Una dintre formațiile din Liga Națională cu cel mai mare progres în ultimii ani este CSM Constanța, care a reușit în acest an să se califice în Top 10 și luptă pentru accederea în playoff.
Una dintre persoanele care și-a adus aportul la această dezvoltare a grupării din orașul situat pe malul Mării Negre este Ginas Rutkauskas, managerul Constanței începând cu această vară.
Originar din Lituania, Rutkauskas a absolvit Facultatea de Medicină Sportivă din Tartu, Estonia, și apoi a lucrat vreme de 17 ani la Zalgiris Kaunas, ca doctor, manager și, mai târziu, manager general.
În 2007, a plecat în Rusia, la MBC Dinamo Moscova, unde a ocupat funcțiile de director sportiv și vicepreședinte, apoi a fondat Liga Profesionistă de Baschet din Rusia și, în perioada 2012-2015, a fost vicepreședintele lui Lokomotiv Kuban.
În 2015, Rutkauskas s-a întors în Lituania, la Zalgiris Kaunas, iar, doi ani mai târziu, a acceptat propunerea lui Brose Bamberg, devenind directorul sportiv al grupării germane. Din 2019 până în 2022, acesta a ocupat din nou funcția de vicepreședinte al lui Lokomotiv Kuban, părăsind gruparea rusească odată cu izbucnirea războiului din Ucraina.
După cinci luni de pauză, în care nu a stat departe de baschet, ci a continuat să urmărească meciuri din diferite ligi ale lumii, Ginas Rutkauskas a simțit tot mai tare dorința de a reveni într-o organizație sportivă și, chiar dacă a fost în discuții cu mai multe echipe, în cele din urmă a acceptat să semneze cu CSM Constanța.
„A venit o propunere foarte simplă și directă de-aici, de la Constanța”, ne-a explicat managerul general al Constanței, într-un interviu. „Celelalte echipe nu erau prea sigure, îmi spuneau: aaa, ok, hai că vedem. Am decis să vin să muncesc aici și să dau ce am mai bun. Andrei Talpeș (n.r. directorul CSM Constanța) este foarte ambițios și clubul are planuri mari.”
Rutkauskas a recunoscut că este o ieșire din zona de confort și că în ultima jumătate de an a încercat să își formeze o imagine de ansamblu asupra baschetului românesc. Scopul lui pentru acest sezon este ca organizația să nu piardă timp și bani.
„Dacă vrei să schimbi ceva, trebuie să știi cum să ajungi la rezultatul dorit. Nu poți să vii într-o țară și să schimbi lucrurile pentru a ți se potrivi. Trebuie ca tu să te adaptezi. Încerci să înveți câte ceva de la fiecare om, să respecți pe toată lumea și, la finalul sezonului, poate că și ei mă vor respecta. Contează rezultatele, evident, și cred că deja sunt. Dacă lumea crede că avem mulți bani, e o mare greșeală. Noi avem o altă abordare, alt tip de muncă, încercăm să avem chimie și să construim în timp. Banii nu sunt așa de importanți chiar dacă, evident, contează pentru un lot mai lung, pentru a alege anumiți jucători și așa mai departe.”
Având în spate experiența acumulată la formații ce au evoluat în Euroligă, în EuroCup și în campionate mai puternice ale Europei, Rutkauskas este conștient că e nevoie de răbdare pentru creștere însă e de părere că, dacă totul va fi în regulă cu noua arenă din Constanța, clubul va putea în trei ani să ajungă la nivel european.
Unul dintre aspectele pe care le-a învățat de-a lungul anilor e că baschetul este doar vârful iceberg-ului și că e nevoie de investiție într-o mulțime de alte domenii pentru ca rezultatele să apară. În perioada în care a făcut parte din organizația lui Zalgiris Kaunas, a luptat pentru construcția Zalgirio Arena și pentru obținerea dreptului de operare a arenei de către clubul lituanian, fiind conștient că e nevoie de o infrastructură de top pentru a ajunge la rezultate solide. De asemenea, s-au încheiat contracte pentru cele mai bune servicii medicale și, astfel, se explică situații precum cea a lui Keenan Evans care s-a accidentat în duelul cu Fenerbahce și, după câteva ore, era deja operat.
