Stiri Cupa României Feminin

O poveste de iubire și trădare. Dan Fleșeriu se întoarce în Sala Transilvania

Baschet .ro

Baschet .ro
29.10.2023

O poveste de iubire și trădare. Dan Fleșeriu se întoarce în Sala Transilvania

„Nu vă puteți imagina cât de mult mi-am dorit și cât de mult am visat că voi antrena acasă - sunt extrem de onorat, de fericit și de abia aștept să vină toamna să văd echipa pe teren și sala plină”. 

Așa a început cu mult entuziasm și bucurie, în luna aprilie a anului 2015, povestea lui Dan Fleșeriu alături Clubul Sportiv Universitar Sibiu. A fost pariul lui Horațiu Floca și Laurențiu Buduleci să mizeze pe un tehnician local cu o carieră plină de realizări în baschetul feminin, însă fără niciun angajament la nivel de seniori până în acel moment. Inspirația managementului și dăruirea noului antrenor au adus o poveste de succes la Sibiu, iar timp de șapte sezoane Dan Fleșeriu și-a exprimat iubirea necondiționată față de culorile galben-albastru încununată cu câștigarea unui nou trofeu, Cupa României în 2019, exact în sezonul în care se împlineau 20 de ani de la ultimul titlu din visteria CSU Sibiu.

După un început slab de stagiune 2021/2022 în care echipa a adunat o singură victorie în opt meciuri, pe data de 18.11.2021 Dan Fleșeriu a declarat în cadrul podcast-ul Baschet.ro că ar fi absurd să își dorească să plece de la Sibiu însă în mod surprinzător, trei săptămâni mai târziu, și-a anunțat sportivii că a decis să rezilieze unilateral contractul. Pe data de 7 decembrie 2021, povestea de iubire dintre Dan Fleșeriu și CSU Sibiu a luat sfârșit, iar divorțul s-a judecat în Geneva, la Tribunalul de Arbitraj Baschetbalistic. Verdictul nu a pus punct disputei care continuă și în zilele de astăzi când Dan Fleșeriu, după o pauză de aproape doi ani, se întoarce în Sala Transilvania unde va ocupa banca tehnică pe care și-a dorit mereu să o vadă învinsă.

Dar care au putut fi motivele ce au dus la o astfel de ruptură? Baschet.ro vă prezintă culisele unei povești de iubire și de trădare, love and basketball, varianta românească.

Între CSU Sibiu și Dan Fleșeriu au existat mai multe prelungiri succesive de contract. Angajamentul inițial viza sezoanele 2015/2016 respectiv 2016/2017, iar ulterior părțile au convenit prelungirea înțelegerii și pentru sezoanele 2017/2018 respectiv 2018/2019. Datorită relației foarte bune, profesională dar și personală, respectiv a rezultatelor pozitive înregistrate, pe 9 mai 2019 site-ul nostru anunța că Dan Fleșeriu va rămâne la Sibiu încă cel puțin trei ani, cu posibilitatea de prelungire pentru sezonul 2022/2023 doar dacă clubul nu își exprima opțiunea de a rezilia unilateral contractul.

Relațiile dintre părți au început să fie tensionate la finalul sezonului 2020/2021, când CSU Sibiu și-a ratat obiectivul de a fi în primele patru echipe după ce a fost învinsă de către BCM U Pitești în prima rundă din playoff. Astfel, sezonul s-a încheiat în luna aprilie 2021, deși mai mulți sportivi și antrenorul aveau încheiate contracte și pentru luna mai când echipa nu a mai disputat niciun meci.

Datorită unor probleme financiare cauzate de faptul că echipa nu a mai evoluat în luna mai, conducerea clubului i-a propus lui Fleșeriu să-i achite salariul pe luna mai până la finalul anului 2021 pentru a se putea achita mai întâi datoriile către sportivi. Dan Fleșeriu a acceptat. Înțelegerea, ce a fost prezentată inclusiv în cadrul unei întâlniri cu fanii CSU Sibiu pe data de 17.10.2021, întâlnire la care a fost prezent și Dan Fleșeriu, nu a fost întocmită în scris datorită relației de încredere dintre părți.

