Program retur - Statistici individuale - Statistici echipă
CSM Oradea a încheiat prima jumătate a sezonului regulat în Liga Națională de baschet masculin - ediția 2012/13 în prima poziție. Formația pregătită de către Cristian Achim a cules 14 victorii din totalul de 15 partide disputate.
La modul general vorbind CSM Oradea a fost în mod cât se poate de evident cea mai bună echipă din turul acestui campionat. Bilanțul general, cel mai bun din istoria recentă a baschetului masculin românesc la jumătatea sezonului regulat, este confirmat de seriozitatea cu care se lucrează în această echipă.
Oradea a mers pe cartea omogenității și a câștigat. Desigur, această noțiune nu are nicio valoare dacă ea nu este dublată de muncă eficientă și de constanță. Toate aceste lucruri au conlucrat și au menținut-o pe CSM Oradea în fruntea clasamentului din prima etapă.
Singura sincopă a fost consemnată în etapa a 5-a, atunci când CSM-ul a pierdut în propriul fief pe mâna aceleiași BC Timișoara care i-a barat drumul spre finala cupei în sezonul precedent, formația pe care Oradea nu reușește nici cum să o învingă.
Însă, atunci când ai un bilanț de 14-1 și ai 7-0 în deplasare nu prea te poți lega de singurul eșec. Vorbim despre singura constantă a actualei ediții de campionat până la momentul actual. CSM Oradea dezvoltă un baschet de calitate, axat pe aceleași ingrediente de bază precum în anii precedenți, de la venirea lui Cristian Achim.
Roș-albaștrii mizează pe joc colectiv în ambele faze ale jocului. Principalele arme ale bihorenilor în cei mai bine de trei ani cu Achim în funcție au fost și rămân apărarea extrem de eficientă, respectiv combinațiile de efect în care sunt implicați toți jucătorii de pe parchet. Pentru a nu exagera cu aprecierile trebuie să ținem cont, așa cum se întâmplă la fiecare echipă, faptul că unii jucători sunt în lot pentru a crea, iar alții pentru alte calități. Cert este că spre deosebire de orice altă echipă, CSM Oradea a arătat în primele 15 etape cel mai bun joc colectiv și de asemenea că dispune de cel mai mare număr de jucători capabili să creeze pentru colegii de echipă.
Deși a început din sezonul precedent, de abia în actuala ediție de campionat apărarea colectivă a lui CSM Oradea a adus roadele scontate. Apărarea matchup zone a creat mari dificultăți cu CSU Ploiești în playoff-ul sezonului precedent, însă valoarea extraordinară a jucătorilor prahoveni și forma sportivă pe măsură a împiedicat jocul colectiv al bihorenilor să obțină vreo victorie. Însă, lucrurile s-au schimbat în turul actualei ediții de campionat. Foarte multe echipe au fost surprinse de acest gen de apărare. De asemenea, inteligența jucătorilor a contribuit la câteva dintre victoriile obținute. Fie că vorbim despre meciuri în care aspectul tactic a fost minimalizat, fie din contră, în jocuri când un sistem defensiv cu multe schimbări în apărarea om la om a dat rezultate. CSM Oradea este singura echipă din România cu o medie sub 70 puncte primite pe meci. Aceasta este de 68.9.
În plus, ofensiva echipei a fost complet revitalizată. Ținând cont de faptul că echipa a avut trei noutăți, două dintre ele cu impact deosebit atunci când au mingea, iar al treilea cu un aport extraordinar fără a atinge măcar mingea, CSM Oradea a descoperit un sistem ofensiv complet nou. Bihorenii au prezentat o serie de scheme utilizate pentru prima oară în acest sezon pe joc pozițional. Însă, cel mai important este faptul că spre deosebire de anul precedent ardelenii au descoperit doi jucători care oferă foarte multe soluții pentru un joc accelerat. Contraatacul și jocul în tranziție au devenit arme de mare utilitate în ofensiva lui CSM Oradea. Astfel, echipa din Oradea dispune de un joc complet în ambele faze ale jocului. Bihorenii se apără foarte bine și nu are cum să fie o coincidență faptul că au cea mai mică medie de puncte încasate. Pe de altă parte, faptul că are mai multe variante de a puncta nu este o consecință a hazardului.
Din punct de vedere individual CSM Oradea l-a oferit pe William Franklin. Un conducător de joc excepțional. El nu va străluci niciodată din punct de vedere statistic, însă oferă un baschet de calitate. Inteligența, calmul și viziunea sunt jocul lui Will. De asemenea, el oferă siguranță pe poziția 1 și aduce în permanență un plus în momentele importante ale jocului.
Daniel Dillon este principalul artizan al jocului în tranziție. Australianul este deosebit de util în defensivă și prin activitatea sa în apărare își alimentează ofensiva. Are capacitatea de a pasa în tranziție și în același timp își poartă acțiunile în viteză pe fondul unui joc sigur, în care erorile sunt reduse la minim. Nu are un arsenal ieșit din comun din punct de vedere al finalizării, dar aduce mereu puncte, recuperări și satisfacție echipei.
Milos Pesic rămâne liderul din punct de vedere statistic și nu numai al echipei. El are cele mai importante sarcini în faza ofensivă. Își asumă rolul de finalizator însă nu trebuiesc minimalizate calitățile sale de creator. De asemenea, pe parcursul acestui tur de campionat a arătat că în pofida faptului că nu se remarcă prin calități fizice Pesic s-a apărat fără să reproșeze sau să fie nemulțumit de sarcinile sale defensive indiferent că a trebuit să se apere la poziția 5 (teoretic jucător mai mare și mai puternic), fie că a trebuit s-o facă la poziția 3 (teoretic mai rapid, mai atletic).
Silviu Lupusavei a rămas lunetistul echipei și chiar al campionatului. La jumătatea sezonului actual se situează pe primul loc la capitolul coșuri de trei puncte. Performanță pentru care este iubit și apreciat la Oradea, dar în același timp pentru care trebuie spus că încrederea care i se acordă este răsplătită pe măsură.
Nu trebuie omis aportul lui Nemanja Maric. Căpitanul CSM-ului a revenit pe poziția 2 și în același timp a avut destule sarcini în ambele faze ale jocului când a trecut pe poziția 3. Experiența din sezonul precedent, când a jucat 1 îi este de mare folos atât lui cât și echipei sale. Este mai constant în evoluții decât în anii precedenți și a avut câteva partide extrem de productive. Cu siguranță nu a mai repetat jocurile modeste și foarte modeste din ediția precedentă de campionat.
Un alt jucător foarte util echipei bihorene este Ivan Stefanovic. Poate un câștig mai mare decât a crezut însuși cel care l-a adus, Cristian Achim, sportivul ex-iugoslav este foarte prețios echipei prin faptul că este un tip deosebit de comunicativ și care aduce multe avantaje în defensivă. De asemenea, deși nu are un dribling foarte bun, Stefanovic a adus câteva lucruri deosebit de importante în ofensiva echipei sale în principal împotriva defensivelor organizate și lucrate. Dovadă că numărul 5 de la Oradea își face temele înaintea fiecărui meci, fiind foarte atent la ceea ce face adversarul pentru a putea să-l contracareze.
Bogdan Țibîrnă a devenit un jucător extrem de important în rotația echipei orădene. Sarcinile sale ofensive nu sunt atât de evidente precum și-ar dori foarte mulți, însă antrenorul a găsit soluții de a-l folosi în jocul colectiv al echipei sale. Astfel, Țibîrnă a devenit un finalizator de excepție din spațiul de trei secunde și are un procentaj de 73% la aruncările de două puncte în actuala ediție de campionat.
Fiindcă vorbim despre postul de pivot, Sasha Topcov parcurge cea mai fastă perioadă de la venirea sa în România. Centrul CSM-ului se simte precum peștele în apă pe sistemul ofensiv elaborat și bine lucrat pe joc pozițional al CSM-ului. De asemenea, dispune de procedee și a fost unul dintre cei mai constanți jucători ai roș-albaștrilor în acest campionat. Este al 2-lea marcator și al 3-lea jucător în ierarhia eficienței la CSM Oradea.
În ceea ce privește partea a doua a sezonului CSM Oradea nu plănuiește schimbări în efectiv. Mi se pare normal să fie așa. De ce să schimbi o echipă care nu se mai poate opri din câștigat. Veți spune că bihorenii ar trebui să facă una sau două schimbări și cu ele ar deveni favoriți cerți la titlu. Sau că fără să-ți asumi niște riscuri nu ai cum să câștiți. E foarte posibil să fie așa, însă trebuie să privim și din celălalt punct de vedere: cum să schimbi ceva ce dă roade? Dacă strici unitatea și echilibrul construit în cadrul acestui grup?
Ce anume rezervă viitorul și mai ales dacă poate Oradea să țină acest ritm în condițiile în care nu are pauză, fiind angrenată și în cupă, sunt două întrebări dificile, la care este greu pentru oricine să găsească un răspuns. În mod firesc după un parcurs atât de bun pretențiile cresc, iar Oradea va avea un statut de favorită în continuare. Rămâne de văzut cum va gestiona această situație. Pe de altă parte, la fel de firesc, după 17 victorii din 18 meciuri jucate, urmează un recul. Atât ca joc, cât și ca rezultate.
Cine nu crede acest lucru nu are nicio legătură cu sportul. Se întâmplă peste tot și li se întâmplă echipelor cu un statut mai solid decât cel al lui CSM Oradea în acest campionat. Totuși, bihorenii nu au de ales și trebuie să accepte situația în care se află. Cu siguranță anul 2013 va fi unul infernal pentru acest club din punct de vedere sportiv. Mai ales că majoritatea echipelor vor aduce întăriri.
Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.
Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.
Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.
După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!