Stiri Cupa României Feminin

Final 4-ul Ligii Europei Centrale, pentru a 3-a oară în România

Andreea Vlase

Andreea Vlase
01.03.2018

Olimpia CSU Brașov găzduiește în acest weekend turneul final al Ligii Europei Centrale. Este a 11-a ediție, astfel că aruncăm o privire asupra participărilor echipelor românești în această competiție. Univ. Goldiș ICIM Arad a câștigat trofeul de 3 ori, iar CSU Alba Iulia și Kara Trutnov au câte două victorii.

Din cele 10 ediții care s-au disputat, formațiile din România s-au impus de 5 ori. Cehoaicele au obținut 3 victorii, două prin Kara Trutnov și una prin KP Brno, iar primele două ediții au fost adjudecate de echipe slovace (Banska Bystrica și Nitra).

Liga Europei Centrale a fost înființată în sezonul 2007-2008. La prima ediție au participat 14 echipe din Polonia, Cehia, Slovacia și Austria. Au fost două faze a grupelor, iar Banska Bystrica, din Slovacia, a câștigat prima ediție la Final 4-ul pe care l-a găzduit.

În sezonul următor (2008-2009) au fost 10 echipe, iar CSM U Oradea a fost prima echipă din România care a participat în această competiție. În acea stagiune, patru formații românești au participat în EuroCup: ICIM Arad, CSB CST Alexandria, CSS LMK Sfântu Gheorghe și Municipal Târgoviște. Orădencele au fost în grupa B, cu adversare din Cehia și Slovacia, dar nu au ajuns la turneul final care s-a ținut la Karlovy Vary. Nitra a câștigat trofeul în acel sezon.

CSM Satu Mare a fost prima formație din România care a ajuns la turneul final al competiției europene regionale, în 2010. Atunci au fost doar 6 echipe la start, iar sătmărencele au mers la Final 4 dintr-o grupă cu BSS Kosice și Balosun KP Brno. Turneul s-a ținut la Presov (Slovacia), iar Kara Trutnov a trecut în finală de gazde, în timp ce ardelencele au încheiat pe 4.

ICIM Univ. V. Goldiș Arad a început să participe în CEWL din ediția 2010-2011, după trei sezoane la rând în EuroCup. Arădencele au fost în grupă cu Valosun KP Brno, Slovanka MB și Flying Foxes. Galben-albastrele au organizat turneul final și au câștigat Liga Europei Centrale după 62-50 în finală cu Bemaco Presov. Stacey Nolan a fost pe banca celor de la ICIM în acel sezon.

În stagiunea 2011-2012 au fost, în premieră, două echipe românești la turneul final al Ligii Europei Centrale. CSM Satu Mare a fost în grupa A cu două formații din Cehia, Kara Trutnov și Valosun KP Brno, precum și cu slovacele de la Poprad. Arădencele au fost în grupa B, alături de alte două echipe din Cehia, VS Praga și Slovanka MB, iar Wasserburg, din Germania, a completat grupa. Turneul final s-a ținut în Germania. A fost scandal atunci după ce gruparea de pe Mureș le-a împrumutat pe Givens și Ciocan de la rivala din Târgoviște și a trecut de CSM Satu Mare în semifinală. Arădencele au fost învinse în ultimul act de Kara Trutnov, cu 82-76, în timp ce sătmărencele au încheiat pe trei.

4 victorii românești la rând

În 2012-2013 au fost 7 echipe la start. Doar arădencele s-au înscris din România și și-au trecut în cont al doilea trofeu. Au fost în grupa B cu două formații din Cehia (Valosun KP Brno și DSK Basketball) și una din Slovacia (SKB Rucon Spisska Nova Ves). Final 4-ul s-a ținut la Brno. Univ. Goldiș ICIM Arad a trecut în finală de DVTK Miskolc, din Ungaria, cu scorul de 85-58. Dan Moraru a fost principal în acel sezon.

În sezonul 2013-2014 au fost și mai puține echipe interesate de competiția europeană regională, doar 5. Două au fost din România, CSU Alba Iulia și Univ. Goldiș ICIM Arad. Pe lângă acestea au mai participat: Flying Foxes (Austria), Piestanske Cajky (Slovacia) și Valosun KP Brno (Cehia). Doar formația cehă a rămas în afara turneului final care s-a disputat la Alba Iulia. Cele două formații românești s-au întâlnit în finală și CSU Alba Iulia s-a impus cu 69-59. Miroslav Popov a fost cel care a condus echipa din Cetatea Unirii.

În anul următor finala a fost aceeași ca la ediția precedentă, dar cu altă învingătoare. Final 4-ul s-a disputat la Nymburk, în Cehia. CSU Alba Iulia a trecut în penultimul act de Piestanske Cajky, iar Univ. Goldiș ICIM Arad, de gazdele de la Basketball Nymburk. A fost rândul arădencelor să se impună în 2015, scorul fiind 75-68. Galben-albastrele și-au trecut în cont al treilea trofeu CEWL cu al treilea antrenor principal. De această dată Jose Araujo a fost pe banca arădeană.

Cele două finaliste din 2015 au luat startul și în următoarea ediție a Ligii Europei Centrale. 9 echipe au fost în total în acea competiție. Arădencele au rămas fără jucătoarele de bază la finalul lunii decembrie, trei dintre acestea mergând la Alba Iulia. Alb-albastrele au ajuns din nou la turneul final, în timp ce galben-albastrele au pierdut calificarea după ce au evoluat cu o echipă foarte tânără în ultimele meciuri din grupă. Ruzomberok (Slovacia) a fost gazda Final 4-ului din 2016. CSU Alba Iulia a trecut în penultimul act de Kara Trutnov, iar în finală s-a impus cu 71-55 în compania celor de la Flying Foxes SVS Post Viena. Același Miroslav Popov a fost pe banca echipei ardelene.

După 8 ediții la rând în care cel puțin o echipă românească a participat în CEWL, în stagiunea 2016-2017 nu s-a înscris nici una. Au fost 7 formații la start, din Cehia, Germania, Slovacia, Austria și Croația. KP Brno a câștigat trofeul pe propriul teren după ce a trecut cu 65-53 de Piestanske Cajky în finală.

În actuala ediție a CEWL s-a consemnat o premieră cu patru formații din România la start. Puteau fi chiar 5, dar Universitatea Cluj-Napoca s-a retras după ce FCC ICIM Arad s-a înscris în competiție. Trei formații din țara noastră vor juca la Final 4-ul găzduit, în premieră, la Brașov la finalul acestei săptămâni. Gazdele sunt la prima participare în CEWL.

Semifinala dintre CSM Satu Mare și CSU Alba Iulia deschide turneul final, iar gazdele de la Olimpia CSU vor întâlni singura „intrusă”, Pharmaserv Marburg, în a doua semifinală de sâmbătă.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!