Nu îmi place să fiu cel mai deștept într-un loc. Vreau să am specialiști pentru fiecare situație. Asta mă ajută să înțeleg mai bine contextul. În sport, în baschet, nu poți să faci lucruri peste noapte. Ai nevoie de timp.
Trei dintre valorile pe care Ginas Rutkauskas și le-a însușit, prin intermediul sportului, sunt: respectul, munca și ieșirea din zona de confort.
Respect
Trebuie să existe reguli, trebuie să fie reglementate anumite chestiuni. Toată lumea trebuie să facă lucrurile pentru echipă, spre binele ei. De-a lungul carierei, am avut jucători mai dificili și, uneori, cel mai bine e să îi scoți la o cafea și să le spui: „Prima regulă e respectul. Eu te respect pe tine, tu mă respecți pe mine. Dacă nu, trebuie să găsim o modalitate de a ne despărți pentru că nu funcționează”.
Muncă
Cum privești înfrângerile dificile? Nu îmi place expresia „a uita” sau când mi se zice că „trebuie să uităm”. Nu, nu putem uita. Am avut înfrângeri grele, am pierdut la 45 de puncte și în următorul an am câștigat EuroCup. Asta înseamnă că trebuie să muncești zi de zi. Ce poți să faci? Nimic, doar să muncești mai mult. Trebuie să te ții de plan, să te trezești dimineața, să arunci la coș, să muncești, să te aperi. Înfrângerile te învață cum să muncești. Uneori victoriile îți schimbă mintea și te fac să crezi că ești prea bun.
Ieșire din zona de confort
Dacă vrei să crești, trebuie să joci cu echipe mai puternice. Dacă joci cu echipe slabe, rămâi o formație slabă. Trebuie să faci totul pentru ca echipa să fie mai bună. Uneori jucătorii nu vor, nu au chef și trebuie să îi impulsionezi. Cu toții suntem leneși. Și eu vreau să mănânc niște dulciuri și să beau cafea. Dar, dacă vrei să ajungi undeva, trebuie să te trezești, să alergi și să muncești.
În cei 20 de ani petrecuți la Zalgiris Kaunas, formația lituaniană a cucerit 17 titluri naționale. Ginas Rutkauskas mai are în palmares o Euroligă, două titluri în EuroCup și mai multe cupe atât în Lituania, cât și în Germania.
De-a lungul carierei sale, a lucrat cu personalități precum Arvydas Sabonis, Svetislav Pesic, David Blatt, Sarunas Jasikevicius, Nick Calathes, Anthony Randolph, Malcolm Delaney, Nikos Zisis, Luca Banchi sau Ainars Bagatskis.
În acest moment, CSM Constanța are un bilanț de 3-7 și se află pe poziția a 7-a în Top 10.
*foto: Facebook – CSM Constanța Baschet
1 comentariu la aceasta stire:
Jos palaria
cu 2 ani în urmă (05.03.2023) RaspundeAtit pot sa spun despre Rutkauskas dar si despre decizia celor de la Clubul Constantean.
Da, asta este calea, daca vrem sa ne dezvoltam, sa aducem persoane de la care putem invata ceva, dar care sa ne si intelegeaga in letargia noastra. Observ ca tot mai multe cluburi abandoneaza ideea ca am fi "buricul Pamintului " si ca este cazul sa venim cu picioarele pe Pamint, sa acceptam sa invatam de la altii ( daca este posibil mai buni ). Modelul Tadici ( ala din handbal) este perimat. Acum o sa vina unii sa zica, ca uite Sibiul a adus un spaniol si au dat-o de gard. OK, dar si-au revenit tot cu un strain. Acum sa nu creada cineva ca toti strainii au valoare, nu, nici pe departe, selectia dupa buget { ;) } este cea care va asigura un anumit progres. Din pacate la noi ( ma refer la Romania ) trebuie sa dai dovada de curaj si o doza de nebunie ( in intelesul bun ) ca sa te opui unui sistem ruginit, inchistat in lozincaraie, dar cu apetit la "borcanul cu miere".
Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.
Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.
Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.
După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!