Pe data de 7 decembrie 2021, Dan Fleșeriu a anunțat clubul cu privire la rezilierea unilaterală a contractului motivând neplata la timp a salariului din luna aprilie 2021 cât și neachitarea, de-a lungul anilor, a unor diferențe de curs în cuantum de câteva sute de euro și a solicitat plata integrală a salariului pentru lunile decembrie 2021 - mai 2022 cât și integral pentru sezonul sub condiția clubului, 2022/2023, considerând că CSU nu mai are dreptul de a-și exprima opțiunea din moment ce contractul a fost reziliat de antrenor.

Ulterior rezilierii contractului, Fleșeriu și-a închis telefonul și a plecat din localitate fără a acorda posibilitatea conducerii de a discuta față în față. Au urmat câteva săptămâni de negocieri între avocatul lui Fleșeriu și conducerea clubului, inclusiv cu privire la continuarea colaborării, dar deoarece nu s-a ajuns la un numitor comun, Fleșeriu dorind toți banii aferenți sezoanelor 2021/2022 și 2022/2023 într-o singură tranșă, la finalul anului 2021 antrenorul a sesizat Tribunalul de Arbitraj Baschetbalisti de la Geneva.

Procedurile din fața BAT au durat aproximativ opt luni de zile și au vizat inclusiv o audierea părților și a unor martori de către arbitrul elvețian. Principala apărarea a clubului a vizat acceptul amânării la plată a salariului din luna aprilie 2021 pentru finalul anului din partea antrenorului, voință care ar fi fost recunoscută de către Fleșeriu la întâlnirea cu fanii din 17.10.2021. În fața BAT, Fleșeriu a negat existența unui accept și a motivat că nu s-a opus în mod expres asupra acestuia în cadrul întâlnirii cu fanii deoarece echipa nu se afla într-o situație bună din punct de vedere sportiv, iar participanții la întâlnire erau extrem de nervoși. Astfel, antrenorul a simțit că lucrurile vor putea degenera putându-i fi afectată integritatea fizică și a preferat să nu respingă, în mod expres, afirmația conducerii clubului cu privire la amânarea plății. După audierea celor prezenți în cadrul ședinței, arbitrul elvețian a considerat că o înțelegere verbală nu poate produce efecte juridice din moment ce în contract exista o clauză conform căreia modificarea contractului dintre părți putea fi executată doar în scris, nu și verbal.

Tribunalul Arbitral de Baschet a obligat CSU Sibiu la plata integrală către Dan Fleșeriu a salariului pentru lunile decembrie 2021 - mai 2022, însă a respins pretențiile antrenorului de a primi integral salariul pentru sezonul următor 2022/2023 motivând că acesta nu și-a îndeplinit în mod conform obligațiile de diligență respectiv că inclusiv antrenorul a declarat, în cadrul audierii, că "nu fusese scopul lui final să obțină un câștig financiar atunci când a reziliat unilateral contractul".

Hotărârea BAT a fost executată la finalul lunii noiembrie a anului trecut de către club, iar Dan Fleșeriu a încasat toate sumele de bani dictate de către tribunalul de la Geneva, însă disputa nu s-a încheiat aici. Conform hotărârii BAT, CSU Sibiu a fost obligată să-i remită un certificat fiscal prin care să ateste că i-a achitat toate dările către ANAF, însă hotărârea BAT nu a avut în vedere legislația din România ce nu permite unui club sportiv să solicite emiterea unui document în numele altei persoane deoarece relația contractuală nu a fost guvernată de un contract de muncă ci de un contract de activitate sportivă. Acest aspect a fost speculat de către Dan Fleșeriu și avocatul lui ce au solicitat Federației Internaționale de Baschet instituirea unei interdicții la transferurile internaționale a clubului până la emiterea certificatului respectiv. CSU Sibiu a făcut dovada plății tuturor impozitelor către ANAF, însă FIBA era de neclintit la insistențele lui Fleșeriu, și a instituit un ultimatum de trei zile, în caz contrar urmând să aplice interdicția la transferuri.

