mitchell sau Dumitrescu, aflaţi la cel de-al 4-lea, respectiv al 5-lea sezon la această echipă.
Continuăm în aceeaşi notă şi subliniem faptul că trei dintre jucătorii lui Ţenter se află la prima experienţă în baschetul românesc Presiunea va apăsa pe umerii acestora încă de la început. Graham, St. John şi Dundjerski se vor număra printre jucătorii din rotaţia de bază. Similar lui Andrei Mandache, jucător revenit în România după un sezon în Cipru. Arădeanul are şi mai puţin timp de acomodare respectiv de adaptare la sistemul de joc şi la noii colegi de echipă întrucât el a venit de la echipa naţională pe 12 septembrie.
Astfel, deşi a fost una dintre cele mai harnice în ceea ce priveşte alcătuirea staff-ului tehnic şi al lotului de jucători, Gaz Metan Mediaş nu are nici măcar două săptămâni la dispoziţie pentru a se pregăti în formulă completă. Să nu fiu înţeles greşit. E foarte bine, sănătos, profesionist să-ţi alcătuieşti echipa din timp. Însă, există lucruri care nu pot fi controlate în totalitate de un club. Aşa s-a ajuns la situaţia în care unii jucători din lotul lui Gaz Metan au ajuns să facă cunoştinţă între ei cu mai puţin de 14 zile înaintea debutului oficial.
Rezultatele consemnate în jocurile de pregătire nu sunt foarte îmbucurătoare. În plus, însuşi Marcel Ţenter a declarat că nu este mulţumit de nivelul de execuţie pe ambele faze ale jocului. Afirmaţie făcută după ultimul meci de pregătire, cel cu BCM U Piteşti. Ţinând cont de cele din paragraful de mai sus, parcă rezultatele sunt cu atât mai puţin concludente. Însă, în acelaşi timp, adevărul este că medieşenii sunt presaţi de timp.
Un alt aspect ce merită atenţie se referă la adversar. Ural Ekaterinburg (campioana Superligii Rusiei, a doua competiţie ca importanţă în această ţară) nu a mai disputat meciul cu BC Timişoara în turneul din Croaţia. Nu poţi să nu-ţi pui semne de întrebare cu privire la motivul pentru care ruşii nu au fost prezenţi la acest eveniment. Dar sunt sigur că pentru Marcel Ţenter, ar fi fost extrem de utilă înregistrarea meciului cu Timişoara. Pe care mai mult ca sigur ar fi obţinut-o ţinând cont de faptul că Milorad Perovic, antrenorul asistent de la Mediaş, a petrecut mai mult de jumătate din sezonul precedent pe un post similar în staff-ul lui Predrag Badnjarevic, la actuala vicecampioană a ţării.
Ceea ce ştim despre Ural Ekaterimburg este faptul că echipa a fost prezentă în Croaţia, unde a învins pe Helios Domzale (Slovenia), scor 66-43, pe Cedevita Zagreb (Croaţia), scor 71-67, precum şi pe Enisey Krasnoyarsk (Rusia, din primul eşalon al Rusiei - Liga Profesionistă, formaţie ce a spulberat Timişoara la o diferenţă de 28 puncte), scor 72-69. Într-un alt meci, Ekaterinburg nu a avut nicio şansă în faţa lui Spartak St. Petersburg (Liga Profesionistă din Rusia), scor 63-80. În ceea ce priveşte lotul de jucători al lui Ural, vom reveni în cursul zilelor următoare cu o prezentare detaliată.
Revenind însă la Gaz Metan Mediaş putem să spunem că Ţenter poate miza în orice meci de tehnica pură de pivot a lui Mladenovic, jocul complet al lui Ivanovic, calităţile fizice ale lui Mitchell, capacitatea lui Mandache de a se apăra, apariţiile mereu surprinzătoare ale lui Nicoară. Rămâne să vedem dacă Tudor Dumitrescu, de a cărui experienţă şi aruncare de trei puncte Mediaşul ar avea nevoie foarte mare, poate să joace, respectiv în ce măsură noutăţile absolute - Graham, St. John şi Dundjerski - vor fi utile. Pentru că nu au timp de acomodare.
Rămâne de văzut în ce măsură principalele calităţi ale jucătorilor ce formează lotul pot fi folosite util de către antrenori, în aşa fel încât să se obţină un rezultat mare. Pentru că, să nu vă imaginaţi că Ural Ekaterinburg este o echipă modestă doar pentru că nu joacă în cea mai puternică ligă din Rusia, adversarul este unul redutabil. Cu siguranţă Mediaşul are calităţi fizice şi de asemenea dispune de jucători capabili din punct de vedere al jocului inteligent. Ce va fi? Aflăm marţi, 25 septembrie.
1 comentariu la aceasta stire:
Foto
cu 12 ani în urmă (16.09.2012) RaspundeVă rog să îmi cereţi acordul daca doriţi să publicaţi fotografiile mele.
Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.
Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.
Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.
După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!