U-BT Cluj-Napoca și CSM Oradea se pregătesc să se dueleze pentru a treia oară în istorie în finala Ligii Naționale de Baschet Masculin. Lupta pentru medalia de aur în campionatul României va debuta duminică, 12 mai, de la ora 17:00, în BTarena.
Campionii en-titre pornesc drept favoriți în această dublă, fiind neînvinși în actuala stagiune în competițiile interne. Studenții au reușit să obțină și trei succese cu rivala lor, însă Leii Roșii au oferit o replică pe măsură în cele două meciuri de campionat, astfel că ne putem aștepta fără dubii la o finală spectaculoasă.
Iată care sunt, în viziunea site-ului nostru, jucătorii cheie pentru deznodământul acestei serii
Sosit în vară mai degrabă pentru un rol de slasher, Pearson a suferit o transformare radicală de-a lungul sezonului. Baschetbalistul în vârstă de 27 de ani a început stagiunea jucând des într-un rol fără minge, ce i-a priit din punct de vedere al aportului la puncte înscrise. După despărțirea echipei de Erick Neal, el a trebuit să treacă la un cu totul alt baschet.
Nijal s-a transformat în unul dintre playmakerii de bază ai Oradiei, aproape dublându-și media de pase decisive din sezonul regulat în meciurile din Top 10 și play-off, după ce a înregistrat chiar și două meciuri cu câte 11 assist-uri, dintre care unul cu U-BT. El va trebui să continue în această notă pentru ca Oradea să aibă cât mai multe opțiuni de a pune presiune pe defensiva adversă, recunoscută pentru agresivitatea defensivă aplicată posesorului de minge din atac.
După mai multe sezoane petrecute în Trivale, Măciucă a făcut un pas foarte mare pentru cariera sa și a reușit să depășească orice așteptare. Baschetbalistul autohton a avut parte de cel mai reușit sezon individual la profesioniști, fiind unul dintre cei mai buni marcatori ai echipei clujene în acest sezon din LNBM.
Extrema de 23 de ani a reușit să dea dovadă de o eficiență sporită a aruncărilor, profitând din plin de ocaziile create de mai experimentații săi colegi. Oradea va trebui să își aleagă un punct pe care să încerce să îl exploateze în ofensiva adversă, iar Măciucă probabil va primi mai puțină atenție din partea acestora decât coechipierii săi străini. Dacă el va reuși să își păstreze procentajele de reușită din precedentele meciuri ale echipei sale, atunci defensiva vicecampioanei va avea mari bătăi de cap.
Prin despărțirea de Erick Neal, CSM Oradea a pierdut, cel puțin pe hârtie, foarte multe contre la nivel ofensiv pentru o eventuală dispută cu U-BT Cluj. În timpul scurt rămas pentru a îl înlocui, formația de pe malul Crișului Repede a apelat la o soluție de urgență și l-a transferat pe Abdul Gaddy.
Veteranul de 32 de ani nu a reușit să replice contribuțiile lui Neal, dar la rândul său a fost o piesă cheie pentru parcursul echipei sale. Gaddy a adus cu el experiența și știința jocului, reușind să fie un stabilizator excelent pentru ofensiva Oradiei în multe momente, precum meciurile 3 și 5 ale seriei cu CSO Voluntari. Chiar dacă nu a ieșit în mod special în evidență pe foaia de statistică, el a excelat prin calmul de care a dat dovadă în așezarea ofensivei, fix de ce este nevoie împotriva unei echipe ca și Cluj.
Emi Cățe a preluat în acest sezon ștafeta și a devenit pivotul de bază al lui U-BT Cluj în momentele cheie ale sezonului. Cu toate acestea, Stipanovic a păstrat un rol important în rotația lui Mihai Silvășan, iar influența sa este necesară într-o serie cu o echipă construită precum a Oradiei.
Stipe va avea o misiune dificilă la nivel defensiv. El se va regăsi cel mai des în dueluri cu Tarolis, Freeman și Baciu, trei oameni mari cu stiluri de joc complet diferite. De asemenea, orădenii vor căuta să îl scoată cât mai des pe semicerc, fiind una dintre cele mai agresive echipe de pick-and-roll din LNBM. La nivel ofensiv, el ar trebui să pedepsească matchup-ul cu Freeman, datorită diferenței la nivelul calităților fizice. În meciurile de campionat, bosniacul a avut două evoluții diametral opuse cu Oradea, iar echipa sa va avea nevoie de un joc similar celui din returul Top 10.
Primul meci al seriei dintre U-BT Cluj-Napoca și CSM Oradea este programat duminică, 12 mai, de la ora 17:00, în BTarena și poate fi urmărit pe Prima Sport 2, Digi Sport 2 și FRB TV.
*foto: u-bt.basketball
3 comentarii la aceasta stire:
Refuse to lose!
cu 1 an în urmă (11.05.2024)Frumoasă paralela articolului între două categorii de players: de la Oradea "the best of the rest" Pearson și Gaddy vor să găsească răspunsul întrebării:"who's your Daddy now?", de la Cluj "pay per play" Măciucă și Stipanonic așteaptă albitrii să le ignore jocul brutal și să lanseze hitul "The rise and fall of all"...
Nu suparati adversarii
cu 1 an în urmă (12.05.2024)cu jocul vostru brutal mai baieti, aruncati frumos la cos sa nu se zgarie adversarii in genunchi. Jucati romaneste.. asa frumos cum ne place noua in baschetul romanesc de calitate.
Parerea mea
cu 1 an în urmă (11.05.2024) RaspundeEste ca jucatorii cheie ar trebui sa fie cei 2 naturalizati, in primul rand precum si Jones, respectiv Tarolis.
Primul este principalul creator in timp ce celalalt trebuie pus in valoare de guarzi.
Cj are desigur mai multe variante/arme, insa nici Oradea nu se va lăsa, duoa cum a arătat deja in semifinale.
Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.
Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.
Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.
După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!