Concomitent cu situația problematică din fața FIBA, în luna ianuarie a anului 2023 la Sibiu a avut loc o conferință de presă la care a participat președintele FRB, Carmen Tocală și vicepreședintele FRB, Mircea Cristescu, ultimul având o intervenție pe marginea acestui subiect considerând că acțiunile lui Fleșeriu sunt jenante.

Aș  dori să spun și eu aici ceva, dacă se poate. Chiar dacă suntem rivali, asta nu înseamnă că nu ne respectăm. Și aici vorbesc despre Cluj-Sibiu. Mie mi se pare puțin frustrant pentru niște fani atât de frumoși, printre cei mai frumoși din țară și cei mai buni, să se pună o pată. Acum vorbesc de anumite incidente, care au avut loc în Sibiu (nr. o parte din fani pro Fleșeriu îi cereau demisia lui Horațiu Floca). Cauzate de niște oameni, de niște suporteri, să spun așa. Mi se pare puțin prea mult. Am trecut și eu prin aceste clipe. Nu cred că există club care să nu treacă prin momente de genul acesta. Dar. Sunt printre primii care l-au sunat pe Horațiu. Și pot să vă spun așa. Horațiu este cel care a adus clubul în secolul 21, din multe puncte de vedere. A avut și performanțe. Aici vorbesc de munca lui, pentru că prima dată nu știam despre cine e vorba (n.r. cui i se cere demisia), despre antrenor, despre conducere, ce se întâmplă, cu ce am deranjat. La ora actuala e greu să comparăm echipele și valoarea lor. Într-adevăr, cu inimă se pot face multe. Preluarea muncii unor oameni grei din baschetul sibian și oameni de baschet, pur și simplu. Venirea lui Horațiu, care nu se compara nici cu domnul Vulc, nici cu domnul Stoica, nici cu domnul Fleșeriu, despre senior vorbesc, dar a adus un mare plus valoare în ceea ce privește imaginea clubului, dezvoltarea lui, realțiile, pe care inclusiv astăzi le-am văzut și mă bucur mult că este în continuare susținut de autorități, este susținut în continuare de Universitate și de oameni care sunt alături de baschet de foarte mult timp. M-aș bucura foarte mult ca oamenii și fanii să înțeleagă că sunt momente de genul acesta. Și noi le-am trăit. Real, frumusețea Sibiului nu a fost nicodată performanța. A fost senzațional când ați câștigat campioantul, chiar și împotriva noastră. Frumusețea Sibiului stă în oameni, în educația și în modul acestui oraș transilvănean frumos în care știe să trăiască. Nu stricați frumusețea asta. Acestea sunt cuvintele pe care le transmit eu celor care o fac. E păcat de Dumnezeu. Culmea e că știm și un om de baschet care a produs toată treaba asta urâtă. 

Până acum nu am avut probleme cu cazul tipic de acum. E o mare vorbă. Când cunoști un om e una, când te desparți de el, înțelegi mult mai bine cine este acel om. În situația punctuală este de condamnat. Am și spus-o. Clubul suportă doar. Încearcă și va face față cu siguranță acestui lucru. În general, antrenorii sunt aduși și susținuți pentru anumite obiective. Când vin și le asumă, știu despre ce buget vorbim. Din câte știu eu, clubul și-a achitat tot ce trebuie față de acest antrenor. Despre ce discuție este vorba, e un asterix cu ghilimele așa, care e jenant

Omul e om și în ziua de Paște, domnul e domn și în ziua de Paște. Ați avut puțin ghinion, dar veți trece, cum ați trecut prin multe. Dar numai împreună, și aici împreună vorbesc despre staff, conducere, marketing, voi presă care aveți un mare rol din punctul meu de vedere, să expuneți lucrurile astfel încât să spălați anumite tâmpenii de la unul sau de la altul, și suporterii. 

În cele din urmă, CSU Sibiu a prezentat Federației Internaționale de Baschet o adresă din partea ANAF prin care se atesta faptul că și-a achitat toate impozitele raportat la sumele de bani achitate sportivilor și antrenorilor, iar departamentul juridic FIBA pur și simplu a îngropat solicitarea lui Dan Fleșeriu refuzând să mai răspundă cererilor succesive ale antrenorului pe marginea acestui subiect.

