Stiri Juniori U20 Feminin

Situație dramatică la nivel juvenil pentru baschetul feminin din România

Situație dramatică la nivel juvenil pentru baschetul feminin din România

Campionatul Național U20 feminin nu se ține în acest sezon pentru că s-au înscris prea puține echipe, 3 validate. În stagiunea precedentă campionatul dedicat jucătoarelor sub 20 de ani s-a disputat cu 5 echipe, iar cu un an înainte cu doar patru. Înainte de 2017 a fost o pauză de trei ani în care nu s-a organizat acest campionat. CN U20 s-a ținut doar de trei ori în acest deceniu, iar o dată a avut loc în combinație cu Divizia B.

„Feminin: Au fost validate pentru înscriere un număr de 3 echipe. Campionatul nu se desfasoara!”

Este anunțul din Regulamentul Specific al Campionatului Național de Juniori U20 pentru sezonul 2019-2020, astfel că la această categorie de vârstă vom avea doar întrecerea masculină, la care s-au înscris 7 echipe. La feminin s-au înscris inițial patru echipe (ACS NBS Cluj Napoca, CSS nr. 1 Constanța, CSS-CSM Târgoviște și CSS Sibiu).

Nedisputarea campionatului U20 feminin în țara noastră nu este neobișnuită în condițiile în care din 2010 până acum au fost doar 3+1 ediții. Conform statisticilor de pe site-ul federației, în sezonul 2010-2011 a fost o combinație între echipele de U20 și cele de Divizia B, fiind în total 10 la start. Au urmat doi ani în care Liga II era campionatul național sub 23 de ani, astfel că nu a avut loc CN U20. La acele două competiții au participat 5, respectiv 4 echipe.

În sezonul 2013-2014 a fost reînființat CN U20 feminin și a aliniat la start doar trei echipe (U Cluj, Olimpia București și BBALL 6 Sfântu Gheorghe. A urmat o nouă pauză și competiția s-a disputat din nou în stagiunea 2017-2018, cu 4 echipe (CSS CSM Târgoviște, Rapid București, Nagy Mozes Târgu Secuiesc și M. Eminescu Oradea). În ediția 2018-2019 au participat 5 formații (CSS CSM Târgoviște, Nagy Mozes Târgu Secuiesc, ACS NBS Cluj, Rapid București și CSS Ploiești). CSS CSM Târgoviște a câștigat în cele două ediții disputate în sezoane consecutive.

În următoarea ediție a Ligii Naționale echipele sunt obligate să aibă în teren o jucătoare U23 pe tot parcursul partidei, iar acesta este unul dintre motivele pentru lipsa de interes față de această competiție U20. Destule formații care au evoluat în sezonul trecut în grupa a doua valorică din LNBF au multe jucătoare tinere în lot pe care se bazează la primul eșalon (o situație asemănătoare a fost și în stagiunea precedentă), iar echipele din frunte au apelat și ele și la jucătoare sub 20 de ani pentru a avea mai multe variante în ceea ce privește regula U23. Reamintim că în sezonul precedent regula U23 era valabilă doar în prima repriză.

În ceea ce privește celelalte campionate dedicate junioarelor, cele mai multe echipe validate sunt la U13 (21 de echipe) și la U16 (20). 17 echipe au fost validate la CN U14 feminin, 16 sunt la U15 și 12 la U18.  În Liga Națională vor lua startul 13 echipe, la fel ca și sezonul trecut.

*foto: frbaschet.ro

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!