Shiloh a avut un rol deosebit în a-l anihila pe Bobby Dixon
Gaz Metan Mediaș a repurtat un succes de răsunet asupra lui Pinar Karsiyaka, în etapa a 4-a din faza a doua a grupelor FIBA EuroChallenge. Ardelenii au dispus de formația care a depășit principalele forțe ale baschetului turcesc în acest sezon competițional cu scorul de 77-69.
Succesul echipei pregătite de către Marcel Țenter se poate explica în primul rând prin nivelul de implicare și prin determinarea cu care aceasta a jucat. Este un aspect care a contat poate chiar mai mult decât orice detaliu de ordin tactic.
Mediaș a început în forță și a căutat să contracareze jocul în tranziție al adversarului. Pe de altă parte, jucătorii lui Țenter nu s-au sfiit să iuțească propriile acțiuni ofensive. Într-un meci deosebit de echilibrat dacă stăm să despicăm, cel puțin din punct de vedere statistic, punctele marcate din spațiul de trei secunde, cele marcate după recuperare ofensivă, ori după o posesie pierdută de adversar, diferența pare să se fi făcut pe punctele înscrise în tranziție: 14-7. Însă acest lucru a fost dus la îndeplinire cu chibzuință, jucătorii de la Gaz Metan avut înțelepciunea de a juca organizat, inclusiv pe joc pozițional.
Marele merit al victoriei grupării din județul Sibiu îi revine defensivei. În primul rând modului inteligent în care Marcel Țenter a ales să-și folosească jucătorii împotriva principalei arme ofensive din jocul lui Pinaar Karsiyaka. Bobby Dixon a fost nu doar încetinit, el a fost oprit aproape în totalitate. Sportivul american nu a avut posibilitatea de a alerga întrucât la fiecare încercare de contraatac sau de acțiune în tranziție a lui Pinar Karsiyaka un jucător de la Mediaș s-a aflat în preajma rapidului fundaș american pentru a-l încetini, pentru a frâna acțiunea ofensivă.
De asemenea, Dixon a avut dificultăți în a-și bate adversarul direct în relația unu la unu. Aici principalul merit îi revine americanului Kyle Shiloh. Acesta a depus un efort colosal în apărare pentru a se menține în fața lui Bobby și a-l împiedica să arunce la coș. Practic Dixon nu l-a putut depăși în dribling pe Shiloh, nu a avut aruncări deschise și nu a putut alerga pentru a alimenta jocul în tranziție, adică principala armă ofensivă a echipei din Turcia.
Individual se impune să evidențiam efortul lui Andrei Mandache. Acesta a schimbat oamenii atunci când Shiloh nu era pe teren, iar alături de colegul său american a jucat exemplar. A împiedicat adversarul direct să aibă aruncare deschisă și fundașul arădean are marele merit de a fi un jucător cu un fizic excelent și pe care îl folosește foarte inteligent. Lucruri de care Mediașul s-a folosit în tot sezonul european de altfel. De asemenea, pe faza ofensivă compatriotul nostru a dat dovadă de mult sânge rece atât în ceea ce privește contolul mingii, întrucât a avut destule sarcini de a căra mingea, cât și la finalizare. În plus, el a fost în permanență cu privirea sus și a distribuit mingea cu chibzuință și foarte precis.
Mediaș are în acest moment doi fundași foarte puternici din punct de vedere fizic. Ei se folosesc de acest aspect în jocul lor și trebuie notat faptul că atât Shiloh, cât și Mandache sunt doi jucători de ambele faze. Ambii sunt capacili să se apere la pozițiile 1 și 2, au un plus evident din punct de vedere al forței în duelurile cu poziția 1 și în același timp sunt suficient de rapizi. Ofensiv au un aport la fel de important precum pe apărare. Ei pot crea pentru ceilalți, americanul având și calitatea de a-și crea propria runcare. Mandache nu strălucește la acest capitol, însă a creat pentru alții și în același timp a fost extrem de inspirat în a-și selecta pozițiile de aruncare și a luat decizii mereu inspirate cu mingea.
În altă ordine de idei, Gaz Metan Mediaș a obținut o victorie de maximă importanță, din toate punctele de vedere, în condițiile în care de mai bine de două luni joacă fără poziția 3. Singura extremă clasică validă în meciul cu Pinar, precum și în precedentele, a fost Adrian Guțoaia. Un jucător tânăr, lipsit de experiență și care a bifat două minute de joc. Așadar, ardelenii au jucat 38 de minute făcă poziția 3. Pe această poziție a jucat bulgarul Lilov, care nu are talia și forța necesare, cum de altfel este și mai limitat din punct de vedere al experienței pe o astfel de poziție. Tocmai de aceea succesul este atât de prețios.
Cu Dixon anihilat aproape complet, Pinar Karsiyaka a jucat mult sub ce a demonstrat în acest sezon. Cu un singur jucător limitat atât din punct de vedere al ritmului de joc cât și al numărului de aruncări, ca să nu mai vorbim despre procentaje, echipa lui Ufuk Sarica a trebuit să compenseze la capitolul angajament. Aici s-a evidențiat Will Thomas. Jucător care și-a dominat categoric adversarii la recuperare și nu a putut fi oprit la finalizare. Chiar și așa, Pinar a fost mult sub ceea ce poate. A rămas datoare la capitolul precizie și inspirație în jocul de construcție. În schimb, deși a fost modestă la mai multe capitole a creat panică la finalul meciului, pe scăderea de concentrare a adversarului. Lucru care însă face parte din joc. Pentru că el durează 40 de minute indiferent care e scorul pe tabela de marcaj în timpul desfășurării sale.
Pe de altă parte, nu trebuie să uităm că Pinar Karsiyaka a terminat acest meci cu 3/20 la aruncările de trei puncte. Adică a avut 15% de la distanță. Cu mult sub procentajul de 38% cu care această echipă marchează de la distanță în sezonul 2012/13 al FIBA EuroChallenge. Ca să nu mai amintim de faptul că Pinar are o medie de 9.3 coșuri de trei puncte marcate în medie pe meci la acest procedeu.
Mai mult, pentru a completa o seară infernală pentru echipa lui Ufuk Sarica, Gaz Metan a provocat 17 posesii pierdute în jocul adversarului. Cu cinci mai multe decât media stagională!
Însă există o vorbă în baschet, în sport: joci (și) cât de lasă adversarul! Iar Mediaș nu a prea permis adversarului să miște.
Foto: Sandor Manases (sportoldal.ro)
Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.
Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.
Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.
După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!