Foto: Andor Marton
Anul 2013 a demarat în condiții complet diferite pentru U Mobitelco Cluj și CSM Oradea. Diferite față de modul în care s-a încheiat anul 2012. Dacă pentru bihoreni anul anterior a fost cel mai bun din istorie, pentru clujeni a fost unul dintre cele mai modeste din punct de vedere al echipei de seniori în ultima perioadă.
Lucrurile s-au schimbat în primele 40 minute oficiale de joc ale noului an calendaristic. U Mobitelco a controlat jocul cu CSM Oradea din manșa a doua a sferturilor de finală ale Cupei României și s-a impus la general, calificându-se la turneul final al cupei pentru prima oară în ultimii șase ani. Rezultatul final al partidei a fost de 75-61, iar la general culjenii au fost mai buni cu opt puncte.
De la început și până la sfârșit jocul a decurs în favoarea echipei pregătite de către Niksa Bavcevic. U Mobitelco și-a învățat lecția și nu a mai cedat în final, așa cum a făcut-o în anterioara confruntare cu CSM-ul de la Cluj.
Mai mult, U Mobitelco a controlat principalele arme ofensive ale adversarului. A contracarat jocul unei echipe orădene ce a părut total lipsită de idei în ambele faze ale jocului și a părut depășită categoric din punct de vedere fizic.
U Mobitelco a început în forță, având aportul lui Dalibor Djapa în spațiul de trei secunde. Acesta a punctat și în același timp s-a bătut similar modului în care a făcut-o la debutul său pentru Cluj, cu precizarea că de această dată a fost mult mai precis la finalizare. Apoi, acest jucător s-a îndepărtat de coș și a beneficiat de faptul că pivoții orădeni nu l-au însoțit pe acesta în afara semicercului, schimbul de jucători fiind imprecis.
Steve Ross a avut mai multe aruncări deschise, iar în aceste situații canadianul nu iartă. Contribuții importante au avut toți jucătorii străini ai lui U Mobitelco, mai puțin Nakic. O notă specială se impune lui Derek Wright. O intercepție, transformată în contraatac și două puncte pentru CSM Oradea în prima repriză a meciului au evidențiat faptul că Wright nu s-a aflat la capacitate maximă din punct de vedere fizic. Poate tocmai datorită acestui lucru Clujul a avut o mai mare fluiditate în ceea ce privește circulația mingii. Însă, Wright s-a zbătut exemplar pe ambele faze și a fost de departe cel mai bun jucător al partidei.
În replică, Oradea nu a avut joc cu pivotul. Combinațiile cu Topcov au fost inexistente, iar din punct de vedere ofensiv CSM-ul trăiește din angajarea inteligentă a jucătorului de poziția 5. Meritul principal revine lui U Mobitelco, echipă care a împiedicat combinațiile cu numărul 10 de la CSM Oradea. Acest lucru a fost completat de jocul foarte modest al lui Nemanja Maric. Un jucător deosebit de important în angrenajul bihorenilor, căpitanul echipei nu a contribuit cu nimic pozitiv în cele 21 minute de joc efectiv. Dovadă în acest sens este indicele său de eficiență: -3.
Nici Daniel Dillon n-a existat pentru CSM Oradea în prima jumătate. El a avut 15 minute de joc în primele două sferturi și a intrat la vestiare cu zero puncte și -5 la eficiență. El a explodat în repriza a doua, atunci când a jucat ceea ce știe mai bine, în tranziție ofensivă, de unde a adus multe puncte, majoritatea în sfertul al 3-lea.
De asemenea, juătorii din rotație, precum Lupusavei, Stefanovic sau Țibârnă nu au reușit să se facă remarcați din punct de vedere ofensiv. Bogdan s-a apărat decent, având câteva momente în care și-a ajutat echipa din punct de vedere ofensiv, însă minutele sale au fost limitate de o rațiune tactică, în condițiile în care U Mobitelco are un pivot aruncător și nu unul care să staționeze în spațiul de trei secunde.
Cert este că CSM Oradea a beneficiat de contribuție consistentă din partea unui singur jucător. Will Franklin. Acesta a avut o prestație solidă, atât la finalizare cât și la recuperare. În schimb, Milos Pesic nu a mai strălucit precum în partida tur. Desigur el a fost apărat cu atenție, linia sa statistică nefiind foarte concludentă. Cert este că n-a fost la cel mai bun joc posibil.
U Mobitelco a desființat Oradea pe finalul jocului, grație unui parțial de 11-2 cu care s-a încheiat meciul. Clujenii s-au apărat excelent tot meciul, dar mai cu seamă în momentele cheie ale jocului. Practic, echipa lui Bavcevic a arătat ce trebuie să facă o echipă puternică. Să se lupte, să joace colectiv și să nu cedeze. Exact de ce Oradea nu a fost în stare.
Oradea a fost inexistantă din punct de vedere al jocului colectiv. Dovadă în acest sens este numărul total de pase decisive contabilizat la finalul întâlnirii. Ar mai fi de adăugat faptul că bihorenii sunt impreciși mai mereu la linia de pedeapsă, acolo unde au fost aspru sancționați de adversar în acest meci: U Mobitelco a avut 100% la libere, iar Oradea a avut cinci ratări. De asemenea, CSM-ul a echilibrat disputa la recuperare în partea a doua, dar nu poate șterge cu buretele o evidentă problemă de combativitate consemnată pe parcursul primei reprize.
În concluzie, deznodământ firesc la capătul unei partide în care U Mobitelco Cluj a jucat mai bine, a găsit soluții să contracareze complet jocul cu pivotul al formației bihorene. De asemenea, trebuie subliniat în mod deosebit lipsa de combativitate a unei echipe care nu-și permite statutul de a se considera mai bună sau mai talentată decât un adversar precum cel întâlnit în cupă. Problema de atitudine a bihorenilor a fost evidentă în acest meci. Pe de altă parte, Clujul merită aprecieri tocmai pentru schimbarea evidentă din acest punct de vedere. Iar faptul că pe parcursul celor 40 minute de joc o singură echipă a condus pe tabela de marcaj ne scutește de prea multe comentarii!
1 comentariu la aceasta stire:
Tibarna
cu 12 ani în urmă (06.01.2013) RaspundeAi sesizat corect: jocul la interior al Oradei inseamna combinatiile cu Topchov. In schimb Bogdan primeste, in 10-15 min., max 3 mingi utile si daca o rateaza pe prima se cam inchide " robinetul paselor ". Poate ca antrenorul ar trebui sa gandeasca una , doua scheme care sa il puna in valoare pe Tibarna, mai rapid si mai mobil decat Topchov dar mai putin solid si, deocamdata, mai expus in duelurile unu la unu. Am constatat in ultimele meciuri ca Lupusavei are mari probleme in a se elibera din marcaj pt.aruncari deschise. Nu cred ca el nu lupta pt demarcare ci mai degraba am observat ca nu i se mai fac blocaje eficiente. Asa, inca 2 jucatori importanti in rotatie au inceput sa aiba un aport in scadere. Lazar si Pasca conteaza din ce in ce mai putin si asa ajungem la o rotatie cu 4 sarbi, un american si un australian. Personal, consider ca un tanar antrenor roman ar trebui sa aiba alta atitudine fata e un tanar jucator roman de mare perspectiva. Sau, poate trebuie este mai important sa protejeze " investitiile straine " ale clubului
Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.
Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.
Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.
După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!