Când totul părea încheiat, Dan Fleșeriu a dovedit contrariul, iar în săptămâna meciului de astăzi a transmis prin avocatul său o nouă notificare către CSU Sibiu încercând să speculeze o altă chichiță legislativă. Mai exact, Dan Fleșeriu a transmis printr-o declarație că CSU Sibiu și nu CSM Constanța, actualul angajator al antrenorului, este responsabil de plata contribuțiilor de asigurări sociale (CAS) și de plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS) aferente anului 2023 deoarece ar fi încasat venituri peste plafonul de 24 salarii minime brute în anul 2023 de la CSU Sibiu cu toate că, în realitate, CSU Sibiu nu i-a achitat nicio sumă de bani antrenorului în anul 2023. Astfel, în teorie, CSM Constanța nu ar mai trebui să-i achite lui Fleșeriu contribuțiile sociale ci fostul său club CSU Sibiu, iar în cazul în care nu o va face, cel mai probabil va fi acționat în instanță de către Dan Fleșeriu.

Precum într-o relație conjugală finalizată printr-un divorț, disputa dintre Fleșeriu și CSU Sibiu pare departe de a fi rezolvată, însă până la următorul episod al conflictului cele două părți urmează să se dueleze în Sala Transilvania din Sibiu. Este de urmărit modul în care fanii îl vor reprimi în casa lor pe cel care le-a fost, timp de șase ani, antrenor principal.

4 comentarii la aceasta stire:
  • Rapid București Bruce :

    E mai aproape cămașă decât țundra
    Detalii mai puțin cunoscute despre acest "divorț" ies acum la iveală. Pot sibienii știau mai multe. În cazul lui Fleșeriu vorba de mai sus se potrivește mai mult decât perfect. Imaginile cu el bătându-se în piept sugerând că CSU e în inima lui, cred ca făcea referire la CSU cu el la timonă. După ce nu a mai fost el, nu a mai contat CSU, din câte se pare. Chiar este de urmărit cum va fi primit. Poate după meci mai are ceva revendicări de făcut...

    cu 6 luni în urmă (29.10.2023) Raspunde
  • Sorin Buta :

    😁😁😁
    “Fleșeriu a negat existența unui accept și a motivat că nu s-a opus în mod expres asupra acestuia în cadrul întâlnirii cu fanii deoarece echipa nu se afla într-o situație bună din punct de vedere sportiv, iar participanții la întâlnire erau extrem de nervoși. Astfel, antrenorul a simțit că lucrurile vor putea degenera putându-i fi afectată integritatea fizica”

    Îmi tai o mână cu cel mai ruginit fierăstrău pe care îl găsesc DACĂ d-l Fleșeriu personal s-a simțit vreodată amenințat de oricare din fanii sibieni. Astea sunt povești. Să nu uite d-l Fleșeriu că el era singurul (alături de Toci) strigat de galerie la finalul meciului, INDIFERENT de rezultat.

    cu 6 luni în urmă (29.10.2023) Raspunde
  • BC CSU Sibiu Mihai1988 :

    Fleseriu o mare dezamagire a suporterului sibian
    Pentru noi suporterii a fost tare trist sa vezi cum un om ca Fleseriu in care ne-am pus multe sperante si am avut incredere ne-a tradat asa de tare si a afectat atat de mult clubul pentru ca ca certat cu conducerea.
    Legat de Floca, nu toti cei care vroiau demisia lui erau si fani lui Fleseriu, cei mai multi au cerut demisia lui pentru modul neprofesionist in care a mers pe incredere legat de salariu lui Fleseriu, pentru ca se poate mult mai bine la Sibiu, legat de partea financiara , ca sa se aduca mai multi sponsori , se poate lucra mult mai mult pe partea asta. Plus ca el a promis suporterilor ca va demisiona, dar in baschet se pare ca cuvantul nu valoreaza prea mult.

    cu 6 luni în urmă (29.10.2023) Raspunde
  • CSM Focșani Lex 8 :

    flese
    un fel de iuda modern, dar cu barba si sacou + nici o idee de joc

    cu 5 luni în urmă (03.11.2